Tuesday, December 6, 2011

Kau Tak Perlu Tahu

Share/Bookmark
Senyap
Ingat tak waktu waktu yang kite perlukan dimana keadaan semua senyap sunyi takde orang berkate kate, takde music, takde bunyi ape ape walaupun bunyi degupan jantung atau hembusan nafas kite sendiri yang keluar dari corok corok paru paru. Yes. We need that sometime. 

Butang Like
Fungsi "LIKE" boleh diterima oleh semua orang. Better tak cakap ape ape dari memberi comment. Dan aku sedang mengaplikasikannye dalam kehidupan seharian ku yang di realisasikan dari kehidupan di dunia maya Facebook.. Tak kesah lah ape orang buat, walaupun nampak pelik. Kite suke jelah. Sebab dye sedang jadi diri dye. Dan dye buat ade sebabnye. 

Fungsi Like kadang kadang digunakan untuk memberhentikan perbualan. Yup kite diam. Tapi kite like. Like it? 

Duit
Aku tak pastilah sama ada aku terlalu miskin. Atau barang sekarang terlalu mahal. Kenape terlalu banyak sangat bende kite nak beli? Nafsu? Hi, welcome back. 

Putus
Kekasih    : Ape akan you buat kalau kite putus? 
Saye         : I akan kembali ke bekas kekasih I. 
Kekasih    : (crying) I nak kite putuskan hubungan kite nie. 
*beberape jam kemudian*
Saye        : Hi you, jom pegi lunch. 
Kekasih   : I ingat you nak balik kat bekas kekasih you tu. 
Saye        : You lah bekas kekasih I. :) 
Kekasih   : <3

Hidup
The rules of thumb is simple. This is how it goes. 
Lapar? Kau kene pergi makan. 
Gemuk? Kau kene berenti makan. 
Penat? Kau kene berehat. 
Sakit? Kau kene cari ubat. 
Bodoh? Kau kene pergi belajar. 
Miskin? Kau kene pergi kerja. 
Tak Happy? Pergilah cari seseorang yang kau boleh cintai. Dye akan buat kau happy. 

Movie
Nope. Aku tak keluar untuk pergi tengok wayang. Kadang kadang je aku keluar. Tu pon bergantung pada keadaan. Lebeh kepada Download je. Yeah. in illegal way. Tapi, aku bagus dalam bab bab tu. Downloadkan untuk kau? Fak you. itu takkan terjadi. Downloadkan cerite melayu? Fak you. Aku support industri perfileman Malaysia. Downloadkan blue? whattt? boleh ke? kat mane nak download? 

Music
Terime kasih kepada Encik Melodi, Irama dan Lagu. Anda sangat membantu saye dikala saye ingin mandi. berkumur. tido. boring. rindu. sakit. jiwa kacau. happy. ceria, lemah, dan time aku ade lagu baru dalam list. Takde sape yang tetapkan lagu ade tarikh expired kan? Bukan sebab berape lame lagu tuh ade. Tapi semua nie tentang betape bermaknanye lagu tuh dalam hidup aku. 

Mesin Waktu
Aku tahu aku hebat sampai aku telah mencipta mesin waktu dalam hidup aku. Aku dapat kembali ke mase lampau yang aku panggil KENANGAN. Lepastu aku boleh pergi ke mase hadapan dan aku panggil ianya BERANGAN. Aku tak nak cerite pasal mase lalu aku. dan aku tak nak tau ape mase lalu kamu. Sebab aku tahu. Kamu dan aku. Dah tak tinggal kat sane lagi. Kite cipta hidup yang baru. 

Cemburu
Orang yang aku paling cemburu dalam dunia nie adalah Mak dan Abah aku. Kadang kadang sifat dendam tuh timbul dari pelusuk mane aku tak tau. Dalam sedar tak sedar. Aku tak tau macam mane mereka buat. Aku cemburu sebab Mak dan Abah aku ade anak yang AWESOME macam aku. 

Kawan
Tak kesahlah betape susah nye nak meneruskan hidup aku nie. Tapi, aku nak korang tahu aku sentiasa ada kawan yang cukup bodoh untuk terime aku seadanye. Thanks guys. Aku tak tau ape yang ade kat aku nie sampai korang sanggup berkawan dengan aku, sentiasa ade mase senang dan mase susah. Thanks again. 

Lelaki Budiman
Untuk jadi lelaki budiman. Aku tak perlu ade 100 girlfriend. Tapi cukup sekadar aku ade seorang girlfriend yang aku sanggup menerime tentangan dari 99 orang lelaki lain untuk mendapatkannya. Kalau dye tak rase dye special. Kenape ade lelaki yang ingin kan dye. Berbaloiness. 

Kebenaran
Kadang kadang. Tak tahu itu nikmat. Trust me. Better kite tak tahu dari kite tahu. Tapi. Lebeh baik rasenyer kite disakiti dengan kebenaran. dari kite bahagia dengan kebohongan. Dan kalau nak cakap dengan aku. Cakap jelah depan depan. Jangan cakap kat belakang. Belakang badan aku nie bukan ade peti mel suara pon. ^_^

Walau ape pon dalam hidup kau. bukak mate untuk nampak bende yang sekecil kecil alam. sebab yang kecil itu yg kau akan kenang nanti. Kite tak tahu ape yang kite ade sampai kite kehilangannye. dan aku? I'm being me. Be what i want to be, not others want to see. 

Baca Lagi - "Kau Tak Perlu Tahu"

Sunday, November 27, 2011

Bosan Dengan Hidup

Share/Bookmark
Aku dah bosan dah dengan hidup aku yang ada sekarang. Aku benci dengan ape yang aku buat hari hari. Aku seorang lelaki yang berumur 22 tahun. Sekarang nie aku kerje kat kedai Fast Food yang terkemuka kat bandar nie. Masak burger tuh jelah kerje aku hari hari. Sepanjang aku kerja aku tak pernah cuti. Tak pernah datang lambat walau sekali pon dalam hidup aku nie. Bukan sebab aku suke kerje nie. Tapi nie je satu satunyer kerje yang aku tahu buat. 

Lepas tuh kat tempat kerje aku tuh pulak bermasalah. Ade sorang mamat nie memang benci gile kat aku. Aku pon tak tau kenape. Bile aku mengadu kat boss aku. Nanti boss aku ugut aku pulak nak potong duit gaji aku yang dah memang sikit tuh. Gile punye boss. Duit je yang dia tau. Mate duitan betul. 

Bile kat luar tempat kerje pulak, takde bende yang aku nak buat. Aku selalu gelak ketawa dengan lawak yang aku sendiri buat. Ade kawan pulak, kawan aku tuh gile aku rase. Tapi dye jelah satu satunye orang yang nak berkawan rapat dengan aku. Atas sebab yang same aku banyak habeskan mase dengan dye kalau hari aku tak kerje. 

Sepanjang hidup aku, aku duduk kat bandar nie sebab aku tak geti memandu. Setiap kali aku amek lesen kerete. Setiap kali tuh jugaklah aku fail. Aku biase dapat markah penuh untuk theory. Tapi amali aku tak pernah lulus. Mesti accident time aku test drive tuh. Kenapelah malang sangat naseb aku. Lebeh menyedihkan. Rumah aku. Aku duduk dalam Nenas. Di dasar laut. 


Baca Lagi - "Bosan Dengan Hidup"

Thursday, November 24, 2011

Sejuk

Share/Bookmark

Susahnye nak bangon pagi nie. Aku salahkan musim tengkujuh sebab buatkan tidur malam ku nyenyak menjelang subuh. Banjir merata rata tempat. Hujan kat luar rumah. Dalam hati pon hujan jugak kengkadang. Stress gile weh blajar. #Untunglah kalau ade orang yang tersayang. Boleh dye teman tidur malam. ^_^

Aku: Sayang, i kene bangon nie.

Dia: Tak yah lah bangon. Sejuk kat luar tuh.

Aku: I kene mandi lah. I kene pegi class nie.

Dia: Alah. Kejap lah. Kelas you kan start kul 8:30. Sekarang subuh lagi nie.

Aku: Eh. Tak boleh. You tau kan I tak suke ponteng ponteng class nie.

Dia: Ala Yang. Nanti you pegi kelas sape nak teman I? you sanggup ke tengok I sorang sorang kat bilik?

Aku: Memang lah I tak sanggup. Tapi I terpakse.

(dye hug aku makin kuat. dye tak nak melepaskan aku)

Aku: Ok ok. I tak pegi kelas. I suke bile you hug I macam nie pagi pagi. ^_^

Dia: Ha macam tuh lah. Petang nie mandikan I pulak ye.

