Tuesday, November 30, 2010

Pakar IT Zaman Teknologi Tinggi

Share/Bookmark
Dah lame aku tak betulkan komputer. Last komputer yang aku betulkan adalah komputer member aku duduk kat Kondo Bukit Aliff. Best wo..lepas betulkan komputer terjun dari tingkap masuk swimming poll.^_^ tapi sekarang aku dah tak buat lagi dah. Sebab aku dah rosakkan hardisk kawan aku then aku tak pasal-pasal kene ganti pulak.paiseh betul.

Amiruddin (bukan name sebenar)adalah anak pak Ismail no 4. Tak tawu la pulak dye kenal ke tak kat Faiz kawan baik aku yang duduk same tempat dengan dye. Dye kawan aku mase aku kerje kat PPAD dulu. hahaha. Dye nie ade minat kat Eminem same macam aku. Tapi dye hitam macam Tyra. so takde potensi.sory.

Tibe-tibe hari nie call aku pulak. Cakap nak buat kerje tak boleh dari tadi. Dye kate speaker yang dye beli dengan aku tuh rosak agaknyer. Aku ajar dye gune talipon untuk setting semua sound system kat Desktop dye tuh. yang mane aku ingat jer lah aku cakap. yang tak ingat takkan aku nak memandai pulak kan. Tapi takde keluar suara kat speaker tuh.

Speaker dye gune tuh Altec Lansing tuh aku belikan untuk dye. RM500++ tuh harge dye.takkan lah boleh rosak macam tuh jer. Sebab dye dah merungut tak habes-habes. aku suro dye amek aku kat rumah. bia aku yang pergi cek sendiri.

Lepas setengah jam lebeh dye dah sampai rumah aku. amek aku pergi rumah dye. Aku duduk kat depan PC dye aku tengok Speaker tuh. Aku terus Tonjol kepale dye laju-laju. Masalah member aku nie takde lah besar mane sampai takde keluar suara.

Dye tak pasang karen jer.

Sebab aku bengang dengan dye. Dye pon dah gelakkan aku penat-penat datang sane semate-mate nak on kan suis karen tuh. Aku suro dye anta aku balik. Aku pau dye gule-gule merah aku. padan muke dye. Melepas RM10.

Kali ke dua dye call aku untuk hari nie jam dah nak cuit no 1 pagi dah. dalam hati aku ape lagi lah masalah dye nie.tak habes-habes menyusahkan aku. yang study dye. yang sakit kepalenyer aku pulak.

Amir: Mie...

Aku: Yeer...ape lagi..

Amir: Mie...PC aku memang takde simbul darab ea? penat aku cari. dah dekat 15 minit dah nie.

Aku: 15 Minit kau cari??

Amir: Yee Mie..ko datang sini mie. tolong aku.

Aku: Amir...... huruf "X" tuh simbul darab baru untuk kau eah mir.

Amir: errr..boleh mie ea? same ea?

Aku: Ye Mir. takkan aku nk tipu pulak.hrrrr......(mengeluh)

aku terus tutup phone lepas dye cal. tak tahu la ape jadi kat dye pagi nie. sebab aku belum bukak phone aku lagi sampai sekarang. aku on no Maxis aku jer.^___^
Baca Lagi - "Pakar IT Zaman Teknologi Tinggi"

Monday, November 29, 2010

Ape Lah Dosa Aku Dapat Kawan Macam Kau Nie?

Share/Bookmark
Aku mulakan hari aku dengan tidur semalam. ^_^ tido pukul yang dekat dengan pukul 6 tuh tah pukul berape tah. Puncenyer aku tak tido semalam adalah disebabkan aku tak mengantok. aku makin segar bile aku baru perasan sekarang muke aku dah macam seorang mamat raja lawak astro.name dye along. coool.tapi aku tak sengal macam dye. fullstops. dulu muke aku macam zac afron. then macam justin bieber. sekarang aku dah macam orang Malaysia dah. Tahniah!

Aku semalam ade 3 function yang aku hadiri. ONE kazen aku tunang. tahniah Dila. kau dah tunang sekarang.  TWO kawan aku kawin. Medan.tahniah jugak ko dah kawin. sory aku datang tak sampai 5 minit. THREE bachelor  party. yang nie aku tak kenal sape tapi kawan aku ajak aku main join jer..maklumlah party kalau aku takde mane meriah. party nie sempena minggu terakhir dye membujang.cool kan?? private party untuk yang ade belalai jer okey.no wo-man and we cannot womanizer. (aku benci bahase penjajah) tapi kawan dye kate dye buat syarat pulak kene bawak ape-ape air. so, macam biase aku suroh member aku beli air tin kat  pasaraye Giant. Dye beli air tin yang ade 6 tin setiap satu pemegang tuh. dye beli 2 pemegang. coca-cola.hehe.

Ontheway pergi sane:

Aku: Yeed. ko bukak kan aircon yeed.

Farid:  Kejap ( Sambil tangan dye mengeledah laci kerete si Panjang tengok CD lagu-lagu)

Aku: Panjang. ko bukak......................................

Panjang: (time tuh jugak lah dye nak bergayot)

Aku: Yeed. bukak la aircon doe.

Farid: Nie Akon la nie bodoh..ko nak lagu ape ko cakap lah......

Aku: Errr...ape lah dose aku dapat kawan macam ko nie yeed?? aku suro kau bukak aircond lah AIRCOND. bukan mintak lagu Akon lahanat.....

Panjang: (gelakkan aku dengan farid)

Aku: ko ketawekan aku. karipap mak nona kau..(aku kalau geram memang sebut name kuih dengan owner sekali)

Farid: Cakap lah bukak aircond dari tadi.ape lah. (muke malu sambil gelak-gelak) 

aku balik dari party tuh pukul 2 pagi after menang lawan game bola 3 kali. kalah 9 kali.^_^ aku lupe bagi tawu. kawan aku Medan yang kawin tuh bersanding dalam banjir. gambar nie mase semua orang dah balik dah. aku amek gambar pakai phone aku jer sebab aku pon datangyer lambat..hehehe.sabar ye Medan ye.

p/s: Fara orang mintak maap sebab awak call orang tak dapat. orang tak tutup phone pon. tapi tak tahu kenape tak dapat.sory atas kesulitan yang berlaku. orang terpakse salahkan Maxis untuk itu. Ah! celcom pon same jer. Digi diam eh.
Baca Lagi - "Ape Lah Dosa Aku Dapat Kawan Macam Kau Nie?"

Sunday, November 28, 2010

Besok Kau Tua Kau Tahu Lah

Share/Bookmark
Sebagai seorang lelaki kacak tinggi lampai 175cm rambut ala-ala footballer david bekam mase zaman kegemilangannyer. Aku lebeh suke menghabiskan mase dirumah teman mak aku bile dah abes diploma nie. supaye, bile aku sambung belaja nati takde lah mak aku rase rindu sangat. cewah. okey.aku mummies pet sikit-sikit. tapi adek aku lagi advance.

Korang pon dah sedia tahu yang mak aku suke tengok hindustan kan? tuh pon kalau korang bace pasal entry sebelum-sebelum nie lah kan. yang mak aku tengok cerite drama episode sampai 492 episode selama hampir 2 tahun sebab drama tuh start 2008. Mak aku kalau tengok cerite Hindustan nie emosional gile. Semalam tuh dye tengok cerite melayu dye macam cultural shock pulak. padahal aku nie melayu. then aku sakat dye sebab membebel jer tengok movie tuh. Tajuk cerite tuh Menantu 3 Rasa.

Aku : Apelah cerite melayu nie mak. Dengan cerite hindustan same jer.Biar jerlah anak dye nak kawin dengan sape. yang mak,mak dan mak dye tuh nak sebok-sebok buat ape?

Mak: Alah dye nak yang terbaik la untuk anak dye.

Aku: Tapi zaman sekarang mane ade orang pilihkan untuk anak dye lagi. mak Lelaki pulak tuh anak dye. Alih la mak, tengok CSI ker.boring lah cerite  nie.

