Monday, October 24, 2011

Tips BlackBerry: Pastikan Credit Tidak Ditelan

Share/Bookmark
Kan sakit hati kalau tibe tibe credit kite hilang tanpe sebab kan? Settings nie akan membantu mereka yang menggunakan Prepaid. Kalau korang tanye kat Maxis Center or Celcom Center or Digi Center pon diorang tak tau nak jawab pasal nie.
AMARAN: Buat sebijik sebijik macam dalam gambar yang aku sediakan dan aku tandakan dengan anak panah tu tau. Mate tuh alert la sikit. Jangan asal boleh je. Kene PERFECT macam yang aku ajar.
Nota: Untuk memudahkan pencarian. Bagi OS6 dan keatas. Taip je kat standby mood BlackBerry korang tu. Bagi yang pakai OS5 dan kebawah. Sila cari di Options.
Atau tanye aku directly kat Twitter @zulfahmiabidin

**************************************************

Fokus kat tulisan BlackBerry tu!! Ramai yang terlepas pandang.

Advanced System Settings: TCP IP
APN Setting Enable : Tandakan
APN:BlackBerry.net (WAJIB sebijik sebijik macam nie)
APN: Authentication Enabled : Jangan Tanda

**************************************************


Advanced System Settings: Browser Push
Enable Push : Tandakan
Enable MDS Push: Jangan Tandakan
Enable WAP Push: Tandakan 
Allow WAP Push Application: Jangan Tandakan 

**************************************************


 Additional: Bagi pengguna Social Network yang menggunakan UberSocial atau Social Scope sebagai Social Client pilihan anda, sila ikut setting ini. 
UberSocial and Social Scope : Options
Tandakan pada BIS. Jangan set bende nie kepada Auto. 

**************************************************

Aku harap aku dapat membantu mereka yang ade masalah dengan kehilangan credit di Blackberry. Kalau dah tau pasal nie. Sebarkan lah kat kawan kawan yang lain. Bantu diorang jugak. 


p/s: Kalau BlackBerry App World ID korang tak boleh nak update. Sila tukar semua setting ini seperti sedia kala. Setting ini Blockking Research In Motion (RIM) untuk menerima ID dari Blackberry. 

36 Organisma:

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hp aku b/w je.. tak tahu menahu pasal mende ni haha

Wan Zulqhairi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Untunglah ada BB T__T"

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Umie Artoqiemie
alahai umie jgn la ckp mcm tuh. fme buat mcm nie sbb ramai yg tanye. so fme buatlah satu tutorial.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Wan Zulqhairi
jangan lah ckp mcm tuh. kte berkongsi kalau boleh tolong org Malaysia kite kite tolong lah.

Yui Light said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Ni mesti kes takdak keja, lepas tu bertungkus lumus nak carik apa prob dia sebenarnya. Tahniah tahniah. Hahahahah XD

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Lepas buat semua ni memang kredit tak kena telan eh? Kalau ubah setting ni mms boleh masuk tak?

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Yui Light
Mane tak nyer. mane leh tahan credit asyik ilang je kan. sbb tuh lah cari

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous
Credit tak kene telan kalau awak lelanggan Plan BIS yang betul. ye. anda boleh MMS.

zikeryhassan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

terima kasih ye abg fahmi :))

Raden said... Best Blogger Tips[Menjawab]

xtau nk start dr mane...kat celah mane TCP IP tu? hehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Pe jadi der? N mcm mne nk dpt service book yg kita delete tu balik?

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous
ape yg jadi adalah seperti tajuk di atas. dan mcm mane nk keluarkan balik. dalam entry tuh ade tulis.sila semak ye.tq.

Lala. said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Thanx sangat bagitahu pasal bende ni. Memang kali ni dah kali yang ke-345 geram credit kene telan. Rugi betul =.=

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Lala.
same2. xde masalah. ^_^

Megat diktatorkejam said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Baru lepas set benda ni. so far so good, x de kena tolak kredit lg.

thx bro :)

chubbyharusdirejam said... Best Blogger Tips[Menjawab]

SUMPAH BERGUNA GILA BLOG KAU NI. NICE WORK! GUA RT! HEHE. http://chubbyharusdirejam.blogspot.com/2012/01/plagiat.html

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Megat diktatorkejam same2. indahnya berbagi.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@chubbyharusdirejam
haha. blog pon ko RT ke. LOL

GG said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Zulfahmi Abidin : i ikut spt di atas tp crdt i masik ditolak la..
kenapa ye?