Aku: Oh lupe nak bagi tau. Petang nanti lepas I mandikan you. I tukarkan you dengan Si Biru tau. Malam nie I nak tido dengan Si Biru pulak.

Dia: Tapi you......

Aku: You basah. Macam mane nanti malam I nak tido dengan you basah basah.

Dia: Yelah yelah. Tapi pagi nie I nak hug you puas puas dulu ye.

Aku: Ok.



Watak Dalam Dialog:

Aku     : Zulfahmi Abidin

Dia      :Selimut 1

Si Biru :Selimut 2

p/s: Aku terponteng class pagi semalam. 
Baca Lagi - "Sejuk"

Thursday, November 3, 2011

Emosi

Share/Bookmark
Berbekalkan minda separa sedar. Otak terbang melayang. Berteman rokok yang sebatang. Ringan jari menaip diatas keyboard yang lapang. Ape yang tak kene. Ape jugak lah yang kurang. Pedih kenangkan hari hari ku yang hilang. Punca test yang curi peluang. Assignment datang bertandang. 

Cuti ku ingin pulang. Berlagu tak berpeluang. Semua sebok nak curi tulang. Study setiap malam. Puncanya besok hari berjuang. Haih.....aku mengeluh. Berkate tapi tak senang. 

Aku tanye same pokok ape sebab goyang. Nanti jawab pokok angin yang goncang. Oh hujan. Oh malang. Oh penat. tidak kepalang. 

Melihat kucing di sudut tiang. Dye pandang aku berbual sorang sorang. Ku menghalau nye untuk pulang. Ke rumah jiran dye bertandang. Babi bukan haiwan baik untuk dipandang. Tapi itu yang aku cube terbayang. Tentang semua hal yang aku tak senang. 

Aku emosi lagi. 

Raya haji dah nak datang. Oh emak aku mahu pulang. Bukan nak makan ikan belukang. Kan best kalau mak urutkan belakang. Aku ingin berehat dengan tenang. Sayang. 

Malam nie terjumpe kawan. Dalam bilik yang tenang. Lampu terang benderang. 

"Hai!" 

"Hai jugak" 

"Dah makan?"

"Dah makan?"

"Makan ape?" 

"Makan ape?" 

"Kau tiru aku cakap kenape?"

"Kau tiru aku cakap kenape?"

"Sial lah kau!!!"

"Dah, Aku dah makan..."

"errrrr.......okbai" 

Aku keluar dari bilik yang kecil tuh. Sambil maki hamun nenek dan moyang. 

Dah lah. Malas aku nak pandang cermin kat bilik tu tadi lagi. Aku dah simpan cermin berbual sorang sorang. Aku nak tidur sampai ke siang. 

Selamat Malam. 


TAMAT 
Baca Lagi - "Emosi"

Saturday, October 29, 2011

Mesej Pesanan Ringkas

Share/Bookmark
Sabtu,29 Oktober 2011

Aku bangon tido yang betul-betul bangon tido pukul 3:27 petang. Senyap sunyi. Takde bunyi ape kat rumah. Senyap gile. Nyenyak aku tido. Macam baby. Rumah aku takde orang. Housemate aku semua keluar. Ade yang teman awek pegi Convocation katenyer. Untunglah diorang ade awek. Hari sabtu boleh pegi hangout dengan gugurl gugurl Puncak Alam. Phuuuiihh. 

Aku pulak terbangon sebab bunyi message. Nombor tidak di kenali pulak tu. Selamat ringtone bunyi lagu Nasyid. So, takdelah aku marah-marah. Kalau takde message nie mesti aku dah sambung lagi sampai azan magrib tido aku.  


p/s: Mungkin korang pon boleh gune cara nie agar orang tak ganggu korang jugak.^_^. Trust me. Aku dah buat dan ianya BERKESAN. 
Baca Lagi - "Mesej Pesanan Ringkas"

Tuesday, October 25, 2011

Khas Untuk Lelaki Players

Share/Bookmark
Makan. Adalah satu aktiviti yang paling aku suke memandangkan aku tak pernah ade masalah terlebeh berat badan. Faktor usia aku yang kini 19 tahun yang tersekat kat badan yang berumur 22 tahun nie tak menghalang aku untuk makan ape sahaja makanan yang aku boleh makan dan telan. As long bende tuh halal lah. Halal tuh bagus untuk kesihatan kawan kawan. 

Sejak naik semester baru nie, aku kerap makan fast food yang ade burger panjang tuh. Restaurant nie Kuning ade tempat drive thru.  Satu satunye Fast Food yang paling berhampiran di Puncak Alam. Time makan kat sini biasenyer time aku banyak assignment group untuk diselesaikan. Lepak sampai 6-7 jam sehari. Best bukan? macam setan. 

Kalau dah bosan nie macam macam bende dibualkan. Kadang kadang topic yang tah ape ape entah. Tapi commonly masalah personal group member aku yang perempuan. Biasenyer mesti cakap lelaki curang. Abes perempuan tak curang ke? 

Tak yah jawab lagi. Nie bukan soalan final exam pon. So, abaikan

Bile dah bebual pasal nie. Otak pelik aku terpikir satu permainan yang patot diguna pakai oleh lelaki kalau lain kali dye nak permainkan perempuan dengan cara yang lebeh ilmiah dan selamat. So, takdelah perempuan tuh kecewa sangat. Aku bukan ape, aku nak selamatkan perasaan perempuan tuh je.

Permainan tuh mcm nie: 

Pihak lelaki kene mencabar pihak perempuan untuk main sebuah permainan. Ok stop kat situ. Otak jangan nak kotor sangat. Belum ape ape lagi nie. Permainan tuh harus mengikut terma dan syarat berikut:
  1. Selalu melontarkan kate kate manis. 
  2. Jangan pernah bergaduh, kalau rase macam nak bergaduh kene cepat cepat mintak maaf. kalau pihak yang bersalah lambat mintak maaf dye dikire terkeluar dari permainan nie. 
  3. Kalau ade mase terluang, wajib berinteraksi.Tak kesah lah message ke, call ke Facebook or Twitter pon takpe. 
  4. Setiap pagi dan malam. Setiap individu wajib mengucapkan Selamat Malam dan Selamat Pagi. 
  5. Kalau keadaan financial korang berdua stabil or ade duit lebeh. Korang perlu hangout. Keluar tengok movie ke. Pergi Genting ke. Mane manelah, janji korang luangkan mase korang untuk bersama. 
  6. Korang kene ade gambar setiap kali korang keluar bersama. Gambar tersebut harus di print sebelum korang balik ke rumah masing masing. 
  7. Korang kene bagi nickname or name name manje untuk diri masing masing. Contohnyer yang biase diorang gune B and BB,Hubby and Hunny, Papa and Mama, Paknya dan Emaknya. Terpulang koranglah selagi bende tuh korang rase manje. 
  8. Sekali sekala bergayut lah gune phone lepas pukul 12 malam. Buat Super Saver 3 - 5 kali. 
  9. Bertukar tukar baju yang korang pernah gune untuk korang bau sebelum korang tidur. 
  10. Belikan hadiah kalau ade hari hari istimewa. 
Tambahan: Kalau nak lagi best bawak jumpe mak ayah korang lah. Bawak mengadap terus. 
So macam mane nak tahu sape menang or sape kalah main permainan nie? 

Siape Yang Jatuh Cinte Dulu. DIA KALAH. 

Lepas tuh si Lelaki boleh blah dari perempuan tuh. Si perempuan tak boleh nak marah marah sebab korang dah deal mcm tuh sebelum korang main permainan nie.Aku harap perempuan yang menang kali nie. ^_^ 

p/s: Kot ye pon korang nak aplikasikan permainan nie. Korang buat lah perjanjian dulu. Kalau dye stuju baru lah teruskan. Klu tak, tak yah lah okey. Aku bagi cadangan je. Aku tak sanggup nak main permainan nie. #okbai

Baca Lagi - "Khas Untuk Lelaki Players"

Monday, October 24, 2011

Tips BlackBerry: Pastikan Credit Tidak Ditelan

Share/Bookmark
Kan sakit hati kalau tibe tibe credit kite hilang tanpe sebab kan? Settings nie akan membantu mereka yang menggunakan Prepaid. Kalau korang tanye kat Maxis Center or Celcom Center or Digi Center pon diorang tak tau nak jawab pasal nie.
AMARAN: Buat sebijik sebijik macam dalam gambar yang aku sediakan dan aku tandakan dengan anak panah tu tau. Mate tuh alert la sikit. Jangan asal boleh je. Kene PERFECT macam yang aku ajar.
Nota: Untuk memudahkan pencarian. Bagi OS6 dan keatas. Taip je kat standby mood BlackBerry korang tu. Bagi yang pakai OS5 dan kebawah. Sila cari di Options.
Atau tanye aku directly kat Twitter @zulfahmiabidin

**************************************************

Fokus kat tulisan BlackBerry tu!! Ramai yang terlepas pandang.