Mak: Sekarang boleh la kau cakap. Besok kau dah tua kau tau lah rase macam mane risau kat anak-anak dye semua.

Aku: Eh-eh!!! mak cakap orang pulak. mak dah tua ker?? Mak kan mude lagi

Mak: Mude bende dah 45 tahun, kau nie (mak aku tepuk belakang aku)

Aku: Yeke? Mak kan baru kawin bulan 5 hari tuh.mude lagi lah.baru jer kawin kan.hehehheheheheheheheheh.....

Mak: Dush! Dush! Dush! (aku kene pukul lagi) itu kawin lagi satu namenyer.tuh lain lah.......ish.

aku dan mak sambung gelak same-same sambil tengok cerite tuh tadi sampai habes. Lawak kot cerite tuh. Kalau lah aku kawin pon mak aku yang tentukan. lari rumah aku. taknak aku orang tua pilihkan calon untuk aku.

p/s: FYI. Mak aku kawin lagi lepas divorce dengan abah aku. Bapak tiri aku tuh aku panggil Ayah. ^_^
Baca Lagi - "Besok Kau Tua Kau Tahu Lah"

Saturday, November 27, 2010

Contest Makan Ayam

Share/Bookmark
Ayeemayam.com
1st time nie aku join contest. sebabnyer aku nak jugak rase perasaan aku join contest nie macam mane. then berdebar-debar nanti kan bile dye umumkan sape yang akan menang. macam tengok result prekse kan rasenyer.hehe aku join contest nie sebab contest dye senang. tak yah nak pening-pening pale upload gambar jer. tapi nak upload gambar kene makan ayam dulu. nak makan ayam kene pergi CFC or orang kite panggil KFC pulak.Kalau CFC tuh gam paip lah. Tuh pon tak tawu ker? tak kesah lah. So, ini gambar format .gif yang aku pertaruhkan.^_^

Creadit to : Ayeemayam.com

HADIAH :
Category : Paling Ayu
No.1 : RM20 + Square flash banner + Cenderahati tajaan Kie-Yu
No.2 : RM10 + Square flash banner

Category : Paling Gelojoh
No.1 : RM20 + Square flash banner + Cenderahati tajaan Kie-Yu
No.2 : RM10 + Square flash banner
Category : Paling Kreatif
No.1 : RM20 + Square flash banner + Cenderahati tajaan Kie-Yu
No.2 : RM10 + Square flash banner
Peserta Bertuah
Square flash banner + Topup RM10 tajaan Pujangga + Tapak Iklan Sebulan di Liyanaa.com
3 X Sagu Hati
Square flash banner setiap seorang.

Tarikh Tutup: 11 Disember 2010 

Kalau korang nk join jugak. tekan widget contest macam yang kat bawah nie okey. 








p/s: korang tak teringin ke dapat hadiah macam kat atas tuh (kening naik-naik)
Baca Lagi - "Contest Makan Ayam"

Friday, November 26, 2010

Eh! Kenape Name Kau Vicky

Share/Bookmark
Hidup aku dah semakin boring hari demi hari. aduh aku benci betul start entry dengan perkataan "Hidup aku", membosan kan betul.okey aku tuka introduction.tapi nak start dengan ape aku pon tak tawu. so, ini jelah introduction aku agaknyer.

Hari-hari rutin same je yang aku lalui rasenyer.Tidur, bangun mandi makan, berak online dan sebagainyer. jap isap rokok tadi aku tertinggal.bende yang same jer hari-hari. nak jalan-jalan pon takde sen. macam mane? kalau ade duit dah lame dah aku ajak member-member aku pergi melencong melancong..

Tengah aku bukak Facebook dari tadi, aku nampak sekor lipas masuk lalu tingkap rumah aku. Kan dah berape hari nie ujan je malam. aku ingat duduk kat luar tuh sejuk lah. sebab tuh lipas nie masuk dalam rumah aku. aku tadi tinggal kan laptop aku kejap. aku pergi layan cik lipas tuh tadi kejap. tapi now aku sambung online untuk cerite kesah lipas tadi.Ha...introduction aku sebenarnyer sampai sini. panjang kan??^_^
Aku tengok je dye. dye tak takut dengan aku pon. kurang ajor betul. aku yang beribu kali gande besar dari dye, dye boleh tak takut. sebab dye nie berani aku saje lah kacau dye. aku gune bulu ayam aku jatuh kan dye ke bawah. then dye boleh stay pulak. nak aje aku pijak je terus. tapi tak sampai hati.nati kotor pulak lantai.malaslah.

Aku tengok kat sebelah kipas bilik abang aku nie ade Vick. alah balm untuk hangatkan tuh lah. sebab aku pandang bende alah tuh. aku decided nak bagi name cik lipas tadi tuh Vicky. Sedap kan name tuh? lepas tuh aku mule terpikir balik. Eh! kenape name kau Vicky? kenape aku mesti bagi name binatang nie name kapir laknat eak? tak pasal-pasal dye jadi Cristian pulak nanti. So,aku dah pikir masak-masak. aku tak nak dye jadi kapir. aku bagi dye name Islam pulak. Mule-mule aku nak bagi dye name Dr Rozmey. Tapi name nie pon macam name kapir jugak jadi macam tak best. Aku tuka name dye jadi Maher Zain. Ha..baru lah name Islamic sikit.^_^

Hah sudah. Now aku terpikir. Kalau yang nie lipas betina macam mane? takkan nak gune name jantan jugak. Tak boleh jadi nie. aduh...kene tukar lagi. sekarang name ape yang sedap nak gune eak untuk betina? perh..lame siot aku pikir. takde jawapan. tak tawu name pompuan ape yang sedap untuk diletakkan kat lipas. Letak jelah Sosilawati. haaa.now semua dah complete.Puas hati aku. So kalau jantan name dye Maher Zain. Kalau betina Sosilawati. Bijaknyer aku nie^_^ (bile lagi nak puji diri sendiri)

Stop! kalau name dye Sosilawati..ini bermakne....

Aku amek Ridsect Aerosol Racun Serangga yang ada tulis harge RM4.90 tuh. aku spray je kat cik lipas tadi. okey serious aku takde perasaan sedih, takut, dan sebagainyer.

p/s: Cik Lipas yang dikenali dengan nama Vicky a.k.a Dr Rozmey a.k.a Maher Zain dan a.k.a Sosilawati mati ditempat kejadian.Mayatnya ditempatkan di tempat yang sama dengan kalangan Cik Lipas yang lain. Tong Sampah.
Baca Lagi - "Eh! Kenape Name Kau Vicky"

Thursday, November 25, 2010

Saranan Aku Untuk Kerajaan

Share/Bookmark
Macam biase aku semalam pergi kedai untuk beli gule-gule merah aku. Lepas tuh, gule-gule aku pulak tak sampai 1 hari dah abes dah. Lepas tuh bile dah abes aku dah meracau nak kene beli gule-gule lagi. Karang tekak aku merajuk karang. Batuk pulak. Tapi bile dah beli lagi aku baru rase membasir kot aku beli gule-gule nie. Disebabkan aku rase membazir aku kene salahkan kerajaan lah punce segala kemelut nie.Kesihatan aku tak hiraukan sangat. So, aku nak sarankan kerajaan buat macam nie.

