Friday, July 29, 2011

Perempuan Kalau Dah Shopping Memang Tak Ingat Dunia

Share/Bookmark
Entry nie terhasil daripada cerita kat Hardisk aku malam tadi. Tajuk cerite tuh Confession of Shopaholic. Tapi tak de lah nak ceritekan synopsis pasal cerite tuh. Cume nak cakap pasal tabiat si kaum hawa yang kite sendiri dah tahu. "Shopping".

Selalu kalau seorang perempuan pergi ke mall mate dye takkan terlepas pandang dari kedai-kedai seperti MNG, PDI, Louis Vuitton,Prada,Jimmy Choo dan sewaktu dengannya. Tapi diorang bukan takat tak lepas pandang malah akan cuba sedaya upaya untuk memasukkan diri dalam kedai tersebut dan melihat baju-baju mahupun accessories-accessories di kedai tersebut. Tahu tak kenapa terjadinya fenomena macam nie? Soalan nie akan aku jawab jap lagi.

Kalau nak dibandingkan lelaki punyer style pulak senang jer. Lelaki nie biasenyer direct jer. Dari rumah dah pikir nak beli ape. Then tengok dalam pocket duit ade berapa, buat anggaran hari nie nak beli ape jer. Then terus pergi ke mall dan beli!! pastuh terus balik. Lingkungan masa tuh agak singkat. Kalau tak paham yang nie. Gambar dari Pakcik Google nie maybe dapat membantu.^__^


Gambar kat atas nie dah cukup menerangkan serba sedikit pasal tabiat lelaki kalau pergi shopping dan tabiat perempuan pulak yang pergi shopping. Setelah kerap kali membuat observation dan survey terhadap kawan-kawan aku yang mostly perempuan, aku senaraikan lah beberapa sebab kenapa girls cenderung kepada aktiviti bershopping. Aku harap sangat lelaki bace entry kali nie walaupun mostly ramai girls jer yang singgah kat blog aku nie.

Fenomena Shopping Terjadi kerana:
  1. It is their natural habits. Macam lelaki jugak kan, kenapa lelaki ramai minat sukan? mcm bola sepak malam tadi.alah yang seri 1-1 tuh. padahal tak wajib pon minat bola. 
  2. Sebab diorang rasa hobi lain macam kumpul stem or bermain congkak tidak lagi sesuai sebagai aktiviti mengisi masa lapang.
  3. Satu baju memerlukan kepelbagaian aksesori (handbag, gelang, rantai, spek mata, heels, belt) semuanya nak kena matching ngan dress yg diorang beli.
  4. Sebab diorang mampu, kalau tak mampu takde la diorang nak gedik-gedik masuk kedai-kedai macam tuh.
  5. Mengikut kajian hikayat Mael Lambong, shopping merupakan antara salah satu aktiviti yang boleh menajamkan minda seorang wanita kerana mereka sebenarnya meng"analyze" harga, Mengenal pasti "saiz", Memadankan "warna", Membayangkan "bentuk" dan segala jenis characteristic baju, dress, kain, skirt, seluar, accessories yg mereka beli bersesuaian dengan personality diri mereka.~sial nohh. panjang betul penerangan.
  6. Shopping juga membuatkan seorang wanita begitu puas, kerana mereka sungguh  cerewet dalam pemilihan baju-baju dan accessories yg dibeli mereka. Sesuatu yang perfect bagi mereka adalah amat penting, lagi-lagi dalam segi penampilan diri.
  7. Perfume, mascara, foundation, eye liner, eye shadow, lip gloss dan sewaktu dengannya ada ke laki pakai semua nie? takde kan? Tapi kalau pondan tuh lain la. So, logicnya perempuan lah yg kena beli benda-benda macam nie sebab bukan takat nak pakai je malah to make them become more attractive.~Ok jangan nak speaking sangat. 
  8. Bags, bags and lot of bags!!! kenapa perlu? cube korang pikir kalau laki keluar apa je yang diorang bawak? wallet, car key,rokok ngan handphone je paling koman. kalau perempuan? diorang punye wallet, perfume, lip gloss, sikat, hanphone dan handphone lagi, card holder, tisu, spectacles, keys, reminder, Gambar pakwe.ehh... and so on. And bags adalah satu benda yg amat penting bile girls nak keluar pegi mane mane tak kira lah shopping mall ke, event-event dinner keluar jalan sekejap je pun kena bawa bags. 
  9. HEELSSS....... kegilaan mereka, terpikir tak kenapa? Dekat rumah dah ada macam macam jenis heels pun still nak beli heels lagi. Okay 1st sebab keadaan matching with their outfit tu dan 2nd, heels ni lah pelengkap kecantikan diorang sebenarnya. Girls memang camni, dari hujung rambut smpai hujung kaki diorang nak melaram. kalau dari rambut korang boleh perhati die dengan sepit rambutnye, pengikat rambut, bunga-bunga lah,tak pon bulu ape-ape lah and macam-macam lagi. Kat leher dengan rantainya. Di tangan dengan gelang, cincin dan pengilat kuku. pinggang yg memerlukan belt. Dan of course kaki yg memerlukan heels. Itu baru bahagian yg kita nampak, yg kita tak nampak? Aku pun tak taw.heeee ^____^. So heels ni penting sama penting mcm baju yang dipakainya tu. So jgn terkejut kalau kat rumah girlfriend korang ada macam-macam jenis heels yang berbeza inci nya. Plus, heels ni menampakkan girlfriend korang yg agak rendah tu, duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan korang.
So for guys, and para boyfriends out there, korang kena lah faham kenapa girls or girlfriend korang suka sangat shopping, bukan diorang nak sebenarnya but they have too... it is for your own good actually. Look at the positive side.