Advanced System Settings: TCP IP
APN Setting Enable : Tandakan
APN:BlackBerry.net (WAJIB sebijik sebijik macam nie)
APN: Authentication Enabled : Jangan Tanda

**************************************************


Advanced System Settings: Browser Push
Enable Push : Tandakan
Enable MDS Push: Jangan Tandakan
Enable WAP Push: Tandakan 
Allow WAP Push Application: Jangan Tandakan 

**************************************************


 Additional: Bagi pengguna Social Network yang menggunakan UberSocial atau Social Scope sebagai Social Client pilihan anda, sila ikut setting ini. 
UberSocial and Social Scope : Options
Tandakan pada BIS. Jangan set bende nie kepada Auto. 

**************************************************

Aku harap aku dapat membantu mereka yang ade masalah dengan kehilangan credit di Blackberry. Kalau dah tau pasal nie. Sebarkan lah kat kawan kawan yang lain. Bantu diorang jugak. 


p/s: Kalau BlackBerry App World ID korang tak boleh nak update. Sila tukar semua setting ini seperti sedia kala. Setting ini Blockking Research In Motion (RIM) untuk menerima ID dari Blackberry. 
Baca Lagi - "Tips BlackBerry: Pastikan Credit Tidak Ditelan"

Saturday, October 8, 2011

Fokus

Share/Bookmark

Sebab aku boring. Assignment aku pulak melambak hari sabtu ahad nie.  Aku create satu game. Game tahap kanak kanak tadika je aku kasi. Kalau tak dapat jawapan dye tak tau lah korang nie layak ke tak sebenanyer bergelar Manusia. Tak pon Rabon. Tak pon korang memang takde bakat. Atau sebenarnyer korang ade masalah keturunan. ^__^

Soalan:
Daripada ABC sampai Z kat bawah nie. Cari kesalahan dye. okey.

AAA
BBB
CCC
DDD
EEE
FFF
GGG
HHH
III
JJJ
KKK
LLL
MMM
NNN
OOO
PPP
QQQ
RRR
SSS
TTT
UUU
VVV
WWW
XXX
YYY
ZZZ


Kalau dah jumpa mane kesalahan ABC kat atas nie. Baru korang tengok jawapan kat bawah nie ye.^_^ Untuk mengelakkan korang main tipu. Aku terbalikkan jawapan dye. So, kalau dah ready terbalikkan kepale korang. ^__^ 

p/s: Aku tak tanggung kalau korang nak bace jawapan urat tengkok korang tergeliat. 

Jawapan: ˙
snʞoɟ əʎɐdns ƃuɐɹoʞ əʇɐɯ əɔıʇɔɐɹd ƃuɐɹoʞ ɥoɹns ʞɐu əɾɐs ˙uod ɥɐlɐs əpʞɐʇ
Baca Lagi - "Fokus"

Saturday, October 1, 2011

Hari Ini

Share/Bookmark
Bangon tido. mandi. cukur misai dan janggut.solat. iron baju. kemas tempat tido. jadual buku. panaskan engine kerete. isap rokok. drive. pergi kedai beli Orenge Juice jenama Twister. kadang kadang yogurt drink. roti bun. pergi kelas. tido dalam kelas. makan jajan. ilangkan ngantok. gelak dengan kawan. tak tau ape yang aku belajar hari nie. 

Balik kelas. huha.huha. pergi makan tengah hari.nasi putih. ayam goreng. jimat. favorite aku. air teh o kegemaran aku. solat. sambung masuk kelas. study. kacau lecturer. tak ingat ape yang dia ajar. tetibe dye bagi assignment. aku mengeluh. pegi toilet. cuci muka. ilangkan tension sementara. kencing. hidup umpama roda.

Masuk kelas lagi. sambung sampai pukul 6. gelak sikit sikit. atas lawak yang tah ape ape entah. aku duduk sorang sorang dalam kelas.takde pasangan. sebab geng aku 7 orang. Kelas tamat. cabut tie. keluar kelas. pergi ke kerete. drive balik ke rumah. singgah 7E. soya kotak besar. kadang kadang slurpee. 

Terbaring atas katil kat rumah. sebab penat sangat. Solat lagi. Mandi. Solat lagi utk yang magrib punyer. Tak tau ape nak buat. tengok lappy pon takde perasaan. nak online takde mood. BBM dengan si dia. Kadang kadang call berjam jam. Dye jauh disane.Aku sini. 

Makan ubat. dah lame aku sakit tekak. Tangan menggigil kadang kadang tak tau ape puncanye. Nervous agaknye. On lappy. Lappy baru. Asus katenyer. K43U modelnyer. buat assignment. sambil BBM lagi kali nie. Bosan. tak buat assignment dah. Layan lagu. Tengok movie. Tak kesah lah walau aku dah tengok 3-4 kali cerite yang sama. 

Sorang sorang kat rumah. Budak rumah pergi main bola. Aku tak suke soccer. aku biarkan lagi. persetan dengan soccer kalau aku dah tak suke. Aku sorang sorang lagi dalam bilik. Si dia menemani ku lagi. aku tak #foreveralone lagi. ^_^ 

Tido pukul 3 -4 pagi. bangon pukul 6 pagi. Berlarutan sampai seminggu. Ini kah student live macam aku?   aku dah ditakdirkan macam nie [?] Jangan tanya kenape. jangan persoalkan kenape. Takde gelak ketawa lagi. Hanya hidup yang boring. Teringat ibu di rumah keseorangan tiada teman. Ada cucu teman ibu. Call mak hari hari. tanya kabar ape yang terjadi. Harap dye sehat sejahtera. 

Harapan nak balik tiap tiap minggu. Financial problem tidak mengizinkan. Harapkan PTPTN tapi aku tidak memohon. Terpikir ape akan jadi kalau hutang keliling pinggang. 

Sabtu. 

Hari istirehat selain ahad. Duduk dirumah. menaip di meja makan. sambil kipas di bawah meja. menghala ke kelengkang. uhhh. sejuknya. terase sampai ke situ. atas bawah kanan dan kiri. Short pant. 

Menarik nafas lega aku masih hidup. masih ade teman. masih berpelajaran. tidak kebulur tak makan. ada orang yang sayang. ada ibu bapa yang menyayangi diri ini. ada si dia sentiasa menemani. 

live getting better? 
Baca Lagi - "Hari Ini"

Tuesday, September 6, 2011

Ini Cerite Hari Raya Ku

Share/Bookmark

Oleh sebab terlalu banyak bende aku nak cerite pasal hari raye aku. Campur dengan tidur siang raye pertama dan kedua yang ade mimpi panjang menjela tuh. Malas pulak aku nak cerite.So lain kali jelah aku cerite. 



#okbai


p/s: Selamat Hari Raye Aidilfitri. Mintak maap dari hujung rambut Afro ku sehingga ke hujung jari kaki ku ini.
Baca Lagi - "Ini Cerite Hari Raya Ku"

Monday, August 29, 2011

Kuih Ape?

Share/Bookmark
Gambar ehsan DSLR Pinjam
Semalam ade orang bagi aku 6 jenis kuih. DD yang kasi.^___^ Owh. Actually Mama dye yg kasi. bukan dye. Dye tukang bungkuskan je.^_^ Thanks ye Mama. banyak tuh. macam nak balas dengan 7 dulang hantaran je kat Mama.(Pastu aku mati kene blasah dengan Pakcik Boy dye) LOL. "Mama, Mama Fahmie kirim salam dan berterime kasih kat Mama sebab Mama bagi Fahmie kuih raye tuh yang Mama bagi tuh, yang Mama suro Fahmie amek tuh. Yang tuh lah Mama" Mama paham kan Mama kan? Mama? 

Lame.

Dalam banyak banyak kuih tuh aku pilih satu kuih aku buat "Experiment" kat abang-abang aku. Aku nak tau betape dye sayangnye kat aku.

Abang aku no 1: 

Aku: Alonggg!! Nie kuih ape? 

Along: Entah. Tanye akak ipar ko tuh. 

Aku: Oh takpelah. 

Abang Aku no 2: 

Aku: Angahhh...!! Nie kuih ape? 

Angah: "......" 

Kacink kacink. Dush dush. MOoooo.. krukkk krukkk. kebabom (effect bunyi aku berjalan blah dari tempat kejadian) 

Abang aku no 3: 

Aku: Uda............!! Nie kuih ape? 

Uder: Almond London

Aku: Kuih ape? 

Uder: Almond London

Aku: Kuih ape?

