Monday, November 8, 2010

Benda Yang Hebat Itu Berasal Dari Tempat Yang Hina

Share/Bookmark
TAKDE yang lagi hebat kat dunia kite nie. Fahmie nak ajak orang yang bace entry Fahmie nie untuk turut berpikir ikut cara Fahmie berpikir.Mungkin ini entry sampah dari Fahmie. Tapi kalau korang dapat renungkan. Jadilah dye renungan kite semua. Kalau perlu, kongsi dengan kawan-kawan. Sebab nak buat seseorang tuh sedar bukannyer senang. Dan orang yang tak sedar pulak bukan suke membace macam kite. So, tolong la orang lain. Tak rugi ape pon berpesan-pesan.


Contoh 1: Makanan Terhebat
Madu Lebah.sepertimana yang ramai orang tahu adalah makanan yang terbaik. Walaupun kite makan dengan banyak. Kite tidak akan menerima kencing manis. Tapi pastikanlah itu madu asli. Madu lebah ini adalah berasal daripada Bontot Lebah.Pernah ker korang terpikir pasal bende tuh? Dari bontot tau. Bukan tempat lain. Walaupun berasal dari tempat tuh pon boleh jadi makan terbaik di dunia. Sehinggakan termaktub dalam Surah Al-Quran ade surah Lebah. Hebat bukan?


Contoh 2: Barang Perhiasan Terhebat
Intan Berlian. Intan berlian nie harganyer tak munkin akan turun. Sampaikan kat Perancis Berlian Pink Panther menjadi simbolik keagungan barang perhiasan mereka. Berlian itu sangat langka bagi kategori berlian dan ianya berwarna pink. Tapi semahal-mahal berlian nie, ianyer berasal dari mane? Dari sebatian Batu dan Tanah yang terletak jauh didalam kerak bumi. Tempat yang kotor dengan habuk, lumpur, bahang panas dan bermacam-macam lagi. Hebat bukan?

Contoh 3: Eksesory Paling Hebat
Emas. Emas nie pulak telah menjadi sinonim dengan perempuan. Dan lelaki diharamkan untuk memakainyer kerana ianya menyerupai perempuan. Tapi berape ramai lelaki yang pakai? Abaikan pasal tuh. Harga emas Fahmie percaya sejak sebelum masihi lagi harganyer mesti tidak akan turun. Hebat bukan? Kalau nk kire gune jari berape tahun, terpakse gune jari jiran-jiran Fahmie sekali. Mintak dye tolong gune jari kaki sekali. Baru lah boleh nak kire. Ironinyer, bende nie berasal dari Besi dan Tanah jer. Lebeh kurang jer dengan Berlian tuh. Sebab bende nie lah manusia sanggup berbunuh-bunuhan, bermusuh-musuhan, menyumpah seranah, berebut harta pusaka adik beradik, sedara mara. Padalahal bende hebat yang bergelar emas nie berasal dari tanah dan besi jer. Kat kawasan pembinaan pon banyak. Hebat bukan?


Contoh 4: Wangi-Wangian Terhebat
Seharum Kasturi. Tahukan anda bau wangian ini. Yang digunakan sejak zaman para nabi lagi. Bauan ini bukan sekadar wangian. Ianya juga dapat menyembuhkan peyakit jiwa, hidung dan beberapa penyakit lain yang tidak perlu lah Fahmie cerite kat sini. Hebat bukan? Tapi minyak wangi seharum kasturi nie bukan lah berasal dari buah kasturi. Korang tahu ke pasal tuh? Mungkin tidak, Mungkin sangat yer. terima kasih kepada abang Fahmie sebab bagi tahu. Minyak wangi ini adalah berasal dari Testis Kijang. Kalau ditafsirkan dari bahasa arab, nama minyak wangi ini dipanggil dengan nama Seketul Darah Kijang. Tempat tersebut adalah tempat yang menjijikkan bagi segolongan kite.Errr..Fahmie pon. Akan tetapi kalau anda berfikiran terbuka. Anda harus terkejut bila tahu pasal nie. Dan Darah Kijang adalah satu-satunya darah yang jikalau terkena,terselet atau terpercik pada kite, kita dibolehkan untuk menggunakannyer untuk solat kerana darah kijang adalah darah yang suci.Aku dah kaji pasal nie. Tak terpesong pon. Jangan korang simpah kat baju sudah. Hebat Bukan?

