Saturday, November 20, 2010

Muke Cantik Soalan Bodoh Yang Kau Tanyer

Share/Bookmark
Kejadian yang aku alami nie mungkin pernah terjadi kat ramai orang. Tak pon memang semua orang pernah alami kot kejadian nie.^__^. Tapi dalam sedar tak sedar jer untuk kite bercakap pasal bende nie. Dari tajuk entry yang aku buat tuh bukan aku nak tujukan kat perempuan. Tapi just bagi gimmix jer. Tajuk kan penting nak bagi attract kat orang supaya bace entry kite. Tak gitu?? Mane tawu kalau buat tajuk macam tuh nanti orang yang search kat Pakcik Google senang jumpe. Itu la bonus bagi aku. SEO aku pon up jugak.Igat tuh tajuk tuh penting tau. Idea nie datang dari ape yang aku lalui sepanjang beberape bulan yang lalu  Maklumlah aku kan orang busy.  Dah naik bosan dah orang mengunjung tapi takde entry menarik. Kalau setuju, jangan pikir pasal Gajah.

hehehehe..gurau jer. Okey kite start lah dengan soalan bodoh yang orang selalu tanyer kat aku. Soalan nie mungkin biase bagi korang dengar. Tapi macam mane cara jawab jawab?? haaaa..macam nie la cara aku jawab.

Soalan Bodoh dan Jawapan Yang Akan Aku Jawab:

SITUASI 1: Aku berada di Bus Stop.
Soalan: Fahmie.....Tengah tunggu bas ker?
Jawapan: Yerrrr.....Owh! Tak de lah, tengah tunggu Helicopter. Hari nie lambat pulak dye.

SITUASI 2: Aku nak pergi bilik air. Kawan kat ruang tamu. Aku keluar amek tuala.
Soalan : Mie..ko nak mandi ker?
Jawapan: Eh..takdelah...nak main layang-layang jap. Kau nak ikot?

SITUASI 3: Aku berada di depan lappy. Sedang update blog.
Soalan: Aik..taip blog nampak?
Jawapan: Oh yer ker? Tak perasan la pulak...tangan aku bergerak sendiri. (lepas tuh lempang dye laju-laju.Jangan sampai dye sempat elak.then sambung cakap) Ha...tu kan dye jalan sendiri. Aku tak tau pon tau..

SITUASI 4 : Aku mase tuh kat dapur. Aku tengah makan nasi.
Soalan:Makan nasi?
Jawapan : (tinggikan suara) Ape bute telinga ko? Tak nampak aku minum Teh 'O nipis nie?

SITUASI 5: Aku pakai baju kemeja. Pakai tai. Baru balik kerje. Terserempak dengan jiran.
Soalan : Baru balik dari kerje ker?
Jawapan : Taklah, orang dari rumah tadi, nak pegi kerje lah nie... office orang dah pindah kat rumah..dan rumah orang dah pindah kat office. Mak tak cakap ke hari tuh.ish..pelik.

SITUASI 6: Aku tengah buat kerje kat office. Kawan sekerje tegur
Soalan: Eh...Fahmie..Ko sebok tak?
Jawapan: Tak yah jawab. Tenung mate dye lame-lame. Dye nak start bercakap terus jer toleh kat screen komputer tuh and buat macam dye tak pernah ade kat situ.

SITUASI 7: Aku tengah tegok cerite CSI Maimi kat AXN
Soalan: Cerite Orang Putih ea?
Jawapan: Mane ade. Kan cerite Doraemon tuh. Tunggu jap..jap lagi mesti dye kuarkan dari poket dye tuh.

SITUASI 8: Aku depan kedai alat tulis.
Soalan: Beli alat tulis ker?
Jawapan: Tak lah, cari spana size 17. Dah puas da cari satu Bandar Baru Uda nie.Kalau kat sini pon takde tak tahu dah nak cari kat mane.hrmmm....(mengeluh)

SITUASI 9: Aku baru buang kotak rokok. Rokok terakhir aku tengah hisap
Soalan: Mie..ko hisap Dunhill ko dapat duit dari mane? ko kan tak kerje.
Jawapan: Mak aku kate..Mie..amek duit nie buat beli rokok. Ko tak makan pon takpe.Kalau agak-agak ko lepas makan ko datang la rumah aku mintak rokok. Takpe mak aku punye duit.

SITUASI 10: Aku beratur kat counter wayang. Nak beli tiket.
Soalan: Umur adik dah 18 tahun ker?
Jawapan: Akak nie kot yer pon nak puji saye nampak muda agak-agak lah kak.Malu saye akak cakap macam tuh (sambil tersipu)...

SITUASI 11: Aku baru lepas update status Facebook pukul 4 pagi.
Soalan: Hai Fahmie. Tak tido lagi ker?
Jawapan: Aku tengah tido la nie. Sebab tuh aku update status Facebook aku.Bijak kan aku?