Uder: Almond London

Aku: Kuih ape? 

Uder: Cube ko tanye aku "Pisau yang Uder pegang nie tajam tak?"  nati aku try kat kau. 


p/s: Kenape eklan TV yang ade budak tanye name Burung Murai kat bapak dye, bapak dye jawab je banyak kali? Try kat rumah tak jadi pon. Takkan abang aku tak sayang aku. TV tipu. TV benci aku. Aku sayang TV. Eh....
Baca Lagi - "Kuih Ape?"

Friday, August 26, 2011

Tips Kedekut Bagi Duit Raya

Share/Bookmark
Sempena kite nak menyambut Hari Raya Aidilfitri beberape hari lagi nie. Aku terpikir yang aku nie takde lah banyak duit. So, aku semalaman berpikir macam mane lah cara terbaik nak bagi kat budak-budak nanti yang akan mintak duit raya kat aku. Budak-budak datang raya dah la ramai. Tambah lagi  anak sedara aku pun ramai. Lepas tuh, kalau kite bagi yang nie, yang lain mestilah mintak jugak kan. So, aku cube senaraikan beberapa cara yang aku dapat pikirkan agar aku dapat bagi duit raye dengan cara yang kedekut.

Tips Kedekut Bagi Duit Raya
  1. Sebab rumah aku takde pagar. Orang boleh terus datang depan pintu. So, tampal signboard kat depan pintu. "Ikut Sunnah Nabi. Beri salam 3 kali sahaja. Kalau takde orang sahut salam tuh. Ini bermakna takde orang kat rumah". So, duduk jer diam-diam dalam rumah tuh.
  2. Kalau cara pertama tak berkesan, guna cara nie. Sediakan tabung derma kat sebelah kuih raya tuh.Tulis kat tabung derma tuh "Sumbangan iklas untuk membina Masjid". Bukan kite tipu. Anggap jer Masjid kat sini sama maksud dengan mendirikan rumahtangga.^__^
  3. Buat kuih raya semua bentuk duit. Kalau cookies tuh buat la bentuk duit RM10 or RM5 kalau nak lagi mewah buat bentuk RM50 terus. Baru lah vouge. Yang cokelet bentuk duit syiling pon ade jual rasenyer.Cakap jer terus terang kat budak-budak tuh yang korang gantikan kuih muih nie dengan kuih raya. 
  4. Beli sampul surat macam kat bawah nie.Duit tak yah isi pon takpe. Kompom diorang happy dapat sampul nie.=.="
  5. Cara kelima nie tak tawu la berkesan ker tak kan. Korang frame-kan duit raya tuh. Letak cantik-cantik bawah meja kaca kat tempat korang letak kuih raya tuh. Labelkan bawah dye. "Hanya untuk tontonan umum sahaja" Lepastuh welding tepi maja tuh semua supaya tak leh amek duit tuh. Cakap kat budak-budak tuh kalau korang boleh amek. Itu lah duit raya korang.
  6. Bile diorang dah abes makan kuih raya. Sebelum sempat diorang mintak duit raya. Jatuhkan air kat permaidani. Lepas tuh mintak ganti rugi. Sebab diorang tak mampu nk bayar. Buat-buat marah. Halau diorang balik kalau perlu.
  7. Buat soalan dulu sebelum diorang dapat duit raya. Bagi lah soalan-soalan berbentuk tahap PHD punyer. Tak pon soalan tahap Albert Einstein #ponboleh. Kalau diorang dapat jawab baru lah bagi duit raye tuh.
  8. Bile bebudak tuh mintak duit raya. Semena-mena buat-buat gile serta merta. Tak pon korang buat-buat kene sawan babi vavi. 
  9. Korang bercerita jer sampai budak-budak tuh bosan. Cerite lah zaman korang mase mude-mude dulu beraya macam mane. Cerite lah pasal politik ke hape ker.Altantuya mati dibunuh ke. Perhimpunan #bersih kat KL tuh ke. Sampai budak-budak tuh rase nak balik jer.
  10. Kalau sembilan-sembilan cara nie semua tak berkesan yang membuatkan korang terpakse bagi duit raya jugak. Gune ayat nie mase bagi duit raya.
"Ambil RM1 (Seringgit) Nie. Kongsi Tiga Orang Yer Dik."
    bisik-bisik: Aku harap korang berjaya selamatkan duit korang. Kalau korang berjimat. Boleh buat beli top-up. Boleh call Pakwe/Makwe korang.
    Baca Lagi - "Tips Kedekut Bagi Duit Raya"

    Thursday, August 25, 2011

    SMS

    Share/Bookmark

    Mukadimah:
    Sangat tidak berperi kemanusiaan bile kawan kawan yang masih muda belia dan kurang particular dengan masa yang berlalu bergitu laju lupa akan Masa Itu Emas. Dan aku bukan nak bagi ceramah pasal menghargai masa lah. ^_^ 

    Watak: 
    Saufi Yusoff (Home)  : Ketua rumah sewa aku di Puncak Alam. 

    Zulfahmi Abidin : Tuan punye phone yang meng-capture-kan conversation tersebut. 


    4:00 Pagi:


    Harapan:


    Hakikat:


    Nota Kaki: Kawan kawan mesti tau kan bile waktu yang sesuai nak bagi message kat aku? Tak pon tulis aje kat Twitter aku. Jimat 5 sen kau tuh.^_^
    Baca Lagi - "SMS"

    Thursday, August 18, 2011

    Keep Calm And Continue Puasa

    Share/Bookmark

    Once upon a time.....(saye benci bahase penjajah) Dalam diam hari nie kite dah puase berape hari tah, aku malas nak kire. Pejam celik pejam celik. Dah nak Raye. Tak sangka. Teruja. Allew, korunk tuew puasew kew? Bebi bebi semuew kaluew tak poce manew lew Rayew. #haramjadah macam lah tak geti nak tulis betul betul.

    Bangon bangon tido je Mak dah start membebel. Mak buatkan aku to-do-list hari nie. Semua sekali ade 15 perkara. 

    1. Basuh baju 
    2. Sidai baju
    4. Lap perabut
    5. Lap mak aku
    6. I lap you
    7. You lap me too
    8. Bersihkan kipas
    9. Lap cermin
    10. Sapu dalam rumah
    11. Sapu luar rumah
    12. Mop lantai
    13. Siang ikan
    14. Malam ikan
    15. Tukar cadar
    16. Dah tuh jelah.
    17. Tapi aku still menulis lagi nie.
    18. Mane tau ade bende lagi yang aku lupe nak cakap kat sini. 
    19. Tapi rasenyer dah takde dah. Nie jelah aku rase.
    20. Dan korang dah bace sampai no 20 dah nie. Rajin betul korang bace. kan ade 15 je. hissh.

    Bile dah siap je semua. Baru je aku nak duduk. aku dengar mak aku panggil. Dah lah penat gile. Badan berlengas. Tak mandi lagi. Puase. Belum Solat lagi. Kipas tak pasang lagi. Peluh menjejeh jejeh. Music takde. Panas terik. Kucing meng-miaw tak berenti renti. 

    Mak : -sila letak name manje aku di sini- !!!!!!!!!!!

    Aku : Ye makk!! 

    (senyap sunyi) 

    Aku : Ade ape mak?!?!

    (sunyi sepi. kali nie siap sound effect bunyi cengkerik)

    Aku : Mak..!!!

    Mak : Ape dye?? 

    Aku pon bangon datang kat mak aku. Malas punyer pasal aku heret je muke aku kat dinding sampai kat depan mak aku. 

    Aku: Mak panggil orang ade ape? 

    Mak : Bile mase mak panggil kau? 

    Aku :  

    p/s:           warna ijau kat atas tadi tuh maksudnyer aku cakap dalam hati. 
    Baca Lagi - "Keep Calm And Continue Puasa"

    Wednesday, August 17, 2011

    Burung

    Share/Bookmark

    Tak banyak bende yang boleh diceritekan untuk hari ini. Nak nak bulan puase macam nie. kite bersifat pasif. Hari yang bosan seperti biase. Korang pon tahu bertape rutinnye hidup kite kan (?) tapi takpe.

    Hari nie kite main teka teki lagi.Hari nie kite ade Burung . Amboi. banyak nyer burung kawan kawan. ^_^

    Sabar ye kawan kawan. Dora The Explorer pon tak start lagi. Sempat lagi kalau korang nak telek burung burung nie dulu. Tak rugi ape pon.



    Soalannye adalah seperti berikut: 

    Berdasarkan gambar diatas (!) Dalam banyak banyak burung tersebut. Yang mane satu burung Fahmie? Pilih burung berdasarkan nombor burung.

    Came on babe. You can do this.^_^  




    *****




    Jawapan: Burung No. 15. ^_^  (get it?)