Saranan Aku Untuk Kerajaan:

1. Harge rokok kene turunkan 70% terutama rokok Dunhill. Rokok lain tak turun harge pon tak per.
2. Setiap penganggur macam aku nie perlu diberi duit poket sekurang-kurangnyer RM300 seminggu baru lah boleh enjoy dengan shopping.
3. Broadband aku yang ade limit 5GB sebulan nie harus di tinggkat kan ke unlimited. baru lah best aku nk online hari-hari.tak gitu? untuk lebih advance lagi speed tuh letak 42GB per second. tak yah aku tengok movie kat wayang dengan beli DVD cetak rompak. so aku dah kurangkan maksiat satu. lagi satu aku membentras penjualan DVD cetak rompak sekarang.^_^
4. Bayaran PTPTN aku tuh kire cincai sudah lah. 24 ribu tuh jadikan jer 4 ribu.kan senang nak kire nanti. aku pon cepat abes bayar. so tak yah la aku kene tahan tak boleh pergi luar negara. aku nak pergi melancong la lepas nie.
5. Kesalahan traffic aku tuh digantikan dengan bonus. kalau aku lagi banyak kene saman. lagi banyak la bonus aku dapat.^_^ haaa...buat contest lah sape lagi sikit dapat award lepastuh jadi popular tapi tak dapat duit.so bagi kaki race macam aku nie je yang dapat duit.
6. Astro harus deberi semua siaran ade secara percuma.dari channel 101 sampai channel 999 pon takpe.baru lah aku rajin duduk rumah tengok TV. So, gejala tak sihat anak-anak muda sekarang nie macam aku pergi melepak tuh boleh dikurangkan jugak.tak ke bagus tuh.
7. Disebabkan aku nak beli rumah. Untuk orang yang bawah 25 tahun macam aku nie rumah separuh harge.lepas tuh bunga dye 0%. haaaa...baru lah aku ade rumah sendiri nanti.lepas tuh aku beli yang ade swimming poll. nak elakkan mati lemas mandi kat laut musim-musim tengkujuh nie.
8. Semua jenama handphone yang ade sekarang nie harus di musnahkan.yang tinggal Blackberry dengan iPhone jer. Lepastuh letak harge standard 1 handphone RM 60. Beli dua-dua jenis hanphone RM100 jer.
9. Harge minyak kurangkan 90%. sebab aku rase minyak sekarang mahal sangat lah. tapi kalau dapat kurang 95% pon jadi lah.aku tak kesah pon.
10. Kerete kat negeri Johor sahaja semua kene di musnahkan. Tinggalkan kerete Proton Inspira. Nissan Fairlady dengan Bugatti Veron. Semua harge kenderaan nie boleh didapati pulak dengan harge moto EX-5. Harge semua sama je lah senang. susah lah nak kire kalau harge lain-lain.

haaa.aku tak mintak banyak. Aku nak sepuluh jer. aku harap entry blog aku nie PM kite dapat bace dan pertimbangkan. dengan adenyer semua nie. masalah jenayah, social, kecurian dan kematian dapat dikurangkan 99.9999%. Ini adalah hasil kajian aku selama 21 tahun hidup. takkan tak boleh percaye kot.aku buat 21 tahun tuh kajian.patotnyer aku dah dapat 21 kali PHD dah.^_^

p/s: kalau lah semua nie boleh jadi kenyataan. Sory, entry bersifat peribadi.
Baca Lagi - "Saranan Aku Untuk Kerajaan"

Wednesday, November 24, 2010

Sharing Is Kongsi Lah. Sampai Bile Aku Nak Cakap Sharing Tuh Bukan Caring

Share/Bookmark
Start sharing not selling, 4 patah perkataan English yang nampak jer singkat. Tapi ada makna yang dalam. Cube korang baca lagi sekali 4 patah perkataan tuh yer murid-murid. "start sharing not selling". dah paham maksud ayat tuh?nie ayat English yang mudah jer sebenarnyer. Takkan tuh pon tak paham kot. Kalau belum paham jugak nie yang aku nak bahas sama-sama tentang makna dari 4 patah perkataan nie. "start sharing not selling.". Oder lah air lagi. Banyak lagi bende nak cerite nie.

Start sharing not selling yang aku tuliskan  tadi adalah 4 perkataan yang diucapkan oleh senior-senior blogger kite di luar negara sane.  Aku dapat ayat nie dari ruang forum adsense-id.com. Tapi aku tak copy okey ayat dye. Just amek kate-kate dye jer.  Apa yang cube disampaikan dari ayat otai blogger tuh ialah "Kite jangan menjual ilmu yang kite dapatkan (maknanyer dalam dunia blog nie lah),tapi kite harus mula untuk berkongsinya dengan orang lain"
Okey, ini pulak pendapat aku. Mungkin korang dah banyak tengok blog orang yang mengheboh-hebohkan tentang menghasilkan RM 50ribu sebulan dengan mudah. Tapi,kite kene bayar RM100 dulu untuk pendahuluan atau pendaftaran lah senang kire. Okey nie contoh jer ea, Aku pon tak berape pasti jumlah sebenrnyer sebab aku pon tak pernah masuk pon bende alah remeh a.k.a bodoh nie tapi lebeh kurang macam tuh la.  Tapi kalau betullah kite boleh mendapatkan penghasilan RM 50 ribusebulan, kenape lah  si penyangak dari kaum bangsa kite sendiri nie perlu jual trick dye tuh dengan harga RM100? Jumlah nie kan kecik jer kalau nak dibandingkan hasil yang boleh diperolehi daripada trick dye nie iaitu boleh dapat duit RM50ribu. 

Aku rase banyak yang dah tertipu dengan program-program macam nie. Aku tak salah kan lah kalau korang dah terkene sebab korang tak cukup ilmu atau aku tak sempat nak bagi tahu dlu. tak pon korang tak bace entry aku yang satu nie. Nak-nak kalau kite tengok kat Facebook. Bersepah-sepah bende nie. Diorang kate nie adalah easy-money. Sebenarnyer hasil dari membeli trick bodoh nie sangat la minimum, silap-silap tak de hasil ape-ape pon. Pernah ker korang terlibat dengan bende nie? nak menyesal pon dah terlambat.
Macam nie lah, bende nie semua menggunakan System Pyramid. Walaupun diorang menafikan ini adalah sistem tuh. Tapi tetap System Pyramid jugak sebab kite perlu cari orang bawah untuk bawak kite naik. atau bagi keuntungan kat kite. Paham?. Korang pikir la sendiri, bende nie dah ade dah beribu tahun dulu, sampai bile korang nak belajar? Dulu Pyramid tuh kan Firaun yang punyer, Firaun tuh kejam. Tapi kejam-kejam dye tuh pon ade pengikut. Korang nak ker jadi macam dulu lagi. Tak sedar-sedar lagi kat dunia nie takde jalan mudah untuk jadi senang? Fikirkan lah (sambil tonjol kepale blogger jugak. harap korang tak kesah)

Aku bukan ape. Aku takdenyer nak mengarang panjang-panjang macam nie nak cerite pasal ape yang aku rase, tapi kalau orang melayu kite sendiri tak tegur orang kite nie sape lagi nak tegur. Thanks la kepada korang yang tulis kat Chatbox aku promote macam-macam, sory aku tak berminat lah. Selamat aku gune Chatbox, tak kene SPAM. Kalau gune Shoutbox dah lame dah kene SPAM macam-macam promosi bodoh tuh.
Sebab tu lah, aku nak ajak semua member-member Blogger, untuk berkongsi ilmu ataupun pengalaman selama menjadi blogger nie dengan budak-budak newbie macam aku nie yang baru 2 bulan genap main blog dan jangan menjual ilmu yang korang tahu tuh. Dari blog nie pon kite dapat duit kan? Jangan lah jadi tamak sangat. Macam aku cakap tadi. Takde jalan mudah nak jadi senang lah weh.Walaupun lambat dan tak banyak, jadi lah dari takde langsung tak pon  jadi pengikut Firaun tuh? Dan satu lagi, ilmu yang kite berikan dan bermanfaat bagi orang lain, akan memberikan pahala yang besar disisi Allah s.w.t. (kan aku dah ceramah dah) Haha. Jom kite mule Start Sharing Not Selling. 

so kalau ade ape-ape nak tanyer tanyer jer lah. aku tak mintak bayaran pon. kalau aku tahu aku tolong. kalau aku tak tahu aku cube past kat orang yang aku rase dye tahu. okey.

p/s: Damn it. aku tak suke entry emosi macam nie dan aku juge benci bahase penjajah.
Baca Lagi - "Sharing Is Kongsi Lah. Sampai Bile Aku Nak Cakap Sharing Tuh Bukan Caring"

Tuesday, November 23, 2010

Bilik Kecil Yang Sempit

Share/Bookmark
Hari nie aku duduk dalam bilik yang kecil dan sempit selama beberapa minit. Aku masuk bilik adelah dalam 2 kali semalam tapi takde arah tuju. Air yang secukupnyer dah ade kat sebelah kanan aku. Segale alat pembersih ade di depan aku. tapi aku biarkan bende alah tuh semua kat situ.

