Monday, November 22, 2010

Macam Mana Kalau

Share/Bookmark
Macam mane aku nak mulakan introduction aku punyer entry nie pon aku tak tahu. sebab aku tak rancang pon nak tulis pasal nie.macam nie lah.aku terus tulis spontan jer okey. harap korang tak kesah kalau aku menyanya tah ape-ape sebab aku cube keluarkan ape yang ade dalam otak aku sekarang.

puncenyer sebelum aku tidur semalam. aku terpikir pasal suatu hal nie. aku tak tahu la kalau aku terlebih pikir pasal bende nie ke ape.tapi aku nak jugak korang pikir bende yang aku pikir malam nanti sebelum korang tido. Pusat pemikiran aku yang intellect nie berpunce dari " Macam mane kalau semua keputusan yang aku buat untuk hidup nie semua adalah salah " lepas tuh bende nie tumbuh pulak menjadi kepade

1. Macam mane kalau kos yang aku baru habes diploma nie tak sesuai dengan aku?
2. Macam mane kalau bile aku sambong belajar nie sebenarnyer membuatkan peluang kerje yang sepatotnyer aku dapat tuh aku dah lepas kan?
3. Macam mane kalau mak aku sebenarnyer tak rancang pon nak lahirkan aku?
4. Macam mane kalau perempuan yang aku kawan dari dulu sampai sekarang nie aku tak sepatotnyer kenal dengan dye pon?
5. Macam mane kalau aku sebenarnyer tak patot ade kawan-kawan macam sekarang?
6. Macam mane kalau tibe-tibe aku dapat tahu aku nie anak angkat?
7. Macam mane kalau aku nie sebenarnyer dah mati 2 hari yang lepas?
8. Macam mane kalau aku nie sebenarnyer akan kawin besok?
9. Macam mane kalau aku dapat tahu yang aku nie sebenarnya akan jadi pembunuh?
10. Macam mane kalau kejap lagi ade orang tibe-tibe nak bunuh aku pulak?
11. Macam mane kalau aku tak sepatotnyer pikir pasal nie dan aku tak sepatotnyer share dengan orang pasal nie lagi..
12. Ade lagi sebenarnyer tapi aku bagi yg 11 nie contoh jer.berjam-jam kot aku pikir pasal nie.
macam mane kalau semua keputusan yang aku buat, kejadian yang berlaku nie sebenarnyer adalah salah aku yang membuat pilihan. tak pon ade sesuatu kejadian yang telah mengubah karma hidup aku sendiri. macam mane aku nak dapat kan balik karma aku tuh sebab aku pon tak pasti aku nie betul ke tak dalam dunia yang betul-betul atas landasan yang dah ditetapkan. walaupun aku sebenarnyer berhati-hati untuk memilih sesuatu keputusan tuh.

korang paham tak ape yang aku cube maksudkan? sebab aku sendiri tak tahu macam mane nak explain pasal nie. soalan-soalan yang aku buat sendiri tuh buat aku kusut sendiri. Okey now aku pening...macam mane kalau lepas bace entry nie.korang akan mati kejap lagi??? tak pon ini adalah hari terakhir korang hidup???

p/s: aku mintak maap.aku hanya ade conflict jiwa sebab aku sebenarnyer nak pikir luar kotak.tapi jadinyer lain pulak.sory okey.

50 Organisma:

muneka said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha....jgn la pikir byk sgt....t bleh jd gile..:))

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ehh... boleh tekanan pikir camni... kalau sebelum nak tido pikir camni, memang tak boleh tido lah gamak nye... tido mase untuk kite rehatkan otak... so, sila jangan terlalu kusutkan pemikiran anda... tak elok untuk kesihatan... sebab tu anda jadi pening... aku tak bape suke pikir pasal nih... sebab sume keputusan yang aku dah amik... patut nye aku kene yakin... tak perlu toleh ke belakang lagi nak pikir kalau aku salah amik keputusan... errr... perenggan last tuh agak menakutkan yer aku bace... panjang pulak aku membebel... haha!~ cume pendapat aku jek okey... masing2 ade pendapat sendiri... sori kalau ade salah cakap...^__^

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

oke aku paam!

haha. istighfar balek.

kadang3 bila terlebey pk jadi gitu la. jangan pk bebukan ag oke.

