Saturday, November 6, 2010

Kaki Belit Depan Masjid

Share/Bookmark
Pertama-tama aku nak terima kasih kat semua yang doakan untuk kesihatan aku.^__^ tengs korang. Oleh kerana aku dah sehat. Aku dah boleh bergerak,berlari, makan , minum dan berak seperti biase tampe halangan. Tak lupe jugak menunaikan solat Jumaat Hari nie.

Hari nie aku rase panas sangat. Amboi. Atas dunia dah nampak mase depan dah kan? Ish..selisih. Mintak-mintak dijauhkan. Hari nie bile aku ternampak pakcik jual ice cream depan Masjid. aku teringat kesah 4 tahun dulu mase aku kerje dekat Pejabat Pendidikan Agama Daerah Johor Bahru. Aku kerje kat unit peperiksaan. So, soalan ape yang akan keluar tuh. Aku lah yang cetak ye wahai adek-adek skola agame skalian.

Kalau korang nie orang johor. korang mesti tahu yang PPAD JB terletak kat Larkin Perdana. Lepas tuh kalau setiap hari Jumaat semua warge lelaki pejabat akan menunaikan solat kat masjid yang terdekat iaitu Masjid Besar Larkin.

Pada suatu hari (macam bed time story la pulak) aku keluar dari masjid larkin tuh. pada hari jumaat jugak. ade seorang budak nie yang agak-agak comel. Badannyer ade one pack je.sebab boncet. Tinggi lebeh dari 154 cm. Rambut kerinting kerewel. Selipar size 11.pakai kopiah sulam. jalan sorang-sorang takde kawan.Aku yakin yang dia nie kurang siuman sebab selalu nampak dye.tapi dye tak lah mengganggu orang lain. dan aku rase dye ade family nie.

Aku berdiri sebelah pakcik bangla jual ice cream. Sebabnyer bukan aku suke bau badan dye. Tapi sebab dye parking bawah pokok. sementara aku tunggu abang aku. aku lepak la situ. Ape korang tak tawu ke panas terik sebab tuh la aku berteduh.ari jumaat memang slalu panas. Tak penah pegi semayang jumaat ea?? Budak tadi nie datang kat pakcik tuh.

Budak Anonymous: Nak ice cream nie!! (dye tunjuk kat gambar ice cream)

Pakcik Bangla: (dia amek ice cream) Lima posen.

Budak Anonymous: Nah lima posen.

Pakcik Bangla: (teleng-teleng kepale amek duit)

********
budak Anonymous tuh berlalu pergi. Lepas dye jalan beberape langkah. Dye patah balik kat pakcik bangla tuh tadi.

Budak Anonymous: Kenape kau amek duit aku?? bak balik duit aku.

Pakcik Bangla: Adek dah amek itu ice cream kan?

Budak Anonymous: Aku nak duit aku balik. Aku cakap mak aku. kau amek duit aku.

Pakcik Bangla: Jangan nangis dek. nah! amek duit nie. Itu ice cream (dye mintak ice cream tadi)

Budak anonymous: nah... uncle.. nak ice cream yang nie pulak..

Pakcik Bangla: (dye geleng kepala) Satu ringgit adik....

Budak Anonymous: Nah lagi lima posen.

Pakcik Bangla: Adik..kurang nie dek..

Budak Anonymous: Saye bagi uncle ice cream tadi hargenyer Lima posen. Saya tambah lagi lima posen. cukup lah seringgit. Terima kasih uncle.

budak tuh berlalu pergi. Pakcik bangla tuh berdiri tengok budak tuh pergi dengan pelik.aku pulak malas masuk campur.

p/s: Pakcik Bangla tuh telah diperbodoh-bodohkan dengan budak yang kurang siuman.

39 Organisma:

aque said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hehheheh bijak2...

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku tak doakan untuk kesihatan kau pon !
hahahak !
sengal la bangla tu..
sebenarnye bangla mmg bodo pon..
budak tu lagi pndai..

ade hari tu aku beli ice krim aku yg kirekan tuk bangla tu..
kalau tipu kompem lepas..
hee~

paih ujey said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha..mengidam eskrem la plak aku nih..
jom-potong-kuku

paih ujey said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha..mengidam eskrem la plak aku nih..
jom-potong-kuku

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

oke. sangat kesian. hahah, kang kalau pacek bangla tu pun lebey kurang je, ha begadoh la korang,.

Syazwana said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wakakakakaka
kesian kat pakcik aiskrim..
xD

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@aque itulah yang nk dibahaskan nie^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza hahaha.tak baik ckp mcm tuh ^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@paih ujey yg ko mengidam dah kenape..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@adrinaqamarina takde maknenyer aku nk masuk hal rumah tangge pakcik bangla tuh.^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Syazwana takpe....dye kene blaja dari pengalaman.^__^

suffer8zine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

alahai, x dapet nolong

Terkini : Mati disengat tebuan

Oong-ong said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha..aiskrim~

Hashira Yusoff said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kah3..bangla2.

naseb k0 la..

pasni kau dtg JB bwak la aku jmpe bangla tu..bole aku bd0h2kan jgk.

*geli aku mkn esskrim bangla. ahaks!

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@suffer8zine aku pon tak nk tolong.^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Oong-ong Huh??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Hashira Yusoff ala..ice cream dalam plastik.ko nk geli ape??

si suraya said... Best Blogger Tips[Menjawab]

gila la budak tu, siapa la ajar gaknye, ko aja kan pahmie? haha

Pencacai Alim said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ko sakit apa bro?

p/s: mana ada ilmiah bro..pandai pon sejak lepak dlm blog ko..hakhakhak

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@si suraya amboi ko.tak baik fitnah.aku tak tahu menahu..hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Pencacai Alim aku demam jer..aku dah bagi tahu mase entry yg lepas..^__^..

Farah Sygs said... Best Blogger Tips[Menjawab]

rase2 bdk tu bukan tak siuman tp bijak...haha....

tanak eskrem kew??

maCy said... Best Blogger Tips[Menjawab]

isk2~

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

mcm aku tak tau ko reka menda alah ni. haha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Farah Sygs lah..dye bijak ke??tak tawu pulak.kenal ea??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@maCy kenape??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ayeem Jemain klu aku kate aku tak reka.ko bukan pecaye..^__^

Nazar Ito said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahahaha.....pandai budak tu kenekan pakcik bangla...wahaha lawak2

akmalhilmi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

celik sungguh otax dia nk menipu
hahaha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nazar Ito yup.pandai.pandai menipu..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@akmalhilmi suam2 mcm tuh lah..^__^

Yui_Wani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Tunggu bawah pokok....bez. xD

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Yui_Wani hehhe.tapi menunggu kan menyeksakan..

swagger said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bdk2 zmn skrng ni mmg advance' laa...pndai kncing 0rg..haha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@swagger haha.mungkin dah jadi trendy skrg ko bro.

Wahida Nasution Thakhrim said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kecik2 dah pandai kenakan org..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Wahida Nasution Thakhrim a'ah..ramai jgk yg mcm tuh.....hehe..

izee said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaa apa da mat bangla tu..aiiyaa

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@izee alah.dia pon tak dapat pendidikan dengan sempurna agaknyerkot

Popular Post