Wednesday, November 24, 2010

Sharing Is Kongsi Lah. Sampai Bile Aku Nak Cakap Sharing Tuh Bukan Caring

Share/Bookmark
Start sharing not selling, 4 patah perkataan English yang nampak jer singkat. Tapi ada makna yang dalam. Cube korang baca lagi sekali 4 patah perkataan tuh yer murid-murid. "start sharing not selling". dah paham maksud ayat tuh?nie ayat English yang mudah jer sebenarnyer. Takkan tuh pon tak paham kot. Kalau belum paham jugak nie yang aku nak bahas sama-sama tentang makna dari 4 patah perkataan nie. "start sharing not selling.". Oder lah air lagi. Banyak lagi bende nak cerite nie.

Start sharing not selling yang aku tuliskan  tadi adalah 4 perkataan yang diucapkan oleh senior-senior blogger kite di luar negara sane.  Aku dapat ayat nie dari ruang forum adsense-id.com. Tapi aku tak copy okey ayat dye. Just amek kate-kate dye jer.  Apa yang cube disampaikan dari ayat otai blogger tuh ialah "Kite jangan menjual ilmu yang kite dapatkan (maknanyer dalam dunia blog nie lah),tapi kite harus mula untuk berkongsinya dengan orang lain"
Okey, ini pulak pendapat aku. Mungkin korang dah banyak tengok blog orang yang mengheboh-hebohkan tentang menghasilkan RM 50ribu sebulan dengan mudah. Tapi,kite kene bayar RM100 dulu untuk pendahuluan atau pendaftaran lah senang kire. Okey nie contoh jer ea, Aku pon tak berape pasti jumlah sebenrnyer sebab aku pon tak pernah masuk pon bende alah remeh a.k.a bodoh nie tapi lebeh kurang macam tuh la.  Tapi kalau betullah kite boleh mendapatkan penghasilan RM 50 ribusebulan, kenape lah  si penyangak dari kaum bangsa kite sendiri nie perlu jual trick dye tuh dengan harga RM100? Jumlah nie kan kecik jer kalau nak dibandingkan hasil yang boleh diperolehi daripada trick dye nie iaitu boleh dapat duit RM50ribu. 

Aku rase banyak yang dah tertipu dengan program-program macam nie. Aku tak salah kan lah kalau korang dah terkene sebab korang tak cukup ilmu atau aku tak sempat nak bagi tahu dlu. tak pon korang tak bace entry aku yang satu nie. Nak-nak kalau kite tengok kat Facebook. Bersepah-sepah bende nie. Diorang kate nie adalah easy-money. Sebenarnyer hasil dari membeli trick bodoh nie sangat la minimum, silap-silap tak de hasil ape-ape pon. Pernah ker korang terlibat dengan bende nie? nak menyesal pon dah terlambat.
Macam nie lah, bende nie semua menggunakan System Pyramid. Walaupun diorang menafikan ini adalah sistem tuh. Tapi tetap System Pyramid jugak sebab kite perlu cari orang bawah untuk bawak kite naik. atau bagi keuntungan kat kite. Paham?. Korang pikir la sendiri, bende nie dah ade dah beribu tahun dulu, sampai bile korang nak belajar? Dulu Pyramid tuh kan Firaun yang punyer, Firaun tuh kejam. Tapi kejam-kejam dye tuh pon ade pengikut. Korang nak ker jadi macam dulu lagi. Tak sedar-sedar lagi kat dunia nie takde jalan mudah untuk jadi senang? Fikirkan lah (sambil tonjol kepale blogger jugak. harap korang tak kesah)

Aku bukan ape. Aku takdenyer nak mengarang panjang-panjang macam nie nak cerite pasal ape yang aku rase, tapi kalau orang melayu kite sendiri tak tegur orang kite nie sape lagi nak tegur. Thanks la kepada korang yang tulis kat Chatbox aku promote macam-macam, sory aku tak berminat lah. Selamat aku gune Chatbox, tak kene SPAM. Kalau gune Shoutbox dah lame dah kene SPAM macam-macam promosi bodoh tuh.
Sebab tu lah, aku nak ajak semua member-member Blogger, untuk berkongsi ilmu ataupun pengalaman selama menjadi blogger nie dengan budak-budak newbie macam aku nie yang baru 2 bulan genap main blog dan jangan menjual ilmu yang korang tahu tuh. Dari blog nie pon kite dapat duit kan? Jangan lah jadi tamak sangat. Macam aku cakap tadi. Takde jalan mudah nak jadi senang lah weh.Walaupun lambat dan tak banyak, jadi lah dari takde langsung tak pon  jadi pengikut Firaun tuh? Dan satu lagi, ilmu yang kite berikan dan bermanfaat bagi orang lain, akan memberikan pahala yang besar disisi Allah s.w.t. (kan aku dah ceramah dah) Haha. Jom kite mule Start Sharing Not Selling. 

so kalau ade ape-ape nak tanyer tanyer jer lah. aku tak mintak bayaran pon. kalau aku tahu aku tolong. kalau aku tak tahu aku cube past kat orang yang aku rase dye tahu. okey.

p/s: Damn it. aku tak suke entry emosi macam nie dan aku juge benci bahase penjajah.