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

anyway, setiap apa yg kita pilih skrg ni mmg ada akibat di masa depan... dats y kita perlu fikir pnjg... tp tak boleh juga terlalu berhati-hati... kdg2, even kita da okey, tp org keliling pula yg tak okey... so, kehidupan sesuatu yg perlu kita alami... selagi boleh ambil pengajaran, ambil iktibar utk masa kan dtg... walaupon perit ke apa ke... so, setelah kita lalui sume tu, berbalik pada konsep ketuhanan di mana semua ni alah takdir... qada' dan qadar... setiap ketetapan Allah ada hikmahnya... setiap org berbeza... ada yg sentiasa happy.. ada yg tak.. kdg2 sofie pon terasa tuhan tak adil.. tp tu fikiran dipengaruhi syaitan... perkara mcm ni takleh terlalu fikir.. nnt jd gila...

tia said... Best Blogger Tips[Menjawab]

macam mane klu ko jodoh aku ?
erk ?

suffer8zine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bnyk betul mcm mana kalau kau ni pami

Terkini : Bukan untuk wanita sahaja

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@muneka tak buleh.kalau aku dah terpikir aku pikir je nanti..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha haha.ko pon dah kusut mcm aku jgk.^_^ pasal perenggan last tuh sory la yer.hehehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@adrinaqamarina ish.ko tak rase seronok ke bile dapat pkir mcm tuh? kan best nie..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sophia Rani kan dah ustazah dah membebel.tengs my dear sophie.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@tia wah.tia jodoh aku.hahahha.kalau dah jodoh.kawin jelah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@suffer8zine hahaha.tuh lah.kalau aku nie suffer8zine mcm mane pulak la an.

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Kau da buat aku pk bnde yg same..
aku yg takot !
aik !

1. Kau kne yakin pada diri sendiri ! Yakin ! Bahawa kos yg kau amik betul2 sesuai dgn kau n boleh jamin mase depan kau.. aku nak soal kau la.. Kenapa kau pilih kos tu ?

2. same je dgn yg nombor 1.. yakin okey ! gogo chayok ! hee~

3. Tu kau kne tnye dgn mak kau la..aku bukan mak kau kn..hahahak !

4. tgk la perngai pmpuan tu mcm mne ? kalau di betul2 ikhlas nak kawan dgn kau n dia mmg betul2 pmpuan yg baik, aku rase kau ptt kenal ape dgn dia.. kalau sebalik nye.. kau pk la sndiri..

5. lebih kurang nomber 4 tapi tambah laki sekali.. huhuhu !

6. ape kate kau buat test DNA sekarang dgn mak kau.. hehehe !

7. Kalau da mati x de nye kau tulis entry sekarang nie.. adoi !

8. kawin dgn spe ? aku ke ? hahahahak !

9. Kalau kau tahu kau akan jd pembunuh.. kau boleh kn ubah bnde tu semua.. qodok n qadar Allah boleh di ubah..

10. Fahmi ? kau hidup x sekarang ?

11. hahahak ! aku x boleh jd.. out of the think beb !

12. no komen !

Okey ! sbnrnyekan.. kau tetekan ke pk bnde ala nie.. kalau tetekan, carenye mudah je.. dekatkan diri kat ALLAH n doa bnyk2.. ALLAH je yg boleh bantu..

lepas kite da buat keputusan n berusaha kite harus bertawakal kepada ALLAH..

Jgn pk bnde yg out of the think sebab dalam adab berfikir ada aku bace jgn pk luar batasan.. Doa bnyk kan ! dekat kan diri kat ALLAH !