Boring gile duduk dalam bilik time tuh. Aku termenung jer. Dalam aku termenung tuh aku menahan kesakitan sebenarnyer.  Tapi takde sape yang boleh tolong aku time tuh. Sebab aku tahu aku tak perlukan ubat. Sebab bilik kecik yang sempit time tuh aku sorang yang punyer. Abang aku pon semua dah ade rumah sendiri. Adek aku pulak dah duduk kat oversea. Tah bile dye balik aku pon tak tahu. Maybe 4 tahun lagi.

Aku rase abang aku tak kesah kalau aku duduk dalam bilik kecik nie kejap. Aku harap dye tak pernah hirau pon. Mak aku pulak time tuh ade kat bilik. Tengah bace buku aku ingat time tuh.Aku masih duduk dalam bilik yang kecik tuh. Dushhh!!..Kebabooommm!! Treeeettt...!!! Tut!! Tuttt! Preeetttt!!! Aku dengar dalam bilik kecik tuh. Aku biarkan jer.

Siotlah. Time aku tengah syok duduk dalam bilik tibe-tibe phone aku berbunyi la pulak. Beggin by Madcon lagu yang aku gune sekarang untuk orang call. Bunyi tuh buat aku bingit lah pulak. Nak pergi angkat aku rase macam malas. Tapi kalau dah 4 kali dye call aku terpakse nak pergi angkat. Aku dah kelam kabut dah. Aku buat ape yang patot. Aku tarik Flush!

Ahhhh.......!! lega betul aku berak.
Baca Lagi - "Bilik Kecil Yang Sempit"

Monday, November 22, 2010

Macam Mana Kalau

Share/Bookmark
Macam mane aku nak mulakan introduction aku punyer entry nie pon aku tak tahu. sebab aku tak rancang pon nak tulis pasal nie.macam nie lah.aku terus tulis spontan jer okey. harap korang tak kesah kalau aku menyanya tah ape-ape sebab aku cube keluarkan ape yang ade dalam otak aku sekarang.

puncenyer sebelum aku tidur semalam. aku terpikir pasal suatu hal nie. aku tak tahu la kalau aku terlebih pikir pasal bende nie ke ape.tapi aku nak jugak korang pikir bende yang aku pikir malam nanti sebelum korang tido. Pusat pemikiran aku yang intellect nie berpunce dari " Macam mane kalau semua keputusan yang aku buat untuk hidup nie semua adalah salah " lepas tuh bende nie tumbuh pulak menjadi kepade

1. Macam mane kalau kos yang aku baru habes diploma nie tak sesuai dengan aku?
2. Macam mane kalau bile aku sambong belajar nie sebenarnyer membuatkan peluang kerje yang sepatotnyer aku dapat tuh aku dah lepas kan?
3. Macam mane kalau mak aku sebenarnyer tak rancang pon nak lahirkan aku?
4. Macam mane kalau perempuan yang aku kawan dari dulu sampai sekarang nie aku tak sepatotnyer kenal dengan dye pon?
5. Macam mane kalau aku sebenarnyer tak patot ade kawan-kawan macam sekarang?
6. Macam mane kalau tibe-tibe aku dapat tahu aku nie anak angkat?
7. Macam mane kalau aku nie sebenarnyer dah mati 2 hari yang lepas?
8. Macam mane kalau aku nie sebenarnyer akan kawin besok?
9. Macam mane kalau aku dapat tahu yang aku nie sebenarnya akan jadi pembunuh?
10. Macam mane kalau kejap lagi ade orang tibe-tibe nak bunuh aku pulak?
11. Macam mane kalau aku tak sepatotnyer pikir pasal nie dan aku tak sepatotnyer share dengan orang pasal nie lagi..
12. Ade lagi sebenarnyer tapi aku bagi yg 11 nie contoh jer.berjam-jam kot aku pikir pasal nie.
macam mane kalau semua keputusan yang aku buat, kejadian yang berlaku nie sebenarnyer adalah salah aku yang membuat pilihan. tak pon ade sesuatu kejadian yang telah mengubah karma hidup aku sendiri. macam mane aku nak dapat kan balik karma aku tuh sebab aku pon tak pasti aku nie betul ke tak dalam dunia yang betul-betul atas landasan yang dah ditetapkan. walaupun aku sebenarnyer berhati-hati untuk memilih sesuatu keputusan tuh.

korang paham tak ape yang aku cube maksudkan? sebab aku sendiri tak tahu macam mane nak explain pasal nie. soalan-soalan yang aku buat sendiri tuh buat aku kusut sendiri. Okey now aku pening...macam mane kalau lepas bace entry nie.korang akan mati kejap lagi??? tak pon ini adalah hari terakhir korang hidup???

p/s: aku mintak maap.aku hanya ade conflict jiwa sebab aku sebenarnyer nak pikir luar kotak.tapi jadinyer lain pulak.sory okey.
Baca Lagi - "Macam Mana Kalau"

Sunday, November 21, 2010

Fakta Dan Auta

Share/Bookmark
Printscreen Blog Aku
Untuk pertamakalinyer aku mencecah entry ke 50.Waw.sikitnyer.huhu.sory aku newbie banyak yang aku tak tawu lagi.So, sepanjang aku main blog beberape bulan nie.Nie rumusan Fakta dan Auta yang aku boleh buat. Fakta tuh maknenyer Aku memang buat bende tuh. Auta tuh pulak aku tak buat perkara tuh atau aku tipu.Kalau tak paham jangan teruskan bace Fakta dan Auta kat bawah nie. Menyusahkan orang, bahase melayu pon tak paham.

Fakta dan Auta

1.Entry
Fakta: Aku menulis entry menggunakan bahase Melayu ye. Tapi kadang-kadang aku tergune jugak bahase inggeris. (aku benci bahase penjajah)
Auta: Aku suke tulis short form. Tak lupa juga aku suke curi entry orang lain and paste-kan aje kat entry aku.Lepas tuh tak bagi tawu pon kat orang tuh.(takde maruah betul kalau buat macam nie beb)

2.Chatbox
Fakta: Kalau seseorang tuh datang Blogwalking kemudian dye tinggalkan jejak or URL blog diorang. aku juga akan berkunjung ke blog diorang. aku jugak benci orang yang tulis kat Chatbox aku letak name tapi tak link kan.macam tak pernah pakai jer chatbox tuh..
Auta: Kalau ada yang cakap. " I follow you please follow me back okey" aku akan ikut kate dye tuh.(jangan harap lah. sampai bile-bile aku tak follow kau)

3.Comment
Fakta: Kalau orang tuh rajin Comment entry aku.Aku jugak akan Comment entry diorang.
Auta: Aku Comment semua entry orang lain yang aku blogwalking.(naik juling kalau bace entry orang panjang-panjang.kalau panjang sangat aku tak bace langsung. Tapi aku cakap kat dye aku tak bace)

4.Traffic
Fakta: Mejoriti dalam masa sehari pengunjung ke blog aku minima 200+ orang dan Maxima 600+ bergantung pada entry yang aku tulis. Pengunjung baru pulak minima 20+ dan maksima 70+ orang bergantung pada kerajinan aku blogwalking.
Auta: Aku sangat jelous tengok blog orang yang jumlah traffic dye beribu dalam masa sehari tuh.(buat ape aku nak jeles. Aku tahu kemampuan aku. diorang tuh dah otai lain lah)