Contoh 5: Ciptaan Terhebat
Manusia. Sedar kah korang ape yang korang mampu lakukan. Ape yang korang boleh Fikirkan. Semua ini adalah anugerah Allah s.w.t. Sebab manusia satu-satunyer makhluk tuhan yang dikurniakan dengan Akal. Kite boleh mincipta, menyelesaikan dan betindak. Semuanye atas bantuan akal fikiran kite. Kemampuan yang tidak ada pada makhluk lain. Sebab tuh Fahmie takcaye Mat Salleh tuh jumpe Allien. Sehinggakan telahirnya orang yang dikatakan terpandai di dunia iaitu Einstein. Orang yang bertanggungjawab mencipta formula E=mc2 dan mencipta soalan yang diyakini 98% Manusia tidak dapat menjawab soalan tersebut dengan hanya menanyakan. Siapa yang bela Ikan? Dari mana asalnya manusia nie sebenarnyer? Manusia berasal dari  seekor benih yang bernama Sperma yang kalau jatuh ke tanah dah tak berguna langsung dah. Hebat ke korang sebagai manusia? Hebat bukan?

Kata-kata terakhir
Fahmie bukan Superstar. Bukan juga Superman mahupon Altraman. Tapi Fahmie punye akal untuk berpikir. Terima kasih kepada Tuhan yang mengurniakannya. Kepada Ibu yang melahirkan dan Ayah yang  membolehkan ianya berlaku. Kepada Abang dan Adik yang Perihatin. Kepada Cikgu-cikgu yang Mendidik. Kepada teman yang memahami. Dan kepada Awak yang membaca dan menyampaikan kepada orang lain. Terima kasih kepada semua.

Fahmie tak copy dari entry orang lain. Fahmie tak tiru dari laman-laman web. Hanya penulisan sampah untuk direnungkan. Hasil nukilan Mohd Zulfahmi Bin Abidin. Blogger picisan.

p/s: Sharing is Kongsi. Sampai bile korang nak belajar Sharing Bukan Caring. Tak pegi sekolah ea?

59 Organisma:

Hunny Maldini said... Best Blogger Tips[Menjawab]

info yang sangat berguna!
thanks fahmie!
keep up the good work :D

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ada gak selit muka dia tu. haha

suffer8zine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

heh, ade gambar manusia pelik atas tu, wakakap :P nice entri bro

Terkini : Pemandu Bas Dirotan

nabila sani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nice , bru taw wangian trhebat tu asl ny dr kijang .

aque said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nice info... n setuju... sharing is caring

btw mintak izin nak amek info siket2.. ye..

Syazwana said... Best Blogger Tips[Menjawab]

1. emmm wana x makan madu lebah..sebab mcm manis sgt jek xD

2. oh x mampu lagi nak pakai intan berlian..mungkin 10 tahun akan dtg xD

3. emas memang xkan trun..nak kumpol emas sekarang lah..wakakaka..duit pon tarak xD

4. errr nama syazwana maksudnya harum kasturi :D

5. ye!manusia memang hebat.. :)

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hebat tu !
tpi ape2 pon yg paling hebat kat dunia nie aku la !!
skema betul penulisan nye tu !
hee~
knpe panggil diri sendiri fahmie ?
perasaan comel ae ?
heee~

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ermmm.. betul juga.. ;)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Hunny Maldini okey..i will.^__^ tengs for your support.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ayeem Jemain haha.salah ke ayeem?? hehehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@suffer8zine sampai hati ko ckp aku pelik...ish..^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@nabila sani yup.tengs...

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@aque eh..salah nie.sharing is kongsi lah..^__^. okey.amek semua pon takpe..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Syazwana haha..rumusan yang bagus..^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.fiezah.maybe kamu baru dalam blog fahmie.fahmie slalu jugak gune name..tak gune aku dan kau.^__^.so welcome to the club.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sophia Rani betul jgk tuh..

Eza Rashid said... Best Blogger Tips[Menjawab]

madu lebah boleh tegangkan kulit fahmie....sy suke,..

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sharing is caring... sharing bermaksud kongsi... bru btul weh... hahahaha!~XD

iQaChumel said... Best Blogger Tips[Menjawab]

oh...info yg menarik.
tp...ada mcm muka apa tu.
hee..
jemput singgah

Lala Mia said... Best Blogger Tips[Menjawab]

thumbs up*


http://eydalala.blogspot.com/2010/11/hari-indah-bersama-google_08.html

☺[ai][sUmi]☺Chan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nice one lah!

