Saturday, December 4, 2010

Perempuan Dan Nasi

Share/Bookmark
Kalau haritu aku bercerite pasal Perempuan dan Tudung Saji. Kali nie aku sekali lagi membuat perbandingan antara Perempuan dengan nasi pulak. Selalunyer kejadian nie spontan jer keluar dari mulut aku. Sebagai renungan sekaligus aku mengingatkan diri aku sendiri.

Apa yang berlaku hari nie sedikit sebanyak membuat aku termenung jauh di dalam bilik kecik yang sempit tuh. Tak sangka ayat yang aku sebut sendiri tuh menyentuh lubuk hati aku yang paling dalam. Aku nak tacing sikit tak boleh ker?? ^_^

Sebenarnyer seorang kawan aku yang aku kenal mase kat kolej dulu ade tanyer aku satu soalan yang kalau di dengar oleh kaum perempuan mesti mendatangkan kemarahan. Melainkan, perempuan tuh pon membuat perkara yang samelah dengan kawan aku tuh.

Aku dan Kawan: (name dye aku rahsiakan okey)
 
Kawan: blah blah blah

Aku:  blah blah blah

Kawan: yer..blah blah blah

Aku: ish bia betul? blah blah blah...

(SELEPAS 15 MINIT)

Kawan: .Fahmie, ape pendapat kau kalau aku pasang lagi satu awek ??

Aku: Kau bia betul? dari sem 1 dulu kot kau kawan dengan awek kau sekarang..!

Kawan: Takdelah, ade seorang awek nie suke kat aku. Dye layan aku. Awek aku duduk segamat. Mane dye tahu. Awek nie muke kacuk arab beb.

Aku: Macam nie lah. Kau cube bayangkan nasi putih. Kau makan nasi hari-hari kan?? kau cube bayangkan satu hari nanti mak kau masak nasi ade macam-macam color. Ade warna hitam, warna hijau, warna biru, warna turquoise, tak pon warna yang kau suke dan tertarik. Mak kau pulak masak hari-hari nasi berwarne. Agak-agak kau lah, ko akan pilih yang mane?? walaupun semua rasa sama je

Kawan: Mestilah aku try yang warna lain tuh.

Aku: Tapi berapa lame doe?

Kawan: Entah, aku pon tak tau.

Aku: Lama kelamaan. Kau mesti pilih balik nasi yang warne putih tuh kan?

Kawan: Agaknyerlah kot.

Aku: Macam nie lah. nasi nie, rase semua sama jer. Baru-baru jer ko rase ko nak try rase nasi warne lain tuh rase dye macam mane! Tapi bile ko dah try. Ko akan cari yang putih balik. Kenapa aku cakap ko cari yang putih balik?? Sebab, kau dah biase dengan nasi putih tuh. Ko dah sebati dah dengan rase nasi putih tuh. So, buat ape ko nk pilih nasi lain. Ko, paham tak?

So, samelah dengan perempuan dan nasi putih tuh. Bukan aku suro try ko main degan perempuan tuh. Tidak. Perempuan nie, mule-mule jer ko nampak dye cantik. Ade kelebihan sikit dari ape yang kau ade kat perempuan ko sekarang nie. Ade tarikan yang lebih sikit dari perempuan yang kau ade sekarang. Tapi lama kelamaan,bile ko dah tau ape rasenyer memiliki dye tuh. Ko, mesti nak balik kat perempuan yang kau ade sekarang. Kau rase time tuh dye nak ke terime kau balik?? Kalu nasi tuh boleh la kau makan jer. Tapi kalau perempuan?? Dah. Aku tak nak membebel panjang. Kau pikir lah baik-baik. okey??

Lepas aku cakap semua tuh dye tergamam sekejap lepas tuh dye cakap mintak maaf dan letak ganggang. Sampai sekarang aku tak tahu ape yang jadi pada dye kat Melaka sane tuh. Tapi aku harap one day nanti dye akan berterima kasih kat aku. Now aku pon beterima kasih kat dye sebab aku pon mengingatkan diri aku sendiri.