5.Follower
Fakta: Follower tuh aku tak heran sangat pon. Sebab tuh aku letak kat bawah blog aku. Sebab bukan semua Follower aku bace blog aku hari-hari. Tah ape motif dye Follow aku pon tak tau. Sebab tuh aku jarang Follow orang jugak.Bahahhahaa.
Auta: Aku akan tengok jumlah Follower aku tuh kat Dashboard meningkat tak dari mase ke semasa. Lepas tengok aku tak tahu ape nak buat (aku tak hiraukan pon dye follower aku ke tak. janji dye bace dye comment sudah ^_^)

6.Friends & Link
Fakta: Aku letak Tag blog yang ade tuh untuk aku datang ke blog diorang setiap kali aku tengok diorang update. Sebab tuh semua blog kawan-kawan aku lah. Perlu ade sebab lain ker? So, kalau korang pon nak ade link kat situ jugak. Jadilah kawan aku.hehe.
Auta: Aku akan letak link orang-orang yang famous kat situ.(wat de fu~ aku nak letak. dye dah cukup famous. Taip name dye kat pakcik google jer terus keluar. buat ape aku nk famouskan dye lagi)

7.Connect With Me On Facebook
Fakta: Disebabkan aku ade kawan yang takde blog. So, aku buat bende nie supaya bile aku dah update kawan-kawan aku tahu. So, diorang pon boleh bace jugak.
Auta: Aku buat sebab nak Famous.Lagi ramai orang like lagi bagus.(aku tak tahu pulak mane datang 500 tuh. tapi diorang tak bace pon hampe gile aku)

8.Addlah Saye :p
Fakta: Aku buat semua link ke Social Network aku. Aku buat supaya orang senang Add aku kat Facebook, Tumblr, Twitter dan semua-semua lah senang.Aku buat coding dye sendiri. hehe.
Auta: Mase aku buat aku tak tahu pon bende nie bergune ke tak.(gile berkedut dahi aku nak buat bende alah tuh korang tak tahu. koding memang susah okey)

9.Nuffnang
Fakta: Aku baru terime 4 Check dari Nuffnang setakat nie. Aku tak tahu la kenape la lambat sangat duit dalam nie nak cukup RM50.
Auta: Aku sangat suke click nuffnang orang (mungkin sebab tuh nuffnang aku pon ciput jer.)

10.Banner
Fakta: Banner yang ade tuh Ayeemayam.com yang buat. Aku beli dengan dye.Korang pon boleh amek banner tuh kalau nak la.Sebab aku tahu banner yang Ayeem buatkan tuh cool. Kalau nak amek letak kat blog korang tekan aje butang Install Banner.Kalau tak nak bia jer bende tuh kat bawah.Sebab kalau korang nak delete pon tak boleh.Sebab nie blog aku.Suke hati aku la nak letak ape pon kat situ.^_^
Auta: Aku pernah terpikir nak mintak Duit dekat semua yang ade Banner kat blog aku nie.bahhahaha.(tak lame lagi aku akan buang secara berperingkat banner tuh. sebab blog aku dah berat sangat.sampai ade orang tak boleh nak masuk sebab pakai broadband lembab tuh)

kenape aku bagi tahu pasal semua nie aku pon tak tahu. Tapi memandangkan korang bace entry aku hari-hari.aku rase korang patot tahu perangai aku main blog nie. Okey.tengs for reading.(damn aku benci bahase penjajah)
Baca Lagi - "Fakta Dan Auta"

Saturday, November 20, 2010

Muke Cantik Soalan Bodoh Yang Kau Tanyer

Share/Bookmark
Kejadian yang aku alami nie mungkin pernah terjadi kat ramai orang. Tak pon memang semua orang pernah alami kot kejadian nie.^__^. Tapi dalam sedar tak sedar jer untuk kite bercakap pasal bende nie. Dari tajuk entry yang aku buat tuh bukan aku nak tujukan kat perempuan. Tapi just bagi gimmix jer. Tajuk kan penting nak bagi attract kat orang supaya bace entry kite. Tak gitu?? Mane tawu kalau buat tajuk macam tuh nanti orang yang search kat Pakcik Google senang jumpe. Itu la bonus bagi aku. SEO aku pon up jugak.Igat tuh tajuk tuh penting tau. Idea nie datang dari ape yang aku lalui sepanjang beberape bulan yang lalu  Maklumlah aku kan orang busy.  Dah naik bosan dah orang mengunjung tapi takde entry menarik. Kalau setuju, jangan pikir pasal Gajah.

hehehehe..gurau jer. Okey kite start lah dengan soalan bodoh yang orang selalu tanyer kat aku. Soalan nie mungkin biase bagi korang dengar. Tapi macam mane cara jawab jawab?? haaaa..macam nie la cara aku jawab.

Soalan Bodoh dan Jawapan Yang Akan Aku Jawab:

SITUASI 1: Aku berada di Bus Stop.
Soalan: Fahmie.....Tengah tunggu bas ker?
Jawapan: Yerrrr.....Owh! Tak de lah, tengah tunggu Helicopter. Hari nie lambat pulak dye.

SITUASI 2: Aku nak pergi bilik air. Kawan kat ruang tamu. Aku keluar amek tuala.
Soalan : Mie..ko nak mandi ker?
Jawapan: Eh..takdelah...nak main layang-layang jap. Kau nak ikot?

SITUASI 3: Aku berada di depan lappy. Sedang update blog.
Soalan: Aik..taip blog nampak?
Jawapan: Oh yer ker? Tak perasan la pulak...tangan aku bergerak sendiri. (lepas tuh lempang dye laju-laju.Jangan sampai dye sempat elak.then sambung cakap) Ha...tu kan dye jalan sendiri. Aku tak tau pon tau..

SITUASI 4 : Aku mase tuh kat dapur. Aku tengah makan nasi.
Soalan:Makan nasi?
Jawapan : (tinggikan suara) Ape bute telinga ko? Tak nampak aku minum Teh 'O nipis nie?

SITUASI 5: Aku pakai baju kemeja. Pakai tai. Baru balik kerje. Terserempak dengan jiran.
Soalan : Baru balik dari kerje ker?
Jawapan : Taklah, orang dari rumah tadi, nak pegi kerje lah nie... office orang dah pindah kat rumah..dan rumah orang dah pindah kat office. Mak tak cakap ke hari tuh.ish..pelik.

SITUASI 6: Aku tengah buat kerje kat office. Kawan sekerje tegur
Soalan: Eh...Fahmie..Ko sebok tak?
Jawapan: Tak yah jawab. Tenung mate dye lame-lame. Dye nak start bercakap terus jer toleh kat screen komputer tuh and buat macam dye tak pernah ade kat situ.

SITUASI 7: Aku tengah tegok cerite CSI Maimi kat AXN
Soalan: Cerite Orang Putih ea?
Jawapan: Mane ade. Kan cerite Doraemon tuh. Tunggu jap..jap lagi mesti dye kuarkan dari poket dye tuh.

SITUASI 8: Aku depan kedai alat tulis.
Soalan: Beli alat tulis ker?
Jawapan: Tak lah, cari spana size 17. Dah puas da cari satu Bandar Baru Uda nie.Kalau kat sini pon takde tak tahu dah nak cari kat mane.hrmmm....(mengeluh)

SITUASI 9: Aku baru buang kotak rokok. Rokok terakhir aku tengah hisap
Soalan: Mie..ko hisap Dunhill ko dapat duit dari mane? ko kan tak kerje.
Jawapan: Mak aku kate..Mie..amek duit nie buat beli rokok. Ko tak makan pon takpe.Kalau agak-agak ko lepas makan ko datang la rumah aku mintak rokok. Takpe mak aku punye duit.

SITUASI 10: Aku beratur kat counter wayang. Nak beli tiket.
Soalan: Umur adik dah 18 tahun ker?
Jawapan: Akak nie kot yer pon nak puji saye nampak muda agak-agak lah kak.Malu saye akak cakap macam tuh (sambil tersipu)...

SITUASI 11: Aku baru lepas update status Facebook pukul 4 pagi.
Soalan: Hai Fahmie. Tak tido lagi ker?
Jawapan: Aku tengah tido la nie. Sebab tuh aku update status Facebook aku.Bijak kan aku?