SITUASI 12: Aku pergi bercuti kat satu tempat. ade orang sesat tanyer jalan.
Soalan: Kat mane tempat nie ye dik? (sambil tangan tunjuk kat peta)
Jawapan: Ianya dibina pada tahun blah blah blah.( aku hentam sejarah tempat tuh. Soalan dye aku tak jawab sebab aku pon tak tahu)

SITUASI 13: Member mintak pendapat
Soalan: Mie. Sakit aku nie dah berape lame dah tak baik. Kau tau tak ape ubat yang mujarab?
Jawapan: Taubat

SITUASI 14: Aku share video kat Facebook
Soalan: Video ape nie mie?
Jawapan: Ape bute telinga kau? Tak nampak tajuk dye tulis ape?

SITUASI 15: Ade orang call aku.Name dye dah tersenarai dalam phone number.
Soalan: Hello. Nie Fahmie ker?
Jawapan: Tak, nie Shukur ( aku sebut name dye balik). Awak salah nombor nie.

Stakat nie jer soalan yang aku dapat pikirkan.Hehe..Tapi kalau korang kene situasi yang lain yang korang nak share kat sini letak aje kat ruang comment kat bawah tuh. So nanti aku kalau hadapi situasi yang same aku dah sedia dengan jawapan yang aku nak menjawab. Hehehehe ^_____^. Tengs sebab jawab.

87 Organisma:

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha. kadang3 tu dengan niat nak menyapa dan memulakan perbualan. haha.

eh awal update blog ari ne. jawapan anda?


kekadang, datang rumah orang, diorang tanya, datang nak cari sape. erk, padahal memang aku nak jumpa dye pon. grr.

Miss Syamsina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

idea tajuk tu terjana selepas bersoal jawab dgn saya ptg kelmarin ke? hahahhaa

deefaLya~ said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahahha.mau nye kna pelempang kalo saya jawab camtuh. =P

award

-ini diary saye- said... Best Blogger Tips[Menjawab]

muka cute jugak! haha (>_<)

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha... kdg2 selalu gak terkena soalan bodoh dlm beberapa situasi kat atas tuh.. ngeng je

nabihah ramli said... Best Blogger Tips[Menjawab]

lawak2!pocah porut deb..*eh,aku blsh je ni.
kuang33

kalu aku lg tensen bila ade org tnye cm ni

Situasi:online pesbuk.ade org hntr chat.
soalan:hai.tgh buat ape tuh.
jawapan::aha.tgh berak ni hah.
kuikuikui

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

situasi 9 itu cun!haha..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@adrinaqamarina hahaa.aku peduli ape dye nk mulekan perbualan ke ape.hehehe.ape kate kau pon buat entry pasal nie.nati aku bace.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Miss Syamsina haha.takde kene mengene langsung dengan anda.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@deefaLya~ haha.stakat nie aku tak pernah kene pelempang lagi.so okey la tuh.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@-ini diary saye- HUH?

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sophia Rani hahaha.then mesti senyum je kan walau pon tuh soalan bodoh??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@nabihah ramli haha.betul ke ko jawab mcm tuh..tak kan??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous owh.9 je ea.^_^

Balqees Amanda said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hmm..betul la jugak..mungkin dia tengah konfius tu..tak tegor kang orang cakap dia jumpa pon tak tegor..nak tegor kang taktau pulak nak tegor macam mane..berbasi2 aje la tu..=)

Vintage Rose said... Best Blogger Tips[Menjawab]

lek laa..kang awek baru nk try nk ngayat dh kne jawapan camtu..

tu smer soalan bodoh ke? orang niat baik nak tegur tanye bebaik ade gak di kata tanye soalan bodoh ye..

saya_arief said... Best Blogger Tips[Menjawab]

owang nak bawak b'bual je tu.
haha.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Balqees Amanda hahaa.kan bnyak lagi soalan lain nk tanyer.apelah.

Markonah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

muahahaha ngek la kau ni XD

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha!~ tak tahan aku bace tergelak-gelak jek...XD

situasi 5: selalu lau makcik dtg umh... time tu aku baru balik, mesti tanye camtu...XD

situasi 10: selalu kena...=.=' len kali aku jawab cam tu la...XD

fndrocka said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Jawapannya pun ada yg bodoh juga.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Markonah okey.aku kene lagi untuk hari nie..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha eh.ko mmg bawah umur mane leh jawab mcm tuh.bhahahaa

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@fndrocka yayaya..bergantung pada soalan.