Korang pon tahu aku dah lame sangat single. Hope bile mase dah sampai. Aku akan setia dengan dye. Sayang dye sepenuhnyer.  Itu pon kalau dye bagi aku peluang jaga dye dan sayang dia sepenuhnya. dan takde ape yang rosakkan hubungan kite. Termasuk dye jaga diri dye dan hubungan kite.

p/s: alah korang nie. Aku pon ade rase kasih sayang jugak.tak boleh ker. Hari-hari gelak jer tak boleh jugakkan??

84 Organisma:

rotashia faizal said... Best Blogger Tips[Menjawab]

a'a betol la tuh.. boring kalau makan nasik yg kaler2 nie.. baik cari nasi putih.. lg sedap and lagi ngam dgn kita... he~

Miss Lemon said... Best Blogger Tips[Menjawab]

rasanya ada sorang llki ptt baca entri ni
x pa la...
x sanggup lg terus ngan dia
xmau xmau xmauuuu lg!
enough! =)

Zana :) said... Best Blogger Tips[Menjawab]

woww nice ! :)

nursarah puteri biru said... Best Blogger Tips[Menjawab]

perbandingan yang boleh tahan...

err, saya rasa anda ni muda lagi, takyah pk sangat pasal cintan-cintun. hehe

suffer8zine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hekkk mcm tu pon boleh

Terkini : Ini Fakta Bukan Auta

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wah tetiba rasa fahmie ne sungguh berkasih sayang. haha.

oke seres3.

pasal nasik tu betul la, kalau kte dah biasa dengan yang tu, nanti, kte mst cari dye balek.

hurm, tetiba rasa nak makan nasi.

nama.aku.lynn said... Best Blogger Tips[Menjawab]

setuju sekali..bagus2..
perempuan dan nasi putih..=)

FarhanaFabulous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

menarik tertarik entry ni.. penuh berhemah menganalogikan nasi dengan perempuan !

Nieza Micha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wahhh.. perbandingan tu betul-betul mantap la... memang akan wat dia berfikir betul2... cayalah fahmie... pandai2... hehe!~

Arine Romano said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bhahhahahaa...
dpt nsiht lah ak rini..
ak pon terpk2 gk.
bgus2(!)

zAty si gAdis riAng !! said... Best Blogger Tips[Menjawab]

betol2.. suka post ni., ^_^

atiqa aris said... Best Blogger Tips[Menjawab]

fuhh..betol larh.huu

aque said... Best Blogger Tips[Menjawab]

thanks kongsi cerita kasih sayang ko.. ;)

efyna.pinkladies said... Best Blogger Tips[Menjawab]

susah jugak nak cari lelaki setia nih ek. harap2 awak pon setia ye. takde nak cari idea camne nak mainkan pasan pompuan. :)

efynanana

ANATI SOKI said... Best Blogger Tips[Menjawab]

setuju!

LINA JALIL said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku suka entry ni..aku nasi putih yg suci lg bersih..hahaha

miemieyy said... Best Blogger Tips[Menjawab]

and and tergamam jugak bila orang baca ni -,-

Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tak boleh bla kalau kau cakap dgn kawan kau mcm tu..
ceramah free dapat..

tak sangke au tulis entry mcm nie kali nie..
heee~
^__^

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kalu dah berfalsafah camni la jadinya. haha

APi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kenduri jek bole makan nasik ujan panas neyh..
kaler2..
^^

Biela Sapine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku suka pemahaman kau
means maksud perempuan persamaan lelaki, sebelum aku baca entry kau, pemikiran aku ehh apakah sampai macam tu diibaratkan
tapi pemahaman individu adalah laen2, dan aku sokong

walaupun asyik makan nasi putih hari2 aku takkan jemu

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nice comparison...

Eazy Izzuddin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

so..
pengajaran nya
kena lah setia pada yg 1

eh same la kite single..
bilekah akan bertemu ngn si dia

Layans~
Selamat Ulang Tahun

Puteri Iqa Izyan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

based on tru story ni kan?
tak patut lau kwn kau nk buat mcm tuh.tp kan, aku respect ah cara kau nasihat die..

bagus kau nih..

oi2.dah2 perasan.

^_^LyNn^_^ said... Best Blogger Tips[Menjawab]

betul2..
realiti pon same..kalau kita makan nasi minyak atau nasi beriani pun,kaler lain rasa lain pun kita tetap makan nasi putih..tol x?