SITUASI 12: Aku pergi bercuti kat satu tempat. ade orang sesat tanyer jalan.
Soalan: Kat mane tempat nie ye dik? (sambil tangan tunjuk kat peta)
Jawapan: Ianya dibina pada tahun blah blah blah.( aku hentam sejarah tempat tuh. Soalan dye aku tak jawab sebab aku pon tak tahu)

SITUASI 13: Member mintak pendapat
Soalan: Mie. Sakit aku nie dah berape lame dah tak baik. Kau tau tak ape ubat yang mujarab?
Jawapan: Taubat

SITUASI 14: Aku share video kat Facebook
Soalan: Video ape nie mie?
Jawapan: Ape bute telinga kau? Tak nampak tajuk dye tulis ape?

SITUASI 15: Ade orang call aku.Name dye dah tersenarai dalam phone number.
Soalan: Hello. Nie Fahmie ker?
Jawapan: Tak, nie Shukur ( aku sebut name dye balik). Awak salah nombor nie.

Stakat nie jer soalan yang aku dapat pikirkan.Hehe..Tapi kalau korang kene situasi yang lain yang korang nak share kat sini letak aje kat ruang comment kat bawah tuh. So nanti aku kalau hadapi situasi yang same aku dah sedia dengan jawapan yang aku nak menjawab. Hehehehe ^_____^. Tengs sebab jawab.
Baca Lagi - "Muke Cantik Soalan Bodoh Yang Kau Tanyer"

Friday, November 19, 2010

Akhirnya Berakhir Sudah

Share/Bookmark
Ape perasaannyer bile penantian selama bertahun-tahun tamat? seronok kan? hari nie aku pikir nak tulis entry tampe buat pendahuluan. bosan pulak rasenyer bile buat pendahuluan penat-penat tapi takde orang bace. Korang kan slalu skip pendahuluan.kan? So aku main skip jer pendahuluan then aku tuka dengan pertanyaan. senang kan? Tapi tuh la pendahuluannyer. dan korang dah bace dah pendahuluaan aku. Hebat jugak aku kan? Kalau aku hebat sila pikir bentuk Elmo biru dalam minda korang sekarang! Okey terime kasih atas pujian itu.^__^ sekarang korang dah bace pendahululan paling panjang aku pernah buat.

Aku cume nak bagi tahu cerite yang mak aku tengok selama bertahun-tahun dah habes dah. huhu. korang bayangkan lah ade 492 episode. Setiap episode pulak satu jam setiap satunyer. cerite nie pulak mula ditayangkan sejak December 8, 2008 – November 18, 2010. Lepas tuh pulak mak aku tengok setiap Isnin hingga Jumaat. Tajuk cerite tuh Choti Bahu
Korang pon tahu kan? yang cerite Hindustan banyak gune effect bunyi. nak tunggu dye abes cerite pon lambat.aku kadang-kadang nk mengamuk pon ade. Tapi akhirnyer semua nye dah berakhir.bile dah abes aku ape lagi. kacau lah mak aku..

Aku: Mak! Bestnyer cerite mak tengok hari-hari tuh dah abes.
Mak: Kenape pulak ko suke?
Aku: Takde lah, boleh Alang tengok cerite alang pulak petang-petang macam nie.
Mak: Eh. Choti Bahu je yang dah abes. Tapi ade cerite baru. Tajuk dye ape tah.
Aku: Errrr..(Dalam hati: Tiiiiiiiiiiidddaaaaaakkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!)

Mak aku sambung senyum then dye sambung tengok TV. Takde perasaan betul. Okey cerite tuh dah start dah. Aku terpakse tengok jugak. Bubbye korang.

p/s: Fahmie dilaporkan merana akibat melihat semua drama hindustan secara tidak rela. beliau dilaporkan mengalami gangguan emosi selama beberape tahun lagi nampaknye.
Baca Lagi - "Akhirnya Berakhir Sudah"

Thursday, November 18, 2010

Entry Ke-47 Nie Adalah Entry Paling Panjang Aku Pernah Tulis

Share/Bookmark
Banyaknye bende aku nak cerite lepas 1 hari aku skip tak tulis entry, ditambah pulak dengan Hari Raye Haji semalam. Aku pulak pergi Singapore lagi. Sebab banyak sangat bende aku nak cerite nie..malas pulak aku nak cerite. Lain kali je lah aku cerite. Hahaha.bubbye korang..

p/s: sory Hari Raya Haji aku tak publish entry.^__^
Baca Lagi - "Entry Ke-47 Nie Adalah Entry Paling Panjang Aku Pernah Tulis"

Tuesday, November 16, 2010

Bila Aku Jumpe Perempuan Yang Aku Benci

Share/Bookmark
Bile nampak dye dari jauh jer aku rase macam....


Bile dye mule nak bercakap dengan aku aku dengar macam....

Bile dye cakap aku sempat cakap dalam hati.....
Bile aku tak layan dye cakap lepas tuh dye blah! aku macam.....
Bile dye mengadu dengan kawan-kawan aku,aku macam....
Bile dye buat cerite bukan-bukan aku maki dye lepas tuh aku blah.aku rase macam....
Lepas tuh besoknyer bile dye datang kat aku menangis-nangis macam nie....
Bile dye dah nanges. aku ape lagi.gelak la macam nie...
source: iwillbeyoursforever
Baca Lagi - "Bila Aku Jumpe Perempuan Yang Aku Benci"

Selamat Hari Raya Aidiladha

Share/Bookmark



source:ayeemayam.com
Baca Lagi - "Selamat Hari Raya Aidiladha"

Monday, November 15, 2010

Perempuan Tuh Tak Boleh Tahu Yang Seluar Aku Koyak

Share/Bookmark

Oleh kerana hari nie amat membosankan.  Aku pon duduk rumah jer dari pagi tak keluar pegi mane-mane selain pergi beli top-up.Aku decide untuk layan video-video lawak kat dalam Metacafe.com nie. Ala Metacafe nie lebeh kurang macam Youtube jugak. Tak banyak beza pon.

Video nie sedikit sebanyak buatkan aku berpikir. So,entry kali nie aku nak orang yang bace blog  aku nie  sampai habes berfikir di luar kotak sikit . Aku bagi satu situasi then aku nak korang fikirkan jalan penyelesaian . Korang bebas untuk menjawab di bahagian comment aku  kat bawah sebab kat atas memang takde tempat nak comment pon. Tak pon korang tulis entry  di blog korang sendiri dan letak  jer link entry jawapan korang tu kat bahagian comment aku pon takpe, terpulang okey . Situasinya macam nie..
Situasi: Bayangkan korang adalah seorang jejaka kacak lagi bergaya dan handsome (kalau korang perempuan pon  korang tetap bayangkan korang lelaki jugak,tak duli) . Korang juga adalah seorang yang berkejaya , dalam erti kata lain korang memang perfect  rambut macam Zac Afron tak pon Justin Bieber. Atas sebab-sebab yang aku sendiri takder idea nak tulis sebabnyer. korang pergi  dan balik kerja dengan menaiki bas pada hari kejadian.

Ada seorang bangla perempuan  menaiki bas bersama denangan korang , hanya berdua  masa dalam perjalanan balik waktu malam. Perempuan tu memang taste korang pulak tuh. Nak dipendekkan penulisan entry aku nie, korang memang dah jatuh cinta dekat perempuan tu . Perempuan tu pun ada tunjuk tanda-tanda tangkap jiwang dekat korang.

Sepanjang perbualan korang dengan minah tuh semakin rapat korang rase dengan perempuan tu , entah macam mana seluar korang boleh terkoyak pulak......! korang pulak baru perasan mase nak turun bas tuh. Besar pulak tuh kat bahagian bontot sampai ke kelengkang. Tapi selamat perempuan tu tak perasan , kalau tak pecah rahsia  korang pakai boxer muke AC Mizal tak pon muke Nabil tengah cium tu. Malangnya time tuh, bas dah sampai ke destinasi . Dan perempuan tu  nak mintak teman dye jalan balik ! Apa yang korang buat bagi memastikan dia tak tahu seluar korang tuh  terkoyak ? ingat  
Misi Utama: Perempuan tuh tak boleh tahu yang seluar aku koyak.