    Nota Kaki:  Takkan lah aku nak tunjukkan gambar burung aku. Malu lah aku. Kau gile ke ape bulan bulan puase letak gambar burung aku kat blog. Kau nak mak aku perambat pakai penyapu terbang Harry Potter? #haramjadah. 

    Baca Lagi - "Burung"

    Tuesday, August 16, 2011

    Alien

    Share/Bookmark
    Sangat tak cool kalau aku berlari ke laptop semata mata sebab terpikirkan satu teka teki bangang nie. 

    Pagi puase tah yang ke berape tah nie boleh di batalkan dengan mencarut kalau korang tak dapat nak jawab soalan teka teki aku nie. Aku tau korang bukannye lembab otak sangat pon kan?


    "Artis ape yang berasal dari planet lain selain bumi dan bertutur dalam bahase haramjadah penjajah?"


    Jangan hampakan harapan mak bapak korang antar korang masuk U terkemuka di Malaysia. UiTM,UUM, UIA mahupon UO Angsana. Aku tau korang boleh jawab soalan nie. 





    **********






    Bruno Mars (Plenet Marikh)


    Okey aku nak sambung lipat langsir mak aku- Shawl. 
    Baca Lagi - "Alien"

    Saturday, August 13, 2011

    Tukar Cadar

    Share/Bookmark

    p/s: next time aku suroh jiran aku tukarkan cadar.
    Baca Lagi - "Tukar Cadar"

    Friday, August 12, 2011

    Twitter dan #HashTag Trend

    Share/Bookmark

    Hi,

    Takde Twitter main lah Twitter weh. Get a life man. Feel free to follow @zulfahmiabidin . Semalam sebelum aku berbuka puase. Hashtag #AlasanBreakUp nie tetibe pames kejap kat Twitter. So, aku pon join dan ini #AlasanBreakUp aku.

    1. #AlasanBreakUp i thought you Salley. rupenye name betul you Salleh Bin Abdullah.
    2. #AlasanBreakUp you typo. biase you panggil i hubby. today you panggil i bubby. thats a lot of difference.
    3. #AlasanBreakUp after 2 hour i call you. mak you kate you still tgh mandi.
    4. #AlasanBreakUp bulu kening awak bersambung macam wamba dalam WWF dulu.
    5. #AlasanBreakUp awak suroh saye jadi macam Seth Tan.
    6. #AlasanBreakUp awak salah dedicate kat saye lagu. Awak dedicate lagu orang mati.
    7. #AlasanBreakUp Biskut yang awak buat rase macam kertas pasir.
    8. #AlasanBreakUp Kite masih tadika lah awak.
    9. #AlasanBreakUp Sebab gigi awak kuning. [my favorite]
    10. #AlasanBreakUp Adek awak kate awak tido berdengkur. Awak tau saye sukekan keamanan kan?
    11. #AlasanBreakUp awak sukew msg kittew gunew "w" katw ujungw setiap ayat tuew...
    12. #AlasanBreakUp tetibe saye rase awak tak diciptakan dari tulang rusuk kiri saye lah.
    13. #AlasanBreakUp Awak minat Justin Bieber
    14. #AlasanBreakUp Sport Rim kerete awak tak kilat. Phuuiihh
    15. #AlasanBreakUp Awak Man U saye Chelsea lah.
    16. #AlasanBreakUp Awak kalau duduk sebelah kambing. Takde beza bau dye.
    17. #AlasanBreakUp Awak tak geti nak bezakan langsir dengan tudung. #shawl
    18. #AlasanBreakUp Awak suke kuning #bersih
    19. #AlasanBreakUp Sebab awak pakai seluar renang time jalan. #legging . Boleh?
    20. #AlasanBreakUp Saye tak nak anak kite bongzai macam awak. Phuuiih Shiallah.
    21. #AlasanBreakUp Bile jumpe Facebook dan Twitter. Awak selalu abaikan saye. #haramjadah 
    22. #AlasanBreakUp Saye allergic dengan Name awak.
    23. #AlasanBreakUp Awak tak pakai Blackberry macam saye. Mahal lah nak message awak.
    24. #AlasanBreakUp Orang kate like mother light daughter. Saye tak nak besok da tua perut awak same macam mak awak. #moncet
    25. #AlasanBreakUp You dah berbadan dua. I tak nak bertanggungjawab.


    and today diorang main hashtag #FamousLies.

    1. #FamousLies I LOVE YOU
    2. ..
    3. ....
    4. "......?"

    #okbai
    Baca Lagi - "Twitter dan #HashTag Trend"

    Thursday, August 11, 2011

    Surat Untuk Artis Edisi Lisa Surihani

    Share/Bookmark

    Hi. Awak adalah Lisa Surihani dan saye adalah peminat awak. Saye tau name penuh awak sampai ke name ayah awak sekali pon saye tahu. Kalau nak saye senaraikan name ahli keluarge,name kawan kawan awak,name crew dan name mentor awak sekali pon saye boleh senaraikan. Saye jugak tahu ape warna favorite awak dan semua brand kesukaan awak yang awak selalu pakai. 

    Saye tahu awak seorang yang hard worker, tapi juga seseorang yang fun to be around. Saye tahu awak tak suke bile saye, atau orang lain atau sape sape pon kat atas muke bumi nie menyakiti orang yang awak sayang. Saye tau awak suke bile name awak sering di perkatekan di Twitter dan di Facebook nak nak bile siap ade #hashtag/link lagi name you tuh. 

    Saye tahu kelemahan awak. Tapi saye jugak tahu ape kekuatan awak. Saye tahu bertape payah awak nak berade dalam posisi awak yang semakin hangat dalam industri seni dalam negara kite sekarang nie. Saye tahu awak dah menceburi dalam perbagai jenis Filmography iaitu Film,TV Drama, Telemovie, TV Host, Music Video, TV Commercials dan lain lain lagi lah. Saye jugak tahu awak nie kuat makan sebab semua perempuan kuat makan dan saye jugak tahu awak suke buat orang lain tersenyum dengan tingkah laku awak tuh. Awak jugak boleh buat seseorang itu menangis bile awak at lease memandang dari sudut mengambil berat macam movie awak yang terbaru tuh. hrmmm. 

    Saye tahu awak punyer past boyfriends. Saye tahu awak dulu sekolah mane, saye tahu awak dulu belajar kat Universiti mane dan amek kos ape. Saye jugak tahu macam mane mase mula mula awak menceburi dalam industri nie.Saye tahu kat mane awak lahir. Pukul berape awak lahir. Bile awak lahir. 

    Saye tahu awak antara artis muda berumur 25 tahun yang sedang meningkat naik popularitinya yang berasal dari bandar yang sebok Kuala Lumpur dan anak ke-4 dari 5 adik beradik same macam saye. 

    Tapi..

    Awak tak kenal saye. Awak tak kenal sape name saye, umur saye,ape yang saye suke dan ape yang saye tak suke, awak tak tau pasal life saye. Awak tak tau ape ape pon pasal hidup saye. 

    Kelakarkan Lisa? 

    Macam mane lah KITE boleh ade RELATION yang macam nie? 




    10 minute setelah entry ini di post


    Baca Lagi - "Surat Untuk Artis Edisi Lisa Surihani"

    Wednesday, August 10, 2011

    Berus Gigi

    Share/Bookmark

    Rahsia hidup ceria adalah dengan memberus gigi pagi pagi setiap pagi di pagi hari. Ha. Paham tak?

    Bangon pagi pagi aku rase fresh.

    Sebelum saye pegi mandi. Mak suro saye tukar berus gigi ayah.

    "Alang ko pegi buang berus gigi hijau tuh. ayah punye tuh. pegi tukar dengan yang baru"

    "Yang hujung nie ke mak?"

    "A'ah. Mak ade belikan ayah berus gigi yang baru untuk ayah ko"

    "Err..mak, tapi nie berus gigi orang lah mak"

    "Eh ayah kate tuh berus gigi ayah lah"

    Aku share berus gigi dengan ayah ke? Patotlah gigi aku same putih dengan ayah.

    Ayah.....

    SHARING IS CARING KAN AYAH KAN? 

    (sengaje di bold kan. time nie lah nak cakap sharing caring segala)

    p/s: Puase ke 10 bebi. Saye puase penuh.^_^
    Baca Lagi - "Berus Gigi"

    Plagiat

    Share/Bookmark

    Let me introduce to you all MOJOLOGY *tetibe ckp bahase penjajah

    Baru kenal dye kejap tadi. Sebab dye kate aku plagiat entry dye.

    Tapi its okey lah. Salah paham barang kali.

    Feel free to read blog MOJOLOGY kawan kawan.Entry dye kelakar. wooot wooot.