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

situasi 11 tu mesti ramai terasa. yg penting bukan aku. haha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ayeem Jemain ahha.bagus lah kalau ramai yg terase ayeem.hhehe

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ehh... sory sikit... i'm 21 already okey... tp takpelah... awet mude katekan... lalalala!~XD

Puteri Iqa Izyan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha.kejam ah..
no 10 tuh.. haih... kembang.. huhu

shedcepet said... Best Blogger Tips[Menjawab]

salam,then mcm mane the best way nak tegur people.bile senyap kata sombong.

jangan salahkan takdir

kenapa aku tak percaya rakan blogger

Encik Tikus said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ahah aku pun selalu terkantoi gak tanya soalan mcm tue

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha haha.kalau gitu same la kite.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Puteri Iqa Izyan bukan stakat kembang.bangge kot.hahaha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@shedcepet eh.nk tgur people pon tak tawu ker.tegur jer lah..tapi ikut la keadaan nyer.ape lah.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Encik Tikus haha.so ko jawab mcm mane? hehe

syuE said... Best Blogger Tips[Menjawab]

soklan : hye..nme awk spe..

jwpn : bodo..ta pndai bce ke?

HAHAHAHA!!

Cik Bulat said... Best Blogger Tips[Menjawab]

eh eh,kadang hp kita bukan ada pada kita tiap masa bukan? hehehe. tertarik dengan entry ini lah wei. haha

akmalhilmi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

mahahaha
ada byk soklan aku kene elak dari tanya kaw
kg kene aku balik
hahaha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@syuE hahaha.okey.ko pon senget jgk.heheh

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cik Bulat haha.terase ker?? sory.hehe.tengs for your compliment.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@akmalhilmi haha.bagus lah.hehehhee..

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha.tu namenye sekadar berbasibasi la adoii.kalau x idup ni mcm robot jumpa org buat muka bodo.xpon jumpe2 tnye soklan yg lain dri situasi.lgi paghah daa..hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous hahaha.bukan diorang bace pon blog org.hehe.tapi bnyak soalan lain kot.

Cik Bulat said... Best Blogger Tips[Menjawab]

i knoe that u wnt to comment like that :)
simple je jwpn,,org tag kita jawab. bila org puas ati,kita rasa happy :) huhu

Ain Atika Zailani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ahahhaa...kelakar habis laaa.....gila lah...suka sangat....=)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cik Bulat haha.stakat nie aku tak pernah buat tag lagi.hehehe.hebat tak aku??sbb aku tawu aku klu mengarut panjang yang amat.hehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ain Atika Zailani kelakar tuh satu pujian kan?? hehe.tengs.

M I A J A M A L U D D I N said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha!! normal lah tuhhh!! grrr.. hahaa..

Nieza Mi-cha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hehe!~ same tang mane tuh...? umo or awet mude...? haha!~XD

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@M I A J A M A L U D D I N owh.kalau mcm tuh normal yer? okey.baru tawu.hehehe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Mi-cha dua2 same.aku 21 dan akujugak awet muda lah.hehe

aima in luv said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahahha,,,
ngok ngek la org yg tnya soalan cm2.... jwpan yg jwb balik pon best gak....

Nad said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha. memang ini kerja tak bergaji kaw kan ? loyar buruk :p HAHA

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@aima in luv hahaha.kau terase yer???

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nad alah nad.salah ke aku nak berkarya?? tak salah kot.bhahahhaha

eikasyaza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

uiissshhh... tajuk mcm lirik lagu

alisha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

HAHA , situasi tigabelas paling best ! :DD

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Versi Aku dan Nenek aku :

SITUASI 7: Aku tengah tegok cerite CSI Maimi kat AXN
Nenek aku : Cerite Orang Putih ea?
Aku : Tade la ! cite P Ramlee.. atok suke kan ?

Nie pulak situasi yg aku nak share :

Situasi : Mlm bute and tgh tgk cite power puff girl kat 616..
Soalan : Aku lapo la ?
Jawapan : rase2 aku, kalau tenung tb nie lame2 tanpe buat ape2 boleh knyg kot..(sambil buat muke kompius )

1. Free Pron Movie

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@eikasyaza haha.tuh jer yang terbaik aku boleh pikir saat nie.hehe.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@alisha haha.best yer.mmg aku slalu ckp mcm tuh pon.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza hhaha.kau pon patot senaraikan jgk loh.^_^ tuh baru 2 kau buat.hehehe..

ANATI SOKI said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ahahaha.. funny

BeYLa! said... Best Blogger Tips[Menjawab]

heshh ko ni. xbaek laah. HAHAHAHA.
tp yg pasti mmg laa nk bodo x bodo.
nk ckp bangang xbangang. haha XD
tp tu laa dh bese laa tuu klu mcm oyh x tdo lg tu. em ape laa. klu sume org ko jwb cmtu.
pehh mg touching sioddd. huhu.

kenapa wanita cemburu dengan bidadari

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@ANATI SOKI okey tengs.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@BeYLa! haha.kalau ko lagi lame kenal aku ko akan tahu semuanyer.ehhehe

zara zainal abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

akak & mama saya suka baca blog awak.. dieorg peminat awk termasuk sy kot.. huu (-_-), suka no 1...