29 Organisma:

Biela Sapine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tegas nyer awak, saya nak mengorat boleh tak ?? boleh tak ?? hehe

nuyuEna said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wah..suke entry penuh emosi dr fahmi..nyway..congrats..bru 2bulan melahirkan blog..da ade 2rat followers..good luck!

Hazzy Ishak said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sikit pun janji berkat tak gitu fahmie

ifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

keberkatan itu penting yer!! huhu

Eazy Izzuddin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

jom start sharing not selling...
eh bukan ko da lame blogging?
xD

layans~
My Unisel 5th Convocation Ceremony

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

setakat ni aku takde lagi kene promosi bodoh tuh... benci giler kot... kat FB penah kene... aku remove dia dari friend list trus... bahahaha!~XD

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

"ilmu yang kite berikan dan bermanfaat bagi orang lain, akan memberikan pahala yang besar disisi Allah s.w.t."

ya betul tu ! aku suke ayat tu ! hehehe !

okey ! aku pon pelik gak la pasal bnde ala yg kau bebel kat atas tu..
mane boleh duduk goyah kaki terus dapat duit bnyk2..
duit tu x dtg dari langit pon..
nak duit, usaha ley !
bapak aku kaye pon sebab dia usaha gile2.. aik ! aku tipu je !
hehehe~

"Fikirkan lah (sambil tonjol kepale blogger jugak. harap korang tak kesah)"

hahahahahak !

JRY said... Best Blogger Tips[Menjawab]

betul bro.gua sokong MLM smua x bleh pcaya lah xD

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

betol2... kurangkan kedekut dalam kehidupan.... hehe...

pasal MLM tu tak dpt nk jawab la kan... itu sistem diorg kan.. kdg2 kesian jugak kat org yg jd downline tu..

wunny said... Best Blogger Tips[Menjawab]

mende ni kat uitm aku melambak-lambak. konon dpt duit byk dlm masa yg singkat..

nasib baik aku bukan mata duitan. hahaha xD

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Biela Sapine wah..nk ngorat yer?? boleh.takde masalah. isi borang dulu kat laman web www.banyakcantikmukekau.com okey.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@nuyuEna ooo.suke fahmie beremosi yer.hehe.siot.owh.pasal follower yer..just luck fahmie jer org nak follow fahmie.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Hazzy Ishak betul2.tapi ko jgn click sndri sudah lah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@ifah yup.sgt penting yer puan-puan

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Eazy Izzuddin tak lah.aku baru je lah bro.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha amboi bukan main geram kau kat dye.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.kau kalau comment entry aku mmg panjang giles.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@JRY hahaha.MLM pon aku tak tawu sebenarnyer..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sophia Rani ye.sbb tuh kalau org tenyer kite pendapat ckp jer jgn jadi pengikut firaun.abes cerite.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@wunny haha.gud job wany.^_^ jgn pernah terpengaruh tau.

M I A J A M A L U D D I N said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wahhhh.. magha ek magha ye wak?? hahahhaha..

MHI said... Best Blogger Tips[Menjawab]

fuyo.. baru 2 bulan ke?? tp gaya dah mcm 2 tahun je..
aku dah setahun tp masih mcm baru lg..
huhu sbb tak aktif la ni.. cuti ni baru dpt aktif..
yea.. vote start sharing not selling..
xde group kat fb ke.. huhu

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

salah ke komen pnjg2..
kalau mcm tu nak komen kontot2 je la..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@M I A J A M A L U D D I N mia ckp ape?? fahmie tak paham la mia??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@MHI a'ah dua bulan.takde lah sampai dua tahun.hahhaa.tuh la lain kali kene online and blogging slalu.hehehe.tak tahu lah.aku tak buat sbb bukan aku yg buat motto tuh.so aku tak nk buat fan page kt Facebook lah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.takde lah.boleh jer commment panjang2.aku pon suke kau comment panjang2.^_^

Xanaster Zak said... Best Blogger Tips[Menjawab]

entri lu mmg best bro...

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Xanaster Zak tengs atas pujian itu.^_^

Nurul Afifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

menda gitu nampak xconvincing betol...mcm cartoon je...org yg tertipu tu pon kita xboleh nak kata apa...just doa bg deme sedar jela..hrmm..

Popular Post