    Oh. Hai mo.^_^
    Baca Lagi - "Plagiat"

    Monday, August 8, 2011

    Seperti di filemkan

    Share/Bookmark
    Credit: Yui Bluefox
    "Today I don't feel like doing anything, I just wanna lay in bed. Don't feel like picking up my pho......Klik!" Oh. tu bunyi alarm aku. Suke alarm bunyi yang malas malas macam nie. Everyone hate monday. Hebatnye aku sampai tak sempat Bruno nak abeskan sentence aku dah offkan. Oh. "Klik" tuh bunyi trackpad phone aku. *kening naik naik

    Bangun untuk bersahur pagi tadi bukanlah perkara yang membebankan bagi aku. Kecil keping (disebabkan aku perasan aku dah banyak sangat gune bahase penjajah untuk introduction tadi. aku ambil anisiatif untuk gune google translate mentafsirkan small the pieces kepade bahase melayu.#haramjadah sangat tak effective). Bile sahur. aku makan. tamat. 

    Disebabkan aku demam, then malam tadi aku tido awal. Pagi nie aku tengok TV(macam takde kene mengene statement nie). TV dah makin bosan pagi pagi nie. takde gambar langsung aku tengok. Oh, aku lupe "ON" rupenyer (aku bemonolog). E! News nie ade tunjuk pasal cerite budak kace mate yang ade kuasa magic tuh lagi. Cerite tuh pames sekarang nie. Episode akhir dye diorang kate pecah panggung. 

    Aku perhatikan cerite nie takde lah hebat mane. Sekolah magic je pon yang ade penyapu terbang sane sini. Alah kalau aku tak pegi sekolah magic pon dah jumpe dah penyapu terbang. Kejadian nie terjadi bile aku tengok TV tengah tengah malam buta dan aku jerit "Goooaallllll........" bersama dengan 2 rakan ku yang lain.Mak aku akan datang menghampiri dengan penyapu terbang. See, tak banyak beza bukan?

    Dah lah, malas aku nak cerite panjang panjang. Sebenarnyer aku belum tengok lagi cerite "Harry Potter" tuh. Aku jeles je sebenarnyer yang diorang asyik cerite pasal bende nie je. 

    Dah lah~ stress aku dibuatnyer. 

    Nak minum air DR-II sejuk (Product Dr. Rosmey untuk hilangkan jerawat)

    Oh puase. 

    Ok! stress balik. 

    p/s: DVD cetak rompak area Tampoi mane nak dapat yang good quality?
    Baca Lagi - "Seperti di filemkan"

    Wednesday, August 3, 2011

    Mimpi Jadi Kenyataan

    Share/Bookmark

    Hari yang baik untuk tidur petang dalam bulan bulan puase. Hari nie hujan renyai renyai. Aku pon dengan tak tidur sejak semalam tertidur lepas bukak kipas Panasonic dalam bilik. 

    Dalam tidur aku mimpi aku makan. Sangat sederhana. Kurma dan biskut je. Tapi di kelilingi dengan Ayam Panggang Berapi, Ikan Bakar Dondang Sayang, Siew Mai Dah, Sattey Kajang, Kuih Muih edaran Mak Nona dan air paberet Air Kathirah Abu bakar. Sangat sederhana sampai nak menitis air mata kalau terkenang.

    6:30 petang. 

    Aku terbangon dari tido. Aku nampak mak tengah makan depan TV. 


    Kantoi
    Baca Lagi - "Mimpi Jadi Kenyataan"

    Sunday, July 31, 2011

    Blogger Yang Ade Follower 30 Orang Dan Keatas Layak Menerima RM50 Sebagai Duit Raya

    Share/Bookmark

    Berite nie aku dapat tahu dari kawan aku. Dye IM aku kat Facebook. Dye kate ade berite terbaru untuk dapat duit raye nanti. Tapi tak banyak la. RM50 jer and dapat mase nak Hari Raya nanti atau maybe lebeh awal. Tapi kite kene menghantar permohonan lebeh awal terlebeh dahulu. Walaupun RM50 jer sape nak bagi Free jer. Yer tak?? +_~.

    AMARAN

    Korang Kene lah isi butir-butir peribadi tuh betul-betul. Janganlah menipu. Nak dapat duit pon nak tipu ker? Haish...

    Cara Permohonan Duit Raya RM50

    Nanti korang isi kat tempat yang disediakan tau. Bende yang web tuh nak cume
    1.  Nama
    2.  Nama Ayah (Nama Keluarga bagi bukan Melayu)
    3.  Nickname Pilihan (pastikan ianya Unique nik name, maknenyer takde orang lain pakai lah) Nanti diorang mintak korang Verify dulu ade tak orang lain gune name tuh.
    4.  Password
    5.  Re-type Password
    6.  Umur
    7.  Alamat Surat Menyurat
    8.  Alternate Email
    9.  Secret Question
    10.  Answer
    11.  URL blog.
    12.  Feed Blog
    13.  Korang Kene Upload Print Screen jumlah follower korang macam kat bawah nie.


    14.  Macam biase lah kene tulis code show above. Verification lah kirenyer macam yang kat bawah nie.
    Prove That You Are Human
    15. Tekan Send Application

    Kalau korang berminat dan korang boleh isi semua yang dia mintak kat atas. Ape yang korang perlu buat. Layari Web Site Berikut:

    www.banyakcantekmukekau.com

    p.s:  Selamat Menjalani Ibadah Puase. Anggap ini suatu ujian menguji kesabaran korang menjelang bulan buase Esok.^_^
    Baca Lagi - "Blogger Yang Ade Follower 30 Orang Dan Keatas Layak Menerima RM50 Sebagai Duit Raya"

    Friday, July 29, 2011

    Perempuan Kalau Dah Shopping Memang Tak Ingat Dunia

    Share/Bookmark
    Entry nie terhasil daripada cerita kat Hardisk aku malam tadi. Tajuk cerite tuh Confession of Shopaholic. Tapi tak de lah nak ceritekan synopsis pasal cerite tuh. Cume nak cakap pasal tabiat si kaum hawa yang kite sendiri dah tahu. "Shopping".

    Selalu kalau seorang perempuan pergi ke mall mate dye takkan terlepas pandang dari kedai-kedai seperti MNG, PDI, Louis Vuitton,Prada,Jimmy Choo dan sewaktu dengannya. Tapi diorang bukan takat tak lepas pandang malah akan cuba sedaya upaya untuk memasukkan diri dalam kedai tersebut dan melihat baju-baju mahupun accessories-accessories di kedai tersebut. Tahu tak kenapa terjadinya fenomena macam nie? Soalan nie akan aku jawab jap lagi.

    Kalau nak dibandingkan lelaki punyer style pulak senang jer. Lelaki nie biasenyer direct jer. Dari rumah dah pikir nak beli ape. Then tengok dalam pocket duit ade berapa, buat anggaran hari nie nak beli ape jer. Then terus pergi ke mall dan beli!! pastuh terus balik. Lingkungan masa tuh agak singkat. Kalau tak paham yang nie. Gambar dari Pakcik Google nie maybe dapat membantu.^__^


    Gambar kat atas nie dah cukup menerangkan serba sedikit pasal tabiat lelaki kalau pergi shopping dan tabiat perempuan pulak yang pergi shopping. Setelah kerap kali membuat observation dan survey terhadap kawan-kawan aku yang mostly perempuan, aku senaraikan lah beberapa sebab kenapa girls cenderung kepada aktiviti bershopping. Aku harap sangat lelaki bace entry kali nie walaupun mostly ramai girls jer yang singgah kat blog aku nie.