Sory la kalau aku cakap ade yg buat kau mara ke ? aku salah cakp ke ? sory tau ! ayat2 kat atas nie automatik kuar dari otak kau.. hehehe ! sory komen pnjg2 !
Gudluck untuk hidup kau ! hehehe !

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza hahhaa.kau kalau comment aku mmg panjang gile vavi.i loiikee...bagus la kalau ape yang aku nak sampaikan ko dpt paham.hehe. tapi ko nie buat aku pikir lagi jauh skrg nie.tengs for your suggestion and everything.tengs again.^_^

Cik Miza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

membaca apa yang kamu fikir membuat kan saya berfikir perkara yang sama. oleh itu, saya mnegambil keputusan untuk tidak terus membaca. seram kot!!

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cik Miza miza.kan ini untuk renungan.kenape tak bace smpai habes.hehehhee

Nad said... Best Blogger Tips[Menjawab]

setiap y terjadi dalam hidup ney ada hikmah dia y tersendiri. bila benda tu dah berlalu, biarkan saja. hanya tawakal dan berdoa banyak banyak pada Allah untuk y akan datang. y lepas jadikan pegangan untuk aturan hidup y akan datang and boleh buat kita lagi bersedia untuk cabaran y akan datang. and ingat, ada batasan dalam memikirkan qada' dan qadar Allah. hanya Allah y tahu keseluruhannya (:

* tp dalam kepala aku pun dah start pikir camney. grr kau ney fahmie HAHA :D

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nad bagus la kalau ape yang aku nk smpai kan buatkan kau pikir bende yang same.^_^ tengs untuk informasi itu.

kerangRebus said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kamu memang sgt gigih memikir dan menaip!chill! usha then berserah pada Allah~~moga segalanya berjalan dgn baik...amin:)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@kerangRebus haha.mmg semua nyer baik.aku saje je ajak org lain pikir mcm aku.^_^

shaffique said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hanya tuhan yang tahu, ;)


My latest entry : Invisible Man Memang Wujud !

BeYLa! said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hadoyy! pe ko merepek nihh.
em mmg terase keserabutannyeh!
x napikan sblom aku tido pon aku suke pk pk mnd mengarut2 nihh.
tapi lagi pk lagi laa.pe ko ckp??
KONFLIK JIWA doee.
saket pale jehh!
sumenyeh Allah dh aturkan, kite kan xleh pk mnde yg kite x mmpu pk.
nant leh jd gleh tau tak!
haha *MEMBIJAK laa ko ni.

*bhs org penang

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@shaffique ^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@BeYLa! haha.janji aku dah buat korang pon kusut mcm aku.bahhahhaa

Terkini:
1. Macam Mana Kalau
2. Fakta dan Auta
3. Muka Cantik Soalan Bodoh Yang Kau Tanye

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha!~ tp takdelah kusut sgt... it's okey lah... aku dah tak bace dah part yang tuh... hehehe!~XD


Terkini:
1. Kempunan... Dan Tersangat Kempunan...
2. Aku Dulu Dan Sekarang... Lain Sangat ke...???

sy sailormoon said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ohhh,,bukan anda sorang je jd cmni,ak pun kdg2 hd cmni,over fikir smpi berpeluh2 takut..

utk hindari dr prasaan berbaur mcm2 ni,slalu ckp slow2 kt diri sndri "pstt,,,be positive okeh~" pastu akan calm..hee

(*_*)

Eazy Izzuddin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

macam2 ko pikir ni
aish..
xD

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

perghh respon kat entry ni semua stok ceramah sejam. haha. apa-apa pon keputusan yg ko buat, salah ke betol, just go with the flow. i know you can do it bro. mst boleh survive and ko kena survive! bukan ko je, sumorang pon sama. dah tak boleh berpatah balik dah apa yg kita pilih ni. teringat lak aku kat poem form1 ke form2 pasal pilih jalan ni. ;D