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@GG

kalau anda telah mengikuti tutorial tersebut satu demi satu. sepatotnyer tidak akan ade masalah tentang potongan credit kerana teknik ini telah saye cube di semua jenis blackberry yg ade di malaysia nie.

kemungkinan credit anda masih ditolak adalah mungkin disebabkan oleh beberape perkara berikut:

1. Anda tidak melanggan plan BIS yang betul. Sila langgan plan bulanan yang memberikan package 100MB bandwidth percuma (Maxis) . 250MB bandwidth percuma (celcom). Unlimited (Digi)

2. No. Telifon anda terdapat 3rd party subscription dimana pada waktu yang ditetapkan oleh 3rd party application tersebut credit anda akan ditolak. utk menyelesaikan masalah ini. sila call Telco anda sendiri utk maklumat lebeh lanjut. sila tanyakan berikutan "Cara nak tutup 3rd party subscription" . Perkara ini berlaku disebabkan anda mendownload Theme, game, Application percuma di dalam Blackberry App World.

3. Phone anda diserang virus shortcut. utk masalah ini. tiada jalan penyelesaian lain selain Wipe (format) terlebeh dahulu talifon bimbit anda. Cara utk Wipe adalah dengan pergi ke tetapan berikut---

Options>Security>Security Wipe

Tandakan 2 kotak yang pertama dari 3 kotak yang disediakan. Tuliskan "blackberry" di ruang disediakan dan tukan butang Wipe.

Harap ini membantu... Tq

Hafizuddin Jasmi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

salam.
kalau kita off henset and keluarkan battery.setting tu akan jadi kepada asal balik ke?

Muhammad Ezanie said... Best Blogger Tips[Menjawab]
This comment has been removed by the author.
Muhammad Ezanie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nk tanya, aku amik bis tuk bbm je..
tp bile aku on gune wifi skali, die tolak kredit..
cmne nk bg die on9 gune wifi wlupun bis x off??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Muhammad Ezanie

Tak boleh. Kau kene tahu bile kau Subscribe BIS utk BBM shj. Kau cume boleh gune untuk BBM je. kalau tak nak credit kau gerak. Kau kene uninstall semua social client. Contohnye: 1 Facebook, 2 Twitter, 3 Foursquare, 4 Whatsapp dan ape2 sahaja yg mmbolehkan kau berkomunikasi dgn dunia luar. Maka bile kau on WIFI, kau cume boleh gune Browser sahaja.

jalan terbaik untuk kau. Subcribe BIS yang betul. kalau Maxis langgan lah yang RM20 per bulan. Kalau Celcom gunelah RM25 perbulan. kalau DIGI gune yang unlimited RM18 per bulan tu.

Jangan lah kedekut sangat. Memang takde jalan lain melainkan kau langgan BIS yang betul yang menyediakan Bandwidth. Dengan Bandwidth itu baru lah kau boleh gune semua Nikmat pengguna Blackberry gune.

Muhammad Ezanie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

oh yeke.. aku bru gune bb..
xtau pape pun.. so wifi tuk browser je?
yg lain xleh ek?

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Muhammad Ezanie

Takde masalah. next time nk direct answer dari aku. nak tanye ape2 pasal bb. tanye aku kat twitter. sbb blog nie aku jarang bukak. ok.

feel free to follow me on twitter @zulfahmiabidin

Muhammad Ezanie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ok2.. terima kasih..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Muhammad Ezanie

same same. takde masalah.

fist_energy said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bro,
tnye sket,,
4square bkn sosial pnye apps ke??
sbb bkk je yg tu sure kne tolak kredit kot..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@fist_energy
4sq memang lah social network. tapi tak tersenarai dalam plan yang ditetapkan oleh syarikat telco. so nak gune tetap perlukan internet.

Faza Daniel said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Salam . benda ni kene setting balik setiap kali selepas reboot dngan off bb ke ? Atau tak payah dh .

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Faza Daniel

tak payah. once in a life time. teehee

syafiq ikhwan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bro,waa syg lue,haha..aq lngan yg bis yg 50sen je 1 ari,sbb fb n lain2 aq men gna wifi jew..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bro...kalau nk gune we chat or whatsapp ke gune wifi x bleh er?

Faizah Fharizan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Haha...akhirnya dpt jgak jmpa pnyelesaian..tp stress jgk sbb smlm tpup rm20 tp arini tggl rm5..pastu digi antr mcj gtao penggunaan internet melebihi rm8..sdih btl pdahal xon pn smua laman sosial..bkn sya ja kena..family pn sma gak dh abes berpuluh2 ringgit hilang cmtuh ja...pape pn thanks kt tuan blog ni sbb bg jln pnyelesaian..hehe.. :-)

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Salam.baru2 ni ade tersebar pasal bbm blh setting kt phone android..unlimited internet hnya 50sen sehari..setting kt apn pastu hntr msg ON BB BBM ke 2000..komen skit..50sen x 30hr =rm15/sebulan..jimat benorr

Popular Post