    Fenomena Shopping Terjadi kerana:
    1. It is their natural habits. Macam lelaki jugak kan, kenapa lelaki ramai minat sukan? mcm bola sepak malam tadi.alah yang seri 1-1 tuh. padahal tak wajib pon minat bola. 
    2. Sebab diorang rasa hobi lain macam kumpul stem or bermain congkak tidak lagi sesuai sebagai aktiviti mengisi masa lapang.
    3. Satu baju memerlukan kepelbagaian aksesori (handbag, gelang, rantai, spek mata, heels, belt) semuanya nak kena matching ngan dress yg diorang beli.
    4. Sebab diorang mampu, kalau tak mampu takde la diorang nak gedik-gedik masuk kedai-kedai macam tuh.
    5. Mengikut kajian hikayat Mael Lambong, shopping merupakan antara salah satu aktiviti yang boleh menajamkan minda seorang wanita kerana mereka sebenarnya meng"analyze" harga, Mengenal pasti "saiz", Memadankan "warna", Membayangkan "bentuk" dan segala jenis characteristic baju, dress, kain, skirt, seluar, accessories yg mereka beli bersesuaian dengan personality diri mereka.~sial nohh. panjang betul penerangan.
    6. Shopping juga membuatkan seorang wanita begitu puas, kerana mereka sungguh  cerewet dalam pemilihan baju-baju dan accessories yg dibeli mereka. Sesuatu yang perfect bagi mereka adalah amat penting, lagi-lagi dalam segi penampilan diri.
    7. Perfume, mascara, foundation, eye liner, eye shadow, lip gloss dan sewaktu dengannya ada ke laki pakai semua nie? takde kan? Tapi kalau pondan tuh lain la. So, logicnya perempuan lah yg kena beli benda-benda macam nie sebab bukan takat nak pakai je malah to make them become more attractive.~Ok jangan nak speaking sangat. 
    8. Bags, bags and lot of bags!!! kenapa perlu? cube korang pikir kalau laki keluar apa je yang diorang bawak? wallet, car key,rokok ngan handphone je paling koman. kalau perempuan? diorang punye wallet, perfume, lip gloss, sikat, hanphone dan handphone lagi, card holder, tisu, spectacles, keys, reminder, Gambar pakwe.ehh... and so on. And bags adalah satu benda yg amat penting bile girls nak keluar pegi mane mane tak kira lah shopping mall ke, event-event dinner keluar jalan sekejap je pun kena bawa bags. 
    9. HEELSSS....... kegilaan mereka, terpikir tak kenapa? Dekat rumah dah ada macam macam jenis heels pun still nak beli heels lagi. Okay 1st sebab keadaan matching with their outfit tu dan 2nd, heels ni lah pelengkap kecantikan diorang sebenarnya. Girls memang camni, dari hujung rambut smpai hujung kaki diorang nak melaram. kalau dari rambut korang boleh perhati die dengan sepit rambutnye, pengikat rambut, bunga-bunga lah,tak pon bulu ape-ape lah and macam-macam lagi. Kat leher dengan rantainya. Di tangan dengan gelang, cincin dan pengilat kuku. pinggang yg memerlukan belt. Dan of course kaki yg memerlukan heels. Itu baru bahagian yg kita nampak, yg kita tak nampak? Aku pun tak taw.heeee ^____^. So heels ni penting sama penting mcm baju yang dipakainya tu. So jgn terkejut kalau kat rumah girlfriend korang ada macam-macam jenis heels yang berbeza inci nya. Plus, heels ni menampakkan girlfriend korang yg agak rendah tu, duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan korang.
    So for guys, and para boyfriends out there, korang kena lah faham kenapa girls or girlfriend korang suka sangat shopping, bukan diorang nak sebenarnya but they have too... it is for your own good actually. Look at the positive side.

    Bayangkan lah korang jalan-jalan ngan girlfriend, pastu orang cakap Ishh!! girlfriend mamat tu tak lawa lah, what the ....... dia pakai? Macam Anna LuLu  seh. Kadang-kadang kalau korang dengar banyak kali korang pun panas hati kan? Mesti lah kalau boleh korang nak girlfriend yang paling attractive among the others kan? So let them be.

    Bile die ajak korang teman shopping, temanlah die sekali walaupun ia agak annoying sbb korang harus menunggu lama. But, ape sangat lah tunggu kejap tuh berbanding kasih sayang dicurah kan kan? Kat situ lah datang peranan korang jadi fashion advisor die, die sebenarnye nak buat penampilan terbaik die untuk korang, bukan untuk orang lain. Dia taknak korang lari dari hidup die. Kalu awek korang lawa, korang nak curang pon pikir 2-3 kali. So die kena jadi lebih attractive compare to the others... takyah nak bohong lah kalau korang cakap  tak, sebab aku dah tegok ramai lelaki macam tu, diorang memang suke sangat tegok perempuan yg cantik-cantik, tiptop-tiptop nih. Lagipon, Aku pun lelaki jugak kan..?.^___^".

    pssst: by-the-way pernah ker korang jumpe MNG tak sale?
    Baca Lagi - "Perempuan Kalau Dah Shopping Memang Tak Ingat Dunia"

    Monday, July 25, 2011

    Lupa

    Share/Bookmark
    Jari jemari aku takkan berenti menaip selagi aku tak puas untuk menaip. Walaupun jam analog aku nie dah pukul 5 pagi. Kat Malaysia kalau pukul 5 pagi hantu twitter jaya masih rancak menaip berbual seorang diri memotivasikan diri dengan falsampah yang tah ape ape entah. 

    Eklan: Follow saye di twitter @zulfahmiabidin

    ring ring ring, cell aku berbunyi. (sengaje sebenarnye gune perkataan "cell" tuh. baru glamour sikit) owh. alarm solat subuh. aku ingat sape lah yang takde life call aku pagi pagi. hampir hampir aku nak taip message "get a life man". Maklumlah, jari sedang rajin menaip bibir aku pulak dah gatal je nak cakap bende bende yang yang seksi macam Najib. Oh ya, dye jadi PM kat ade satu negara tu. 

    klik.

    Now cell dah tak berbunyi lagi. Lagak jaguh kampung aku di susuli dengan membakar sebatang daun racun - Dunhil. #nowsmoking. Dapat sedas dua aku kembali buntu tak tau ape yang jadi kat sistem cakerawala kite nie. Oh, macam nak terbit mentari rupenyer. 

    Subuh subuh macam nie waktu yang paling sesuai untuk tido semenjak 3 purnama yang lalu. Kembali ke katil dengan harapan mak tak sakit kan hati ku lagi supaya bangon di tengah hari. Tiba tiba aku mengantuk dan terus tertidur. 

    Dalam tidur siang ku selama beberape ketika itu, aku bermimpi. Aku sedang berjalan di pesisir pantai dengan Angelina Jolie (pada mase itu dye baru habes pengambaran filem Mr.& Mrs. Smith). Sangat romantis. Di bawah bulan purnama, Diana (name manje yang aku beri) memandang aku dengan penuh passion dan bertanya "Bile kite nak kahwin?". Dengan hampa aku menjawab. "I'm so sorry Diana, Abang masih belajar. Abang harap Diana dapat bersabar" . Angelina Jolie pon menoleh ke arah laut dan berkata "K" tanda Kecewa. Aku memeluknya dengan erat. 
    Ku tatap wajah-mu
    Lepas tuh aku Lupa ape nak cerite. 

    #okbai. 

    Baca Lagi - "Lupa"

    Thursday, July 21, 2011

    Rasakan Perbezaannya

    Share/Bookmark
    Hari yang indah untuk memulakan hidup. Aku mandi supaye aku rase lagi segar sebelum aku bentang tikar sejadah untuk subuh. Aku tengok mak yang masih PMS seronok tidur kat bilik yg ade kipas Panasonic tuh. Panas katenyer. Pada aku biase aje.

    Aku yang belum tidur nie angkara rajin menaip di lawan web burung biru tuh terjaga sampai ke subuh. Macam biase, kalau aku tak tidur otak aku tak rock. Aku tak boleh pikirkan bende yang lagi cool contohnyer mandi bogel depan rumah. Aku cume siram pokok herba depan rumah sahaja.Mak memang tak suke pokok bunge, takde manfaat katenyer. 

    Terjumpe kat pokok sirih daunnyer sehelai bertemu urat. Aku belek belek daun tuh sebelum dipetiknye, tampa di duge aku kene sengat dengan Kerengga. Oh serangga kau memang sial. Kalau aku ade kuasa magic macam dalam cerite budak kaca mate yang pandai magic tuh. Kompom aku wizard kan kerengga nie jadi Mini Cooper Merah Kerengga. Oh, cerite magic tuh popular sekarang nie. 

    Tangan yang sakit nie aku tahan kan aje. Takkan kene gigit Kerengga sikit pon nak letak minyak gamat cap Haji Mujarab kan? Aku cuci tangan dan terus mencapai Blackberry hitam mati. Truutt... Truuut.... Truutttt. Danza Kuduro lagu caller ringtone yang Topan pakai. Aku ajak dye sarapan. 

    Lepas sarapan aku tido.

    Bangon dari tido aku rase tekak aku macam loya loya gitu. Aku try lompat lompat aku rase badan aku rengan semacam. Lepas tuh aku rase macam nak minum air manis jer. Aku keluar bilik try lah angkat dumbbell kat bilik abg aku. Aku angkat 10KG rase macam ringan gile. Aku try tambah lagi 10KG untuk memastikan nyer. Sah, aku dah jadi makin kuat. 

    Aku tengok tangan kanan aku yang ade bekas gigitan tadi. Mungkin ini penyebabnye aku rase bertenaga, kuat dan gagah mcm nie. Mungkin Kerengga tuh Genetic yang baru tercipta telah menggigit aku. Sekarang aku dah berubah.

