Saturday, February 26, 2011

Kenape aku perlu diberi seekor Doraemon

Share/Bookmark
Dah sampai masenyer untuk aku outsource semua kerja kerja aku yang berlambak nie. Kalau lah ade secretary hot chick yang selalu ade sebelah aku then dye boleh gantikan kerje kerja aku kan bagus. Selain dye boleh buatkan air Tongkat Ali Power Root untuk aku dye jugak mesti ade kebolehan tahan "maki". Ini tidak, semua bende aku nak kene buat sendiri. Korang bukan tak tau disebalik lelaki yang berjaya ade perempuan disampingnyer. (ー.ー")

1. Selain badan Doraemon yang gemuk dan suara ala ala Ailyl Rozanna. Doraemon jugak penasihat kesihatan yang baik.

Kenape aku perlukan seorang doktor kacak kalau aku dah ade Doraemon? Cakap je ubat ape yang aku nak. Semua ade dalam poket ajaib dye tuh. Pil Kuda, K, Melamine 5, Ecstasy ke. Semua ade dalam pocket dye. Aku tinggal mintak jer. 

Aku: Mon mon (name timangan di rumah bagi Doraemon). Jam pukul berape nie ha? 

Doraemon: 8 pagi dah Mie, bangon lah. Awak tak boleh malas macam nie Fahmie. Awak kena rajin bersenam, nanti awak sakit mama awak marah saya. Takde dorayaki untuk saya petang nanti. 

Aku: Huh! ko cakap ape tadi mon? aku terlelap pulak. Sory!

Doraemon: Nah, ambil nie. "Pil Rajin Bersenam" . Barulah badan awak sehat nanti. 

5 minit kemudian

Aku: Doraemon......................~!@#$%^&*( ) kau bagi aku "Pil Rajin Tolong Mak Sidai Kain" nie buat ape. Nie jiran punyer kain pon aku dah tolong sidai ni ha.

kalau aku dah ade bende yang amek berat pasal kesihatan aku dan buatkan aku rajin berpeluh. Baru lah aku sehat sentiasa. Maklumlah, aku sekarang takde mase untuk bersukan. Lagipon, sambil bersenam boleh tolong mama.^_^

2. Doraemon ade pintu kemana saja. Ini tidak boleh dibeli di kedai pintu Ah Chong mahupun Devarajoo.

Dengan bela seekor kucing gemuk berwarna biru yang hanya makan dorayaki di waktu lapangnya. Aku jugak dah boleh jimatkan kos aku dari isi minyak kereta mahupon moto wantupaijek tuh. Mungkin PM kite kene bace ape yang aku usulkan untuk kerajaan. Kalau aku ade "Pintu Kemana Saja" macam nie. Kompom aku Breakfast kat Benafe Village yang kat tengah bandar Johor tuh. Makan tengah hari kat Old Town KL. Minum petang kat Warung Mak Jah Pulau Pinang. Makan malam Satey Kajang. Perh, gile promote Malaysia.bhahahaha. Boleh aku kidnap si Lina sekali time dye tido.^_^ Its sounds like a plan. Pervert mode "Activate".

3. Mesin waktu yang sangat berguna untuk orang yang bukan kaki nombor ekor macam aku nie.

Untuk student yang hensem macam aku nie. Markah perekse kalau rendah malu lah kot. So, alternatif yang aku ade. Sekel kepale Doraemon aku nie. Pinjam dye punye mesin waktu tuh. Pegi ke hari lepas bincang kertas soalan yang aku patotnyer amek besok. Memang dan dan lah aku dapat full mark aje. Tak salah kot kalau aku gune mesin nie pergi ngendap time mak ayah aku dulu bercinte bawah pokok togeh tuh.^_^ Nati boleh lah aku tengok mak ayah aku gedix gedix dulu macam mane.hehehehe.

4. "Lampu Pendua Object" berfungsi menduplicate ape saje termasuk sarung kusyen. 

Bukan main syok lagi kalau aku suluh je lampu tuh kat badan aku. Keluar lagi satu Fahmie versi "dungu" yang sentiasa mengikut perintah Fahmie yang "bijaksana" nie. Ye. Aku tahu aku pandai. \^__^/. 

"Weh Fahmie!. Eh maksud aku. Weh Aku!! Eh. Weh ape ape jelah name kau. Hari nie kau pergi kelas gantikan tempat aku. Aku ade hal sikit dengan mon mon. okey?" 

"Baik tuan Fahmie yang bijaksana" 

"Bagus bagus. Pandai betul aku yang dungu nie" eh.betul ke ayat aku nie?