Yui_Wani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

steady bro~ hahaha...xD

joyahLisa said... Best Blogger Tips[Menjawab]

weyy..
aku suka gile la ngan perumpamaan yang kaw cipta tuh..
haha

si suraya said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kadang kadang best jugak tengok ko jiwang sikit2 cmni. hehe :D lain kali jiwang la lagi cmni.

Leelee said... Best Blogger Tips[Menjawab]

perbandingan yang menarik! :)

Syafiqah Zidane said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Nice entri..

mr.F said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nasi makanan ruji, perempuan pasangan hakiki

shahizan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Haha sokong :D

Rara Farah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sobs3..kalaulah ex aku pk mcm kau fahmie..alangkah bahagianye...tp tulah.....

menung2 mengenang naseb diri

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Tengs korang sebab comment.^_^

Cik Nathrah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sgt2 like!!!!! cayalah~

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@rotashia faizal bagus la kalau kau dah pikir bende yang same dengan aku.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Miss Lemon haha.tak yah lah.untuk pengetahuan sendiri jer sudah..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Zana :) tengs ^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@nursarah puteri biru eleh dye dulu boleh.time kite tak boleh pulak dah.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@suffer8zine boleh jer.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@adrinaqamarina abes ko igt aku jaat sgt ker.bahhahaha. ye aku pon nak makan jgk lepas nie

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@nama.aku.lynn ^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@FarhanaFabulous ehhehe.ko bahase tinggi betul.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nieza Micha tengs.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Arine Romano bagus la kalau ko pon same.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@zAty si gAdis riAng !! terime kasih.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@atiqa aris ^__^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@aque same2..igt ko je boleh ker??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@efyna.pinkladies amin.hope aku setia.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@ANATI SOKI bagus.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@LINA JALIL aku nak makan kau...^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@miemieyy kenape tergamam pulak mimiey??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nur Hafizah bte Za'ba a.k.a SuperCSI Fiza aku serbe boleh orangnyer tau.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ayeem Jemain alah bukan selalu kan?? kadang2 jer.takkan tak buleh.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@APi api ini bukan entry lawak lah.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Biela Sapine bagus. kau dah paham maksud aku._.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sophia Rani tengs sophie.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Eazy Izzuddin hahaha.ceh.dan2 jer ko pon single kan ez..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Puteri Iqa Izyan haha.siot.aku kene balik rupenyer.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@^_^LyNn^_^ betul.tapi ko ceramah aku balik pulak.dah knape dah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Yui_Wani yes2 i am.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@joyahLisa tengs.ko boleh gune jgk perumpamaan nie.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@si suraya ha.ko nk buat stock gelakkan aku lagi la tuh.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Leelee tengs lele..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Syafiqah Zidane ^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@mr.F kau berpantun ker??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@shahizan ^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Rara Farah ish..aku bukan yg terbaik rasenyer..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cik Nathrah wasyeh...^_^

zati said... Best Blogger Tips[Menjawab]

alangkah bagusnye kalau sumer laki berfikiran macam awak, tak ada laa hati yg t'luka *erkkk pehal aku emo nie =.=*

☺[ai][sUmi]☺Chan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hooo~ menarik..smoga kita2 yang single jumpa org yang setia dan baik.. eh? :P

julietdeorange said... Best Blogger Tips[Menjawab]

terbaek ah analogi ni! thumps up!!

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@zati ko sedeh ke bace nie weh??

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@☺[ai][sUmi]☺Chan aminkan jelah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@julietdeorange tengs.^_^

Amalina Jo said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ada juga member pompuan suka psg byk bf huhu bkn laki jee..

bgs entry ni! :D

wunny said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hehe baru taw kau ade perasaan terpendam. xP

sy sailormoon said... Best Blogger Tips[Menjawab]

encik pandai menghasilkan perbandingan dlu tdg saji now nasi..
kreatif2..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Amalina Jo tengs amalina for your support

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@wunny jgn la ckp mcm tuh.ish.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@sy sailormoon tengs sailormoon.

sayer said... Best Blogger Tips[Menjawab]

besh gler r baca entry2 anda,,
terhibur,,jew,,haha,,
teruskan bermain jari2 tuh ea,,hhuhu,,--

coNniE'iQa said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Best! mohon Share ^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@coNniE'iQa

silakan share.^_^ jgn lupe backlink okey.^_^

Popular Post