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha lah.knape kau tak bace.rugilah.bace la smpai habes.bru la timbul keinsafan.hehehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@sy sailormoon trimas cik sailamoon.hehehe.bagus lah kalau aku buat kan orang yg bace entry aku tuh beringat.hehehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Eazy Izzuddin maklumlah.sy nie kan pelajar pintar..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ayeem Jemain haha.tak pasal2 aku pon kene ceramah jgk ayeem.tapi takpe.bagus lah.message yg aku nk smpaikan sampai kat pembace blog aku nie^_^

haha.aku pon dah igt dah poem tuh.yg pasal pilih jalan tuh kan.^_^ right or left.hehe

nana said... Best Blogger Tips[Menjawab]

yg no 7 tuh x menahan. terpengaruh cerita penjajah ey. hik3. isk dah tahap kronik nih. pkr byk2 cmnie mmg boley meletop kepala

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@nana haha.takdelah.nie spontan jerlah nana..^_^

wunny said... Best Blogger Tips[Menjawab]

que sera sera. :)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@wunny maksudnyer??

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku baru perasan yang komen aku da macam karangan !
pnjg gile sehh !
hahahahahak !

wunny said... Best Blogger Tips[Menjawab]

maksudnya whatever will be will be

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza haha.comment kau tuh dah boleh buat lagi satu entry tawu tak? bahahhaha.ko olah lah.buat entry kat blog kau.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@wunny fuyo.bahse ape tuh wunny?? nape orang tak pernah dengar pon.pelik jer...

wunny said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha tu lirik lagu laa. old english song. bapak aku pasang, aku denga jea. xP
aku suke ayat dia. so copy paste bg kau. cam kena dgn entry kau. hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@wunny haha.eleh.tah2 kau yg suke ko ckp bapak kau pulak.klu tak mcm ne kau boleh tawu.hehehe.tapi cool jgk ayat tuh.nati sikit hari lagi aku gune jgk lah ayat tuh.^_^

Cahaya_Kebahag!aan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha.. yg no 3 tu jgn pk sbb nk tarik blik dah xdpt da...

baca n3 ni buat akak lak yg pening pk psl soklan2 yg kaitan ngan idup ni.. adoii!! usah la pk lg,smua yg terjadi ade sebab2nye..

>silent reader<

farah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

semua yg ditakdirkan utk kita adalh yg terbaik utk diri kita...kdg2 susah nk terima bila pedih,tp sgl kesusahn didatgkn dgn kesenangan....semua pkr ada hikmahnye..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cahaya_Kebahag!aan huhu.okey.tengs kamu.org hargai nasihat kamu tuh.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@farah tengs sbb nasihat.tapi percayelah.fahmie okey.^_^

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha!~ bace sekali cukup la... dah insaf dah...XD

Haris Khairuddin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

salam. pas aku bace semua soalan ko tu ade 2 soalan aku nak tanya ko balik;
1. macam mana kalau semua yang terjadi tu dah tertulis dalam Lauh Mahfuz?

2. macam mana kalau semua yang berlaku tu memang dah ditetapkan oleh Allah SWT utk kebaikan hambaNya? cuba kdg2 hambaNya x amek pengajaran..

pernah x terfikir sampai mcm tu?

*try nak bawak ko think out of the box yg sebenarnya...* (sori la bro tergune bhase penjajah)
*sori bro kalau terasa hati..xde niat ape2. peace..



http://haryzkhairuddin.blogspot.com/2010/11/saya-suka-blog-awak-la.html

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha haha.nie perli aku ke ape nie??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Haris Khairuddin alah.soalan kau tuh bukan kalau lagi.dah mmg mcm tuh pon. pengetahuan am di panggil.^_^ dan itu fakta.bukan harus dirisaukan lagi. peace okey.takde masalah.^_^

Popular Post