Bayangkan lah korang jalan-jalan ngan girlfriend, pastu orang cakap Ishh!! girlfriend mamat tu tak lawa lah, what the ....... dia pakai? Macam Anna LuLu  seh. Kadang-kadang kalau korang dengar banyak kali korang pun panas hati kan? Mesti lah kalau boleh korang nak girlfriend yang paling attractive among the others kan? So let them be.

Bile die ajak korang teman shopping, temanlah die sekali walaupun ia agak annoying sbb korang harus menunggu lama. But, ape sangat lah tunggu kejap tuh berbanding kasih sayang dicurah kan kan? Kat situ lah datang peranan korang jadi fashion advisor die, die sebenarnye nak buat penampilan terbaik die untuk korang, bukan untuk orang lain. Dia taknak korang lari dari hidup die. Kalu awek korang lawa, korang nak curang pon pikir 2-3 kali. So die kena jadi lebih attractive compare to the others... takyah nak bohong lah kalau korang cakap  tak, sebab aku dah tegok ramai lelaki macam tu, diorang memang suke sangat tegok perempuan yg cantik-cantik, tiptop-tiptop nih. Lagipon, Aku pun lelaki jugak kan..?.^___^".

pssst: by-the-way pernah ker korang jumpe MNG tak sale?

14 Organisma:

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bab shooping ni, prinsip aku satu je, kalau tak ada niat nak membeli, jangan masuk walaupun dengan niat nak tengok3, atau cuci mata. haha.


aku ada sorang kawan ni,kawan baik la, lelaki, kalau pegi shooping dengan dye sangat best sebab dye akan tolong advise ni cantik,ni lagi lawa and bla3.

oja_alia said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kau da maki hamun keji secara gurawan kasar kt blog aku,,meh nak wat ade ubi ade batas ade hari boleh balas..eerrkk!!

haaallaaa....lelaki ego egois bongkak yeyee ape lg eik..AHAHAA!katanya natural ukeh..cantik.suke natural.no make up pn takpe..

nnt prmpuan da natural..ca cekeh tahap eeewww..time tu jgk ttbe,,eh...nk carik lain..takut tgk natural dia yg skunk..+__+

nice kata2 yg bawah.."korang tak payah nak bohong la"

Hashira Yusoff said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ye aku sokong! mmg aku gila shopping. lagi best dpat boypren yg ada minat yg sama. ^ ^

tapi nk shopping pn biar la berpada2. aku beli ape yg aku mampu n perlu shj. :D

Umie Artoqiemie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

umie klo shopping masih ingat dunia lagi..

umie x beli brg make up, umie x beli heels.. hahaha.

klo lelaki mmg suke lah jalan ngan aku, aku suka tgok sneakers, cd game , headphone , speaker. kah3..

Robot | Sakti said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sekali sekala ok lah.

kalo selalu, koyak poket pakwe..

hue hue hue

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

yeahh ... i lov shoplopa .. thnx fahmie .. cz u phm .. wut wutt

nIeZa_sYid said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tp trbalik ngn sy plak, pkwe lbh memilih ble shopping brbanding sy...die xkn men beli n sgt cerewet ngn brg2 yg dibeli..haha

so skang ni blh dikatakn laki n pmpn pn gler shopping..hahaha

.hybrid. said... Best Blogger Tips[Menjawab]

saya perempuan tapi shopping macam lelaki. oleh itu, kawan-kawan perempuan saya tak suka shopping dengan saya. kuanggg :P

:: Khai Artzfar :: said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sokong - mokong! bngga lg siap wat status shopaholic,.. meh kite wat komuniti skodengholic

^baju kurung^ said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ak x kot.. seriously, xpkai hndbag, no make up n nothing. juz bwk purse n hphone.
natural beauty lah :p
n kalo shoping, x brkenan trus blah. kalo brkenan, ade duit, trus beli.xde duit balik.easy lor

Anati Soki said... Best Blogger Tips[Menjawab]

oh.. shopping.. uallalala.. lagi best kalau shopping guna duit bf/tunang/suami. muahahahahahah
cakap pasal shopping nih..aku pun seperti perempuan2 di luar sana. mmg tak boleh dipaksa supaya tidak bershopping. entah ar.. nk ckp pun tak reti..
kadang2 kalau nk kuar.. boleh plak takde baju nk pakai. padahal berlambak je baju yang boleh dipakai. tp entah knp rasa mcm takda baju.
plus..aku rasa berlambak gila baju dlm almari aku tuh yag tak terpakai lg.tp ntah.. tangan nafsu membeli tak pernah hilang.
AKU ANGGAP SHOPPING NIH MACAM SATU TERAPI ... hehehe.. tensyen.. aku g shopping untuk releasr tensyen. terbaik!

h A n Y S said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahahaha..well, girls are always be girls..


aku kalau poket kopak, memang takde lah nak shopping bagai..telan air liur je lahhh..haha

btw,dah lama gila tak singgah sni, cantik blog ang skang? ;D

fydakachak said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aiseyhh..pandai sungguh ang analyza kenape pompuan kaki shopink ye..den pon tak tau sebanyak itu..hihi..

nice oitt..

tapi part ANA LULU den tak setuju..dia tetap cantek walau pakai meleweh-leweh(serabai+banyak main kaler)..hihi..
orang cantik pakai pe pon tetap cantek kott..yang tak berape tu yang kena kerja keras shopink banyak2 tok jadi cantik..ohhh, dunia.. hee :)

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tipula kalo pmpn ckp die x suka shopin..kalu ade pon 1 dlm sjuta..tipula kate x reti n mls nak melawa..dlm ati nak gak pkai lipstick eyeliner bagai..just tkut org mgata je..kmahuan 2 ade, just x brani..ini pndgn dr seorg pmpn :-)

Popular Post