Friday, October 29, 2010

Perempuan Dan Tudung Saji

Share/Bookmark
Mula-mula Fahmie nak mintak maaf kalau ade pihak yang akan marah dengan Fahmie bile Fahmie menulis entry kali nie. Entry nie Fahmie tulis sekadar melontarkan pendapat Fahmie. Dan idea nie Fahmie dapat dari renungan beberape bulan yang lepas  .Kalau Fahmie ade tersalah tulis. Atau kate-kate Fahmie menindas mana-mana pihak sila lontarkan di ruang comment di bawah dan Fahmie akan delete entry nie.

Fahmie cube bagi simbolik bahawa: 
1. Bayangkan Perempuan adalah Makanan 
2. Tudung saji adalah Pakaian yang menutupi Makanan tersebut.


Dengan melihat kuih-muih diatas. Fahmie bagi beberapa situasi:

Situasi 1: Bayangkan kuih-muih ini ditutupi dengan tudungsaji diatas sebuah meja yang besar. Selepas ditutup dengan tudung saji, disekeliling tudung saji tersebut ada kuih muih yang lain. Kuih ini belum dilihat oleh mana-mana orang lelaki yang datang untuk mengambil kuih.  Kuih-muih ini belum dilihat, belum disentuh, juga belum diusik oleh sesiapapun. Dijamin dalam bentuk asal sepertimana ianya dihidangkan. Even seekor lalat pon tidak dapat menghinggapi kuih tersebut.

Situasi 2: Disebelah hidangan kuih-muih tersebut ade sepinggan kuih-muih yang sama, tetapi dibungkus dengan plastic rapping. Ianya dibalut ketat sehingga ke permukaan kuih dan menampakkan bentuk kuih tersebut. Disebabkan menggunakan plastic rapping, kuih tersebut dapat dilihat oleh para lelaki yang akan mengambilnya. Kuih tersebut dapat dilihat, disentuh dan ditekan-tekan menggunakan jari untuk lelaki tersebut menguji sama ada kuih tersebut lembut atau pun tidak tapi bentuk asalnya masih tidak terusik kerana plastic tersebut dapat menjaga kuih tersebut. Lalat pon tidak boleh hinggap sebab kuih tersebut telah dijaga.

Situasi 3: Masih jenis kuih-muih yang sama, diatas pinggan yang sama. Tapi kali ini diletakkan diatas sebuah meja dan terdedah tampa tudung saji dan plastic rapping. Disebabkan ianya terdedah ade jugak lelaki yang datang hanya melihat-lihat kuih tersebut. Ada yang datang menekan kuih-muih tersebut mnggunakan jari tampa dialas, sehinggakan bentuk kuih tersebut berubah kepada tidak menyelerakan. Ade pula yang tekan menggunakan jari baru diambil. Ada juga yang menekan tapi tidak jadi mengambil kuih-muih tersebut dan terus meninggalkan meja tersebut. Kuih itu jugak telah dicemari dengan habuk-habuk yang ada dipersekitaran meja. Tambahan lagi ada lalat yang hinggap di atas kuih tersebut.

Persoalannya: Kuih mana yang akan diambil oleh lelaki tersebut untuk dimakan? Kuih mana yang akan diambil oleh lelaki lain? Ada ker kuih yang sanggup dimakan oleh lelaki lain walaupun sudah tahu kuih tersebut telah dicepuh dan dicemari oleh persekitaran dan orang lain. Ada ker kuih yang munkin tidak akan diambil langsung? Ade ker kuih yang akan dibuang atau rosak akibat telah lama ditinggalkan?

Bagi seorang lelaki. Kadang kala tak kesahlah macam mane pon kuih tuh, kalau dia dah suka yang satu tuh, dia tetap akan ambil kuih yang telah dicepuh untuk dimakan. Tidak semestinya kuih yang dah disentuh itu teruk atau rosak. Dan percayalah ade lelaki yang sanggup terime keadaan kuih itu seadanya. Selepas sekian lama. Kuih itu menjadi darah dagingnya dan kini tak boleh dipisahkan lagi. 

" Apa yang aku dapat dari bace entry nie? Ape yang aku paham sebagai perempuan? Kalau aku lelaki ape pulak yang aku paham? Kalau aku lelaki,kuih mane yang akan aku pilih? Kalau aku perempuan,ape yang aku perlu buat dari sekarang? Layak ker aku sebagai kuih untuk dimakan oleh lelaki tersebut?"
Persoalan diatas perlu anda jawab sendiri. Ini sebagai renungan. Fahmie nak bawak korang ker dunia Fahmie. Apa yang Fahmie pikirkan pada hari-hari yang lepas. Tamat

pssst: ini adalah entry reblog. Fahmie takde mase nak menulis. so sory friends.

34 Organisma:

farhana fabulous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

i agree ! jangan sangke kuih yg da dicepuh tu tak elok and kuih yg tak disentuh tu sedap. dont judge a book by its cover. and sebagai lelaki kite tak bule memandang perempuan dengan ape yg die telah buat tp pandangla dengan ape yg die bakal buat. past is past kan? mulianye lelaki yg sanggup makan kuih even kuih tu da disentuh orang. just bg opinion. pndpat masing2 kan.

Sophie Al-yahya said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ada betulnya.. cuma yang dah disentuh tu jgnlah pula suka biarkan diri disentuh. Lama-lama akan busuk juga sebenarnya. Sendiri pikir la sebenarnya kan..

d_tieah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Bukan ko penah buat entry pasal ni ke?
Dah bc lah..
Btw, thanx sbb igtkn balik..

