Thursday, August 18, 2011

Keep Calm And Continue Puasa

Share/Bookmark

Once upon a time.....(saye benci bahase penjajah) Dalam diam hari nie kite dah puase berape hari tah, aku malas nak kire. Pejam celik pejam celik. Dah nak Raye. Tak sangka. Teruja. Allew, korunk tuew puasew kew? Bebi bebi semuew kaluew tak poce manew lew Rayew. #haramjadah macam lah tak geti nak tulis betul betul.

Bangon bangon tido je Mak dah start membebel. Mak buatkan aku to-do-list hari nie. Semua sekali ade 15 perkara. 

1. Basuh baju 
2. Sidai baju
4. Lap perabut
5. Lap mak aku
6. I lap you
7. You lap me too
8. Bersihkan kipas
9. Lap cermin
10. Sapu dalam rumah
11. Sapu luar rumah
12. Mop lantai
13. Siang ikan
14. Malam ikan
15. Tukar cadar
16. Dah tuh jelah.
17. Tapi aku still menulis lagi nie.
18. Mane tau ade bende lagi yang aku lupe nak cakap kat sini. 
19. Tapi rasenyer dah takde dah. Nie jelah aku rase.
20. Dan korang dah bace sampai no 20 dah nie. Rajin betul korang bace. kan ade 15 je. hissh.

Bile dah siap je semua. Baru je aku nak duduk. aku dengar mak aku panggil. Dah lah penat gile. Badan berlengas. Tak mandi lagi. Puase. Belum Solat lagi. Kipas tak pasang lagi. Peluh menjejeh jejeh. Music takde. Panas terik. Kucing meng-miaw tak berenti renti. 

Mak : -sila letak name manje aku di sini- !!!!!!!!!!!

Aku : Ye makk!! 

(senyap sunyi) 

Aku : Ade ape mak?!?!

(sunyi sepi. kali nie siap sound effect bunyi cengkerik)

Aku : Mak..!!!

Mak : Ape dye?? 

Aku pon bangon datang kat mak aku. Malas punyer pasal aku heret je muke aku kat dinding sampai kat depan mak aku. 

Aku: Mak panggil orang ade ape? 

Mak : Bile mase mak panggil kau? 

Aku :  

p/s:           warna ijau kat atas tadi tuh maksudnyer aku cakap dalam hati. 

15 Organisma:

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

alang!!!!!!!!!!!


hohoho.


kalau kat rumah pon, keje adik lelaki aku yang cuci sume kipas, pasang balik, hoho.

Chuu Muqhlis said... Best Blogger Tips[Menjawab]

meraban sampai doploh!

Eva DaNiaL said... Best Blogger Tips[Menjawab]

acecehh .. anak teruna yg rajin [ saje la tuh cite dye wt kje .. na ckp dye ajin la tuh.. ] haaa abg fahmy .. meyh smbung cuci bilik eva lak meyh .. ^_^

NURUL AINI NORAZMAN said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaahah~smpai mcm tu sekali ha, mak tak pggil pon dgr mcm mak pnggil,.ni trauma ni,.haaha

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

en pah ! en pah ! en pah !

kenapa selalu sangat tukar cadar, ko kencing malam lagi erk?..

syAzAnA said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ngigau keh hape? penangan pose lah ni. ishhhh3

Liyana Aziz said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bagus2... anak yang baik bila tolong mak cenggitu... erk, tu tandanya bersedia berkhidmat lagi, belum panggil dah terngiang2 kat telinga

Taufan Bin Ribut said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kalau bini pak mat tempeh dalam cerita p ramlee pekak nak mampos.mungkin pak mat tempeh dalam cerita p ramlee tu telinga terlebih alert(aku benci bahasa penjajah)#haramjadah

Anati Soki said... Best Blogger Tips[Menjawab]

best la ko.. mak saja2 syok panggey nama ko
kalau mama anat panggey nama anat.. mcm takot je nk menyahut.. confirm dia nk bg keja kalau dia dah start panggey nama anat tuh.. heheheheh

anat cuba bayangkan nama manja ko : BABY
onyonyonyonyoynoynoy

:: Khai Artzfar :: said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku rasa ko dah macam gile byang doe!! haha

Elmoluya WutWut said... Best Blogger Tips[Menjawab]

siyud. sampai skang aku tak puas hati dengan bruce lee main pingpong macam tu. dem.

Rtp Farra Arisha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kenapa ni kenapa>??? haha.
rajin ya anak mak sorang ni!!

Nurul Afifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

weyh3..tak paham purpose gmbr tu.. =='

Amna.Qadeeja said... Best Blogger Tips[Menjawab]

erk buang tebiat ke hape nihh?? haha bagus anak mak ;D

Cik Mon Kiera said... Best Blogger Tips[Menjawab]

yeay!!

*tak paham 0_o*

Popular Post