 Pra-Syarat menjawab soalan Fahmie nie:

1. Dah tak sempat nak singgah kedai beli ape-ape.
2. Itu adalah perhentian yang terakhir
3.Perempuan tu tak buta
4.Perempuan tu tak boleh tahu langsung yang seluar korang dah terkoyak !
5. Korang tak bawak sapu tangan,tak bawak file,tak bawak ape-ape pon mase balik.
6. Perempuan tuh harapkan sangat yang korang teman kan dye balik sebab dye takut.
7. Permpuan tuh korang HARAM untuk korang pegang sebab dye wanita alim.
8. korang tak pakai triple suit atau blezzer.
9. Baju korang tak boleh dikeluarkan sebab korang formal attire.
10.Ini bukan teka-teki . Ini suke-suke.

p/s: aku tak nak jawab sebab tuh aku tanyer korang.
Baca Lagi - "Perempuan Tuh Tak Boleh Tahu Yang Seluar Aku Koyak"

Sunday, November 14, 2010

Teknik Basuh Pakaian Mahal dan Berjenama

Share/Bookmark
Punce aku tulis entry nie adalah disebabkan aku call seseorang pagi semalam. Then dye tengah sidai baju katenyer. Lepastuh, aku tengok kat bilik. aku rase banyak seluar nak kene basuh nie. Mostly abang aku punyer. Aku punyer takde pon ^__^ So, aku deside nak share teknik basuh pakaian mahal dan berjenama nie semua.

korang mesti sayang kat pakaian korang yang korang beli mahal-mahal tuh. aku pon sayang jugak. semua pakaian nie tak boleh dibasuh sembarangan. silap-silap rosak baju or seluar yang korang beli tuh. nak-nak kalau meterial kain tuh senang rosak macam sutera ker. baju kurung ke. kalau lelaki baju melayu yang paling senang rosak. So, sila ikut guide line ini yer. hanya perlu 5 step jer. tak susah.yup. 5 sahaja.selamat mencuba.

Teknik Basuh Pakaian Mahal dan Berjenama:

1. Asingkan semua pakaian yang hendak dicuci mengikut 2 jenis iaitu berwarna dan putih bagi baju. Kalau seluar ade 3 jenis iaitu berwarna, putih dan jeans.
2. Check semua pakaian tersebut. kalau ade kesan tetas. jahit dulu. sebab kalau dicuci gune mesin akan makin teruk jadinye.
3. Asingkan balik pakaian tersebut mengikut Made In Negara pakaian tersebut. kalau endon. endon semua.kalau thailand.thailand semua lah. tak lupe jgk kalau buatan Malaysia semua buatan Malaysia. Sebabnyer jenis kain bagi setiap negara adalah berbeza yer tuan-tuan dan puan-puan.
4. Lihat aturan cara basuh seperti dibawah nie.tengok jer.tak bace pon takper sebab korang pon takpernah nak bace pon sebelum nie.
5. Bagi semua pakaian nie kat mak korang. pandai-pandai la mak korang basuh dan sidainyer sekali.Tengok. Senang kan nak jaga pakaian mahal dan berjenama nie.^___^


p/s: Actually, aku tak tahu pon macam mane nak jage pakaian. aku main lenjan jer.(Okey, aku benci bahase penjajah)
Baca Lagi - "Teknik Basuh Pakaian Mahal dan Berjenama"

Saturday, November 13, 2010

70 Jenis Rasa Best

Share/Bookmark
Kalau aku cakap rase best tuh korang tahu tak best tuh macam mane? korang tahu yang rase best tu datang dalam diri korang jer kan. Tapi atas sebab ape korang tak pernah nak senaraikan. Hari nie aku senaraikan ape rase best yang aku pernah rase dan seingat aku. So rase best yang aku dapat senarikan 70 jenis rasa best yang berbeza-beza.

70 Jenis Rasa Best itu adalah:

1. BerCinta (jangan tanyer pasal nie sebab korang pon rase)
2. Ketawa terbahak-bahak sampai muke sakit.
3. Effect mandian air panas mase musim hujan. Air tuh aku masak sendiri tak pakai karen pon.
4. Masa aku tak perlu beratur untuk bayar bill kat Pejabat Pos.
5. Pamandangan yang indah mase aku pergi bercuti.
6. Dapat surat (kecuali surat saman,surat naik semester baru dan surat hutang dengan bank)
7. Berjalan-jalan waktu petang.
8. Dengar lagu Favorite aku kat radio
9. Baring atas katil sambil hujan kat luar rumah.
10. Dapat tuala panas untuk lapkan muke lepas online or bace blog.hehe
11. Bile jumpe kat shopping mall Jacket yang diinginkan aku dengan separuh harga.
12. Dapat minum cool blog honey dew ice blanded.
13. Dapat panggilan talifon jarak jauh. Macam dari Mesir ker. Endon ker and etc.
14. Dapat mandi buih sabun dalam tab mandi.Gile best
15. Satu perbualan yang baik dengan kawan or sape-sape pon.
16. Berada di pantai.
17. Terjumpe duit RM10 dalam kocek seluar jeans yang tak basoh 2 minggu tuh.
18. Ketawakan diri sendiri sebab kebodohan sendiri contoh macam aku terbawak remote astro tuh.
19. Bergayot berjam-jam lepas pukul 12 malam.
20. Berjalan masa gerimis.
21. Ketawa tampa sebab sama sekali.
22. Bile ade orang bagi tahu bahawa aku nie hansem.
23. Ketawa bile kawan buat lawak.
24. Kawan.
25. Jatuh cinta buat pertama kali nyer.
26. Secara tak sengaja terdengar orang mengumpat tentang diri kite.
27. Bangun tido dan aku rase yang aku boleh tido lagi beberapa jam.
28. Tak lupa juga First Kiss aku.
29. Berkenalan dengan kawan baru atau menghabiskan masa dengan kawan lame.
30. Bermain dengan kucing dan cakap dengan kucing.
31. Berbual dengan kawan bilik kat kolej untuk aku terus berjaga dari tidur. Kire over nite la senang.
32. Ada orang urut kan kepala aku dengan lembut dan bermain dengan rambut aku.
33. Mimpi yang diluar jangkaan.
34. Cokelat panas sebelum aku tidor. Maybe nest pon okey.
35. Road Tour dengan geng.
36. Main buai.
37. Tengok filem romantik dirumah dengan orang yang aku sayang.
38. Buat kuih raya di malam raya.errr..ketupat juga.rendang sekali lah.
39. Ade software LeoLyric kat laptop aku yang memboleh kan aku menyanyi sambil dengar lagu.
40. Pergi ke konsert atau gigs.
41. Bile hati ada taman tengok seseorang tak pon tengok gambar jer.
42. Buat Eye-Contact dengan orang yang tidak kikenali.opposite sex okey.
43. Menang sesuatu pertandingan or kuiz.
44. Masak untuk makan sendiri selalunyer maggi tak pon air masak.
45. Jiran sebelah rumah anta lauk or ape-ape makanan lah.
46. Habiskan masa dengan kawan rapat.
47. Melihat orang itu dari jauh dan melihat dia tersenyum gembira (strangers)
48. Pegang tangan seseorang dengan erat. Seseorang yang aku peduli or care tak kire lah mak aku ke. tak pon adek angkat ke. tak pon awek/bakal awek.
49. Terjumpe dengan kawan lama, lepas tuh perasan yang dia tak berubah dari dulu.
50. Perasan yang aku sayang sangat kat seseorang tuh.
51. Naik roller coster banyak kali.
52. Memeluk seseorang.
53. Melihat wajah seseorang tengah bukak hadiah yang aku bagi.
54. Melihat matahari terbit.
55. Bila aku dapat landing kat bahu kawan baik aku mase aku sedeh dan dia tak cakap sepatah pon. Tengs liza.
56. On facebook dan ada comment pada gambar aku.
57. Bile ade orang comment kat blog aku sendiri.
58. Jumlah follower kat blog,tumblr,dailybooth,myspace, facebook,twitter, or formspring bertambah.
59. Taip name kat search engine Pakcik Google keluar nama blog aku kat SEO tuh.
60. Ada mak yang selimutkan aku masa aku tidur sebab kepenatan. aku bukak mate sikit-sikit padalah aku sedar mak aku selimutkan aku.
61. Tengok gamba baby comel kat phone kawan.
62. Dapat call free mase hari jadi aku tiap-tiap tahun.7 hari kadang-kadang tuh.
63. Result exam keluar dan dapat tahu lulus semua.
64. Dapat selesaikan soalan matematik yang susah.
65. Dapat tahu ade orang minat kat aku.
66. Habis bace sesebuah novel.
67. Tengah jalan-jalan kat bandar terbau Perfume yang aku kenal ex aku penah pakai.
68. Gambar kenangan lama.
69. Ada orang korekkan telinga.
70. Solat dengan tenang.