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

past dye pon kena tengok juga, sebagai peringatan.

entry kuih ni, even kuih je, besar maknanya.

sume orang kalau ditanya mesti nak jadi kuih yang pertama kan, tapi bukan sume yang nak berusaha ke arah tu. :)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@d_tieah kan fahmie dah tulis kt bawah tuh

pssst: ini adalah entry reblog. Fahmie takde mase nak menulis. so sory friends

tak nampak ke??ehhe

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@farhana fabulous yup.cakap lah pendapat kamu.fahmei tak kesah.nk tawu jgk ape yg pompuan rase bile bace entry nie.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@adrinaqamarina fahmie pulak..kamu tawu tak fahmie nak kuih yg mane??

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kuih badak ade tak? *lari topik*

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Ayeem Jemain ayeem.......ko nk kene nie...

Tok Esah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

fahmie, tok setuju dgn fahmie... kalu tok lah, seelok2nya amek kuih yg dalam tudung saji tu... yg xsentuh lg dek org lain.. masih terjaga kan... itu yg seeloknya tapi atas diri masing2 lah nak amek yg mana kan, spt contoh, lelaki alim ambil puan yg kurang elok akhlaknya sbg isteri tp selepas kawen dia mampu mngubah isterinya ke arah yg cukup2 baik, muslimah sejati... lebih besar ganjaran pahal si lelaki tersebut, cuma kena pandai teknik.... bg wanita pula, sebolehnya jdilah spt kuih dlm tudung saji tu..
Kisah mamat dan si lawyer

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Tok Esah terime kasih tok..^__^

Encik Tikus said... Best Blogger Tips[Menjawab]

gua suka makan kueh popia basah, keh keh keh

shima said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kalu aku laki,aku pilih kuih puteri ayu.hehe.tak pun tepung pelita.sedapp.:)

Wahida Nasution Thakhrim said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kalau tak nak makan jangan dok picit2 tekan2 kuih tu.. jangan rosakkan kuih yang orang akan makan..

Farah Sygs said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ta jadi na pemes...na jd xpemes lak...hehe

neway dear..ra phm entry nie sal ape...ra ta kte diri nie ckup smpurna na komen byk sal nie...paham2 sndri,rmai yg inginkn kesempurnaan tp lupa yg kite nie belum smpurna utk memlikinya...tu jew nk taip..hehe...metaceh..

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Encik Tikus ^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@shima ^__^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Wahida Nasution Thakhrim harap kamu paham sebenarnyer ape yg dimaksudkan.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Farah Sygs hope fara tak ambil serious sgt fahmie buat entry mcm nie..

Eazy Izzuddin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

salam singgah,,,
xD

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Eazy Izzuddin w'salam...

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

betol jugak... skrg manusia perlu la optimis.. mmg la hukum wajib bertudung tapi tak semestinta yang tak bertudung tu tak bagus... ermm...

cuba fahmie komen entry sy yg ini...

http://maharanisofia.blogspot.com/2010/02/dont-judge-book-by-its-cover.html

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sophia Rani tengs sophie...tapi nie entry pemilihan lelaki.bukan pasal dose yg dia buat...^__^

naifana amy said... Best Blogger Tips[Menjawab]

mmg la owg kata dont judge book by its cover,tapi yg pasti yang tayangan free tuh lbey rendah harganya dari yang disimpan elok dalam tudung saji an.
lets say la an kalo diberi pilihan :
kowg mesti pulih kuih yg masih cantik,bersih,n owg tak usik ag an...
tulah kenyataan sebenarnya.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@naifana amy eh..jgn la marah.emosi noh bunyinyer???

Nazar Ito said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wow...nice tought....interesting reading....tq bro

Nazar Ito said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wow...nice tought n interesting to reading....

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nazar Ito mcm mat saleh la ko nie.hehe.okey.takde masalah bro..just give my thought only..

Sue Chantek said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hmmm...pemahaman saya selepas membaca entry anda si adik fahmie..(panggil adik sbb rase diri sendiri da tua...hikhikhik)

kuih dlm tudung saji = wanita yg menjaga aurat & perilakunya mcm dituntut agama..tertutup kemas & membuatkan semua org excited nak tau apa ada kat dlm!

kuih dlm wrapping = wanita yg menutup tubuh nya tp macam berbogel..tertutup tp kite buleh bayang & lihat bentuknya...yg begitu ramai di malaysia kini..berbaju, bertudung tp tetap mendatangkan fitnah...

kuih terdedah = wanita yg xmenjaga langsung aurat & perilakunya..

kesimpulannya, ikut suke korang la nak camne pun tp ALLAH maha melihat & mengetahui..kite ingat mengingatkan tp terserah korang gak..

to adik fahmie, saya suke entry anda ini...interesting to read & membuatkan saya berfikir!

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Sue Chantek dah betul lah tuh.mmg tuh pon maksud dye.tengs sbb paham dan bace smpai habes..tengs jgk sbb comment.tengs jgk sbb puji.

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

very nice entry.
membuat saya berfikir dalam dalam.

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

some ppl think yg depa kne jd chantek dr segi appearance nye utk atrract org or maybe utk sumone approach them,,tp hakikat sbnrnye x,kalau awk x chantek tp good dr sg attitude,sopan,mnutup aurat pun stil org ske nk wat kwn...

kalau lelaki,utk kenal kuih tu sdp ke x,x smestinye thru sentuhan,,mgkin ad cre lain yg lbh efektif utk cnfirmkan ksdpan kuih tuh (^_^)*

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous gud for you then

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anonymous bagus la kalau dapat catch up ape msg yg nk dismpaikan.hhehehe

Popular Post