Hashira Yusoff said... Best Blogger Tips[Menjawab]

adekah mnusia dia ats tersebut dri tmpat yg hina?? ya~~ ^.^ aku p0n same.. :)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Eza Rashid ish.ye ke?? fahmie tak tawu pulak pasal tuh.mandi madu la lepas nie.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha ape nie."is" tuh ape fungsinyer...nk menang jgk tuh...

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@iQaChumel muke aku lah.blog aku.suke ati aku lah.wek..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Lala Mia eleh.nk ping blog je upenyer.ceh.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@☺[ai][sUmi]☺Chan masyeh.jasamu dikenang.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Hashira Yusoff agaknyer la tuh kot.tak pasti.hehe

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku tau la kau ade pakai nme fahmie tu..
saje je mempersoalkan..
adoi !
kejap panggil aku kejap pnggl fahmie.
x de pendirian betul la mamat nie..
hee~

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.sbb tuh aku single.tak leh ade satu awek.kene ubah2 jgk.bhahahhahhahah

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

errr... takpe-takpe... kau menang... haha!~

wannurfazrini said... Best Blogger Tips[Menjawab]

YA YA . tak pernah fikir psl semua ni . ciptaan Allah tiada tandingan :D

Eazy Izzuddin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

yeah...
semua bende2 terhebat pun yg dicipta manusia2 dtg nya dr Allah juga kan..
so renung2 kan selamat beramal hehe

entry baru:LEPAK2

syafiqah ezam shah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

good info!

Farah Sygs said... Best Blogger Tips[Menjawab]

entry terbaek...berkongsi ilmu xrugi pon kn...

Wahida Nasution Thakhrim said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nice.. paling menarik kat darah kijang tu..

d_LA said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wahhhh..sematlah en3 neh..like juta2 !!

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha yes.aku menang.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@wannurfazrini bagus la klu ade kesan kt kamu..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Eazy Izzuddin ko mcm dalam radio.hahaha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@syafiqah ezam shah kamu pulak hebat

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Farah Sygs bagus.nati kmu pulk kongsi dgn org lain k.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Wahida Nasution Thakhrim ramai yg ckp mcm tuh..^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@d_LA masyeh..^__^

Shahrul Azrie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ADA BRAN? JOM2 JOIN CONTEST PERTAMA BLOG NI:)

Shahrul Azrie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ala bro, join for fun je, kalah menang blkg kira, x gitu? btw thnx 4 dropping by ya

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

fahmie, gambar tu smart.

urm, kte pon ade jugak pk camtu. always! dan tauh betapa besarnya ciptaan tu. subhanallah :)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Shahrul Azrie tak geti la main contest.(sila jangan ajar.)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@adrinaqamarina bagus la klu ade kesedaran sivik.^__^

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

http://nurhafizahzaba63.blogspot.com/2010/11/cake-mania.html

testing buat link kat snie ! huhuhuhu !

White Bird said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tk hina mana .. tapi info yg bagus =)

Nur Fannun said... Best Blogger Tips[Menjawab]

1st aku tgk tjuk, dah agak pe isi yg ko nk cite,.tp klu ko kasi up lagi cite ni, mesti mantap entry ni,.imam syafie pernah ckp pasl nikmat dunia.mcm yg ko de cite dlm entry.
bab lebah tu bontot ke bkn air liur ke.?
kasturi xtau pulak darah tu kt testis kijang. seingat aku de cite cm ne kijang dpt wangian kasturi, israliyyat atau cite bnar tak tau la.

mnusia berasl dr bnda yg hina & tmpt yg hina

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Cake Mania

tade aku buat tpi x betul !
ergh ! !
skrg baru betul !
hahahahak !

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.salah lah..letak tajuk jer lepas tande bucu tuh.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@White Bird tengs for your support.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Fannun hehe.sharing kan...lain kali aku mantap kan lagi.^__^

pasal kasturi tuh abg aku yang cerite.dye ade buat kajian pasal nie.dan sah betul dari darah.pasal lebah tuh.dye proses kat bontot dye..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.bagus.senang sikit aku nak terjah..^__^

suzie rahman said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hihi nice post fahmie..fahmie ke tu, bby face jer

Nur Fannun said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bgus2..proses kt bontot ke mulut, bontot tu kan tangki dia..bese org sebut air liur lebah, klu madu asli semut tak hurung sbb air liur. kijang tu de yg cite dpt wangian pas ziarah nabi sulaiman sakit, ade 1 lg binatang pe enth dpt bau busuk.

Popular Post