kalau korang belum penah rase best 70 jenis macam aku nie INI ADALAH ASSIGNMENT untuk korang. Gud luck untuk korang. Hargailah semua tuh. Sebab penghasilan dari sesuatu perbuatan itu adalah benda paling best dalam hidup kite.
Baca Lagi - "70 Jenis Rasa Best"

Friday, November 12, 2010

Facebook Selamanya

Share/Bookmark
Teringat lagi mase tahun 2007 dulu. Tarikh yang same dengan korang bace entry aku nie. Time tuh la aku create account Facebook aku.Kire lah sendiri dah berape tahun. Malas pulak aku nak kire gune jari. Tapi dulu dengan sekarang takde beze banyak mane pon.cume new notification tuh dey pindah ke kiri atas. dan sekarang orang boleh letak name sesuke hati. dulu tak boleh pon. 
Ini Gambar kat Profile Facebook aku sekarang.
Ini pulak gambar 1st aku kat Profile Facebook dulu.
Ini gambar MobWar game yang aku tak habes-habes main lagi. duit ade berjuta-juta. main game dah 906 hari. Tapi aku tak tahu nak abeskan game nie macam mane. Kalau ade sape-sape tahu. Tolong lah aku.^_^
Ini pulak gambar aku dengan mak aku tak lame dulu. Sayang mak aku.^__^
Gambar kat Facebook nie pulak time aku main-main dalam kelas. Tengok! ade gajah atas kepale dye.
Gambar nie pulak time aku rindu dengan anak sedara aku yang comel nie. Ariff pipi pau.
Ini pulak gambar budak kelas aku. Aku rindu moment nie.Ye.aku sorang je lelaki. jangan tanyer kenape.okey.
Ini gambar moment yang tak dapat dilupekan dalam hidup aku.
Ini mas 1st time aku derma darah.woo.seram wo.
Ini pulak gambar aku dengan kawan aku paling rapat
Sekarang aku nak amek gambar orang yang admire bace blog aku nie. Senyum..Cis..jangan risau.kepada admire aku.aku tak kan hebohkan gambar korang.^___^ (bangga)
sekarang. bile aku tengok Facebook aku nie. Aku baru perasan. Aku tengah buat kamus hidup aku. Status aku. Itu adalah pemikaran aku yang agak-agak cookie. Gambar aku. itu semua moment yang tak dapat aku lupekan. Aku tak simpan semua gambar-gambar nie dalam laptop or pendrive.or hanphone. Sebab aku tahu aku boleh tengok kat mane-mane jer aku suke.Untuk blog aku pulak. terima kasih buat semua moment aku nie untuk dikongsikan.
Baca Lagi - "Facebook Selamanya"

Wednesday, November 10, 2010

Aku Doktor Cinta

Share/Bookmark
 5 Fakta Sebelum Korang bace

1. Aku mintak maap kepada penghantar email sebab ini sahaja jawapan terbaik aku.
2. Sory aku takde niat nak burukkan kau wahai Puan Anonymous. Tapi aku nak share dengan pembace blog aku.
3. Aku harap sangat jawapan aku dapat membantu kau wahai Puan Anonymous.
4. Jangan risau aku takkan dedahkan name kau.
5. Maaf kalau aku bukan doktor Cinta yang baik dengan jawapan aku bagi tuh.
6. Harap kau paham semua fakta nie.
7. Sebenarnyer aku dah takde fakta lagi tapi aku tetap menulis.
8. Mane tau ade ape-ape lagi aku nak tulis untuk fakta nie.
9. Hrmm....itu je lah kot.
10. Weh. Kan aku kate 5 Fakta jer. Yang korang bace sampai sepuluh tuh kenape. Khusuk noh.Haish~


Okey. Aku nak bagi tahu aku baru bace email aku. Email nie dihantar semalam sebenarnyer. Tapi memandangkan aku baru bukak kejap tadi. So, aku pon reply lah kejap tadi. Takkan semalam pulak. Aku tak tahu la cerite pasal Puan Anonymous nie menarik ke tak. Tapi aku tetap nak share jugak.

Puan Anonymous menghantar email kepada aku lepas dye kate dye bace entry aku "Curang Itu Indah". Nak bace entry yang lepas tuh click sini laju-laju okey.Dye kate mungkin aku boleh bagi pandangan dengan ape yang berlaku dalam rumah tangga dye. Email tersebut berbunyi macam nie.

Email Dari Puan Anonymous

Fahmi,


Akak harap adik dapat membantu akak. Akak ada terbaca cerita yang adik tulis pasal curang tempoh hari. So, akak nak mintak pendapat adik kalau-kalau adik boleh membantu akak. Apa yang akak patut buat dengan masalah akak ini.

Kelmarin akak kerje. Akak shift malam. Dan suami akak kerja ikut waktu pejabat. So, masa akak pergi kerje. Suami akak ada di rumah. Duduk di sofa sambil menonton TV. Akak memandu kereta sendiri seperti biasa. Sedang akak bawak kereta, tiba-tiba kereta akak mogok kemudian enjin termati dan tak boleh di start semula lebeh kurang 1km dari rumah akak dan akak terpaksa jalan kaki balik ke rumah untuk mintak pertolongan dengan suami akak. Bila akak sampai di rumah, akak betul-betul terkejut bila akak melihat dengan mata akak sendiri bahawa suami akak tengah bercumbu dengan perempuan lain. Perempuan tersebut pula jiran tetangga akak. Akak berumur 26 tahun dan suami akak 31 tahun dan jiran akak tu 19 tahun. Kami telah berumahtangga selama 5 tahun. Bila ditanya, dia kata dia telah ade hubungan dengan budak tersebut selama 6 bulan. Akak ajak suami akak pergi counserling, tapi dia enggan. So, akak nak sedikit advise dari adik. Boleh tak adik tolong akak?
***************
Disebabkan aku kesian dengan masalah yang dihadapi oleh akak nie. Aku reply email akak tuh time tuh jugak sebaik sahaja aku habes bace email akak tuh. Ini jawapan yang aku tulis.
*************
Email Reply Dari Aku

Akak,

Sebuah kereta yang rosak selepas dipandu dengan jarak yang dekat mungkin disebabkan ada masalah pada enjin kereta akak. Akak boleh mula cek enjin akak dengan memastikan tidak ade kotoran dalam saluran bahan bakar kerete akak tuh. Kalau akak dah yakini bersih dari kotoran, periksa paip pembersih dan hos di intake manifold dan tak lupe jugak semak semua grounding wires. Kalau masalah masih tidak dapat di selesaikan, mungkin pam bahan bakar kerete akak tuh rosak yang menyebabkan tekanan penghantaran rendah pada injector.

Diharap ini dapat membantu.


p/s: korang pon tahu aku suke mengarut kan??
Baca Lagi - "Aku Doktor Cinta"

Popular Post