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@zara zainal abidin perh.dye ajak akak dgn mak dye bace.buat malu orang je..^_^

ahmad jo said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha.. marah nmpak!! ape2pun mmg tercabar r dpt soklan2 cm gini.. ngeh3

Cik Nathrah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaaha..tersenyum2 aku bace entry ko nie..best2.. 1st time dtg sini ;p

bella said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha situation 10 tu i selalu kena. haha and dengan muke berkerut2 i trus tunjuk ic. haha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@ahmad jo ish.aku tak marah lah.saje je tulis mcm nie.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cik Nathrah owh.bagus lah.^_^ datang la lagi..(promote promote)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@bella eleh.nk ckp dye pn nampak mude la tuh.eleh.mcm org tak twu.^_^

Sky Before Pinky said... Best Blogger Tips[Menjawab]

biasalah tu fahmie..ayat nak ajak berbual..nak beramah mesra.. kira cam no idea..tapi nak gak tegur..baru nampak friendly..hehe

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Semoga hari dinamit teman saya!

Selikat Coklat Berbicara said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha ! sungguh cool . :D

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sky Before Pinky hahaha.aku tak pedulik.aku tak suke dye tanyer mcm tuh.bhahahaa

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous tak paham lah.kamu kate ape nie

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Selikat Coklat Berbicara yup.coool kan???

Nur Shaikhah Akmal said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahahaa. yg ni guling2 sikit aku baca.

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said... Best Blogger Tips[Menjawab]

SITUASI 11: Aku baru lepas update status Facebook pukul 4 pagi.
Soalan: Hai Fahmie. Tak tido lagi ker?
Jawapan: Aku tengah tido la nie. Sebab tuh aku update status Facebook aku.Bijak kan aku?


selalu jawab soalan yg ni.
hahaa. kalau orang tanye, tengah tido boleh menaip? jawab, mengigau :)
hahaa.

AkuMuzikFilem said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha rilekla bro, biasala orang melayu, nak mulakan bualan katakan, kang tak tegur kata sombong plak. kurang2 teguran dia ada relate. kalau baru balik keja contohnya, takkan dia nak tanya,"tengok cite apa kat wayang tadi?". lagi haru.haha. besenye tak semesti habis keje balik uma terus, mungkin singgah mana2, yang tu la maksud orang yang menegur tu, itula akal panjang melayu. ada maksud disebalik tiap soalan tu, bila tanya gitu, dia expect kau akan bagi jawapan lebih. "baru balik keje ke?", "aah, tapi singgah tesco dulu jap beli ribena".

AkuMuzikFilem said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha rilekla bro, biasala orang melayu, nak mulakan bualan katakan, kang tak tegur kata sombong plak. kurang2 teguran dia ada relate. kalau baru balik keja contohnya, takkan dia nak tanya,"tengok cite apa kat wayang tadi?". lagi haru.haha. besenye tak semesti habis keje balik uma terus, mungkin singgah mana2, yang tu la maksud orang yang menegur tu, itula akal panjang melayu. ada maksud disebalik tiap soalan tu, bila tanya gitu, dia expect kau akan bagi jawapan lebih. "baru balik keje ke?", "aah, tapi singgah tesco dulu jap beli ribena".

IftiMonstaa said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha nicee bro. tp jangan jujur sgt nt org ckp kite kuat marah :)

Piah Becok said... Best Blogger Tips[Menjawab]

meh nak tolong tambah lg 1 soklan..

situasi: tengah sakit kepala + demam.
dia: kau sakit ke? demam ek?
aku: tak la.. aku nak goreng tempe ni. nampak tempe kat katil ni? aku tengah tunggu minyak panas jap.


tsk. dah tau orang terbongkang sakit, lagi mau tanyakah? tanya la da mkn nasik ke x, da mkn ubat ke x...

Nurul Afifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku rasa2 mcm nak apply r yg last sekali tu..

[sutera kasih] said... Best Blogger Tips[Menjawab]

mcm2 je hehe di kaunter wayang tu, nmpk muda la sgt hihi

charlotte eka said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha .. aq plg suke yg stuasi 13 uh ... jwpn yg trbaik ahh .. but yg stuasi 12 tu cm kjm jer ? hehe .. sbb aq pon kdg2 dh sst sgt tataw.. lbey bek tnye owg ya dok? dri dok bce peta yg dh hmpir kemik dbuatnyer .. hehe

Popular Post