    Menjadi Kerengga-Man

    Sial je jadi super hero pulak. Jangan nak mengarut lah. Last last aku letak jugak minyak gamat cap Haji Mujarab tuh. Bengkak besar gile sial tangan aku. Get a life la weh. Super hero tak wujud. #haramjadah. 
    Baca Lagi - "Rasakan Perbezaannya"

    Thursday, July 14, 2011

    Kakakkukatekakikirikakakku CAGU. Aku Mana Ade Kakak

    Share/Bookmark
    BreakPes
    Pagi pagi abang dah beli sarapan, mak tak sehat. Sejak kebelakangan nie hari hari makan luar. Walaupun makan kat dalam tapi makanan tetap makanan luar. Fak r. ape ke pening ayat aku nie. Tapi kuih abang aku beli rase macam kertas pasir same rase dye macam kuih yang aku bagi kat jiran aku 3 minggu lepas. (Sorry Makcik Normah)

    PesBuk
    Sangat tak cool bile perempuan amek langsir tepi tepi jalan, lilit lilit kat kepale -Shawl. Post gambar gambar ayu kat dalam pesbuk (yang amek gambar sendiri tuh) dengan semua huruf besar marah kan si pakwe dye gune status wall. Pesbuk nie satu satu nyer tempat kat dunia nie yang orang dibenarkan bebual kat dinding. Jugak sangat tak cool kalau muke cantik tapi cakap mencarut kat pesbuk tuh. Lelaki, biaselah. pompuan tuh tulis panjang panjang. Dye reply. "OK" -tamat-

    Mak Suroh
    ~basuh baju tuh "semua nie ke mak?"
    ~sidai kain tuh "Ok, jap lagi org buat"
    ~sapu rumah "boleh, takde masalah" 
    ~jangan online lame sangat "Ok mak"
    ~jangan layan perempuan sangat "errrr.."
    ~pegi sembahyang "......"

    Aku Bute IT
    Aku tau perempuan suke lelaki yang pandai IT. Tapi serious shit aku tak tau menahu pasal IT nie weh. Ade ke patot suro aku installkan software kat hardware? Aku hempuk kepale dye gune hardware nie baru dye tau agaknyer. Dulu jenuh aku cari butang "DARAB" kat keyboard aku nie sampai lah aku sedar "X" adalah symbol darab yang baru untuk aku. 

    Ape yang aku tau buat kat pc aku nie? Bukak pesbuk, bukak email, bukak utube, bukak redtube, bukak twitter, bukak redtube lagi, bukak blog, bukak redtube, bukak redtube lagi dan lagi dan lagi dan lagi tak lupe jugak download lagu. Lagu semua free sekarang nie. Tuh jer aku tau. Kalau korang suro aku format laptop, Fak U. Kalau suro printkan gambor pegi Bali, Fak U.  Kalau tanye aku pasal pc, Fak U. Kalau suro installkan antivirus yang ade muke Chong Wei dengan Jackie tuh sampai mampos pon aku tak buat. oh lupe. Fak U. 

    Bersih
    (Music Tema: Lagu Negara ku) 
    Negara Ku 
    Tanah Tumpahnya Darah Ku
    Rakyat Hidup Bersatu dan Maju
    Rahmat Bahagia Tuhan Kurniakan
    Raja Kita Selamat Bertakhta
    Rahmat Bahagia Tuhan Kurniakan 
    Raja Kita Selamat Bertakhta

    Rambut
    Aku baru perasan rambut aku lagi mulia dari muka aku. Rambut punca diorang follow aku kat twitter ,tumblr dan kat blog. Oh, aku nak bagi tau aku baru potong rambut. *kening naik naik 

    Selipar Jepun
    Jumaat lepas selipar Osaki aku hilang kat Masjid. #haramjadah sape tah pikir tuh selipar pegi toilet. Selamat lepas aku cari cari jumpe kat toilet. Seronok pulak bile dapat tahu ape jadi kat selipar Fahmie nie kan? 

    Hotlink
    Subject:Free MMS-Teramat Rindukan Kamu
    RM0. Rindu?Sampaikan salam & lepaskan rindu dgn menghantar MMS ini RM0.25/MMS (Maxis ke Maxis). Utk MMS Greeting Percuma klick http://m.maxis.com.my/banggang-punyer-maxis-bagi-aku-massage-macam-nie. Tiada caj data. 

    Report Card 
    Mak mesti marah sebab aku dapat C. *sedeh
    Report Card Pesbuk

    Baca Lagi - "Kakakkukatekakikirikakakku CAGU. Aku Mana Ade Kakak"

    Saturday, July 9, 2011

    Forever Alone

    Share/Bookmark
    Ini entry serious. Sory takde gelak tawe kali nie.

    Ini entry soal hati. Soal hati. Soalan hati. Aku pulak tulis dengan berhati-hati. Walaupun tajuk entry bahase penjajah. Tapi aku tulis gune bahase yang lebeh mudah untuk difahami. Sebab name aku Fahmie. 

    Entry nie aku tulis sebab aku nak korang tau bertape bertuahnye korang kalau korang tuh ade pasangan. Mungkin korang pernah rase ape yang aku rase. Tapi tak seteruk ape yang aku rase. Dan aku bukan nak cerite ape yang aku pernah rase. Tapi kemurungan aku beberape hari nie kalau aku tak luahkan. Mungkin menyebabkan blog aku nie "TIDAK" akan di update lagi. Sebab aku tak nak bende tuh berlaku. Maka, aku luahkan kat sini. Lagipon, blog kan tempat luah perasaan jugak kan? Tak kesah lah korang nak cakap aku ape. Aku tak peduli. 
    AMARAN: Jangan jadi macam aku. Ingat tuh. Lagi sekali aku pesan. Jangan jadi macam aku. 
    Hargailah Dia mase Dia ade kat sisi korang. Peluang takkan datang untuk kali ke dua. Kalau pon ade keadaannya dah tak same seperti yang pertama kalinya. 

    Si Dia. 

    Dia tak perfect. Kau pon same tak perfect jugak. Korang dengan pasangan korang tak akan jadi perfect. Tapi kalau Dia boleh buatkan korang ketawa. Tak kiralah ketawe besar ataupon kecik. Walaupon hanye sekali sepanjang relation korang tuh, korang maafkan lah Dia kalau Dia ade buat salah dengan korang. Ingatlah yang Dia tuh hanya memenuhi kehendak sebagai manusia. Setiap orang berlainan perangainya. Dan kalau Dia jahat ataupon buat kesalahan, tak selamanya dia buat perkara yang same. Bagilah peluang seberape banyak yang korang boleh tahan. 

    Aku nak korang ingat. Dia tak mungkin akan buatkan korang puisi macam orang dulu dulu. Mungkin Dia akan buatkan korang lagu. Tapi hanya korang yang tau pasal tuh. Dia tak mungkin akan pikirkan pasal korang setiap mase. Dan kalau Dia cakap Dia sentiase pikir pasal korang. Aku nak korang tau dah memang Dia menipu. Tapi maafkan lah Dia. Dia cuma ikut ayat dalam drama TV aje. Tapi aku nak korang tau, Dia akan bagi korang segalanya yang Dia ada. Dia akan bagi semua yang ade dalam hati Dia. Walaupun Dia tau korang mampu patahkan hati Dia. 

    Jangan sekali kali sakitkan hati Dia. Jangan cube cube nak ubah Dia. Bagi lah Dia jadi ape yang Dia nak kan dalam hidup nie. Bebas tuh kan penting. Jangan jugak korang duga benda yang Dia TIDAK AKAN buat. Jangan mudah buat kesimpulan tentang Dia. Banyak lagi benda yang korang kene tahu pasal Dia. Seumur hidup korang pon korang TIDAK AKAN paham pasal diri Dia. 

    Belajarlah untuk SENYUM bila dia buat korang happy. MEMBEBEL je bila Dia buat korang marah. RINDU je Dia bila Dia takde di sisi korang. Semakin SAYANG pada Dia bile korang rase hubungan korang dah goyah. Sebab lelaki atau perempuan yang sempurna tak pernah wujud untuk korang kat dunia nie. Tapi ade SEORANG SAHAJA Lelaki/Perempuan yang sempurna untuk korang dalam dunia nie. 

    Kalau korang dah bosan dengan Dia cakap "I Love You" hari hari. BERSYUKURlah sekurang kurangnya Dia re-new doa dia kat korang hari hari jugak. 

    Semoga Allah S.W.T panjangkan relation korang selama mana yang korang nak kan. Dan jangan jadi macam aku. Forever Alone.
    Baca Lagi - "Forever Alone"

    Popular Post