**korang jangan layankan sangat aku nie. Aku nie Grammar Freak kadang kadang. Aku jugak nak duplicate duit Malaysia RM 50 dan RM100 not kalau aku dapat "Lampu Pendua Object" nie. Tapi aku tak mention pon kat entry nie. Takut orang tau aku yang duplicate duit tuh semua. Fuhh~ selamat aku tak cerite kat korang seh.

5. Si Manje kurang kasih sayang dari kucing lain. Doraemon casanova unggul dikalangan kuring kucing di Malaysia. Aku harap dye dapat bantu Si Manje. 

Si Manje nie kucing, bukan arnab okey. Kucing aku yang sekor nie Manje name dye memang aku panggil dye "Kucing Tak Bernafsu" jer. For sure dye kucing lah.Sebab dye tak pernah kene tangkap basah dengan aku kantoi buat project tepi rumah antara rumah aku dan rumah Pakcik Mail. 

Dengan tergesa gesa Doraemon nak keluar dari rumah kos rendah aku nie. Kerana ingin cepat dye terjatuh kan walletnye keluar dari pocket ajaibnya. Aku pon amek wallet tuh dan belek belek.

Aku: Mon, gambar ape dalam wallet kau nie mon?

Doraemon: Eh, eh jangan tangok Fahmie. Itu rahsia tuh.

Aku: Alah dengan aku sebagai tuan kau jangan lah terlalu berkira sangat mon.

Doraemon: Jangan. Oh tidak.com.. Jangan tengok Fahmie. Jangan......

Aku: Eh! Ini gambar kucing aku nie Si Manje. Weh Mon. Manje tuh kan JANTAN!! Yang ko pergi amek gambar cium dengan dye kenape,bodoh!



p/s: i really really need Blue Doraemon.**Tetibe speaking. Okey fine. Aku benci bahasa penjajah.bye.
Baca Lagi - "Kenape aku perlu diberi seekor Doraemon"

Tuesday, February 22, 2011

Stereotype bagi Aku, Bangsa aku, Makanan aku, Kaum aku dan Agama aku.

Share/Bookmark
Pelajaran yang aku dapat melalui kelas Executive Summary hari nie membawak aku ke perbahasan ilmiah untuk korang pikir gune kepale hotak koranglah. Isu stereotype membawa lebih banyak kepada ke-negatif-an dari ke-positif-an yang membuatkan korang terbatas untuk membuktikan sesuatu dari segi sifat atau tingkah laku korang sendiri. 

Stereotype adalah keyakinan popular tentang kumpulan sosial tertentu atau jenis individu. Konsep "stereotype" dan "prejudice" sering bingung dengan banyak erti yang berbeza yang lain. Stereotype adalah konseps standard dan dimudahkan dari kumpulan berdasarkan beberapa andaian dahulu. Tak paham kan? Memang lah! sebab aku amek kat Google. korang nak tau lebeh jelas Google lah sendiri. Grrr

Contoh yang paling mudah aku boleh bagi Muslim adalah terrorist, Melayu adalah pemalas, Ketupat adalah simbol Illuminati, Perempuan suke shopping, makeup, bergambar dan kuat makan. Lelaki suke bola dan merokok. Mereka yang bernama Fahmie sememangnye hensem hensem belaka. Tuh semua stereotype tuh.
Isu Stereotype nie bahaye sebenarnyer. Neil Armstrong kalau korang kenal orang yang pertama pergi ke bulan tuh. Dye masuk Islam. Sebab tuh lah cerite pasal dye tak didedahkan secara meluas oleh media barat. Michael Jackson pulak mati sebelum sempat masuk islam. Aku rase diorang nie saje bunuh Michael Jackson sebab takut kalau kalau orang dia terpengaruh dengan penyanyi pujaan mereka untuk memeluk Islam. 

Lagi menakutkan bile kebanyakan askar yang balik dari Iraq bile balik ke tanah air mereka semua mula memeluk agama Islam. So, para Yahudi dan gerakannya dah makin takut. Sebab tuh lah dia cube timbulkan huru hara kat negara Islam. Contohnyer sekarang kat Mesir. Lepas nie tah sape pulak dye nak kenekan tah. 

Stereotype sebenarnyer boleh di ubah. Sebab, korang nak ke digolongkan dengan sifat yang takde langsung pada diri korang. Kalau macam stereotype orang yang bernama Fahmie tuh semua hensem hensem belaka tuh takpelah. Tapi macam mane dengan yang lain. 

Moral of the story: Jangan pergi ke bulan.

Baca Lagi - "Stereotype bagi Aku, Bangsa aku, Makanan aku, Kaum aku dan Agama aku."

Monday, February 21, 2011

I am NOT sleeping, I am learning by osmosis

Share/Bookmark
Semalam aku ade meeting dengan sorang manager untuk completekan assignment aku. Meeting kitorang tuh kat Pak Li area Shah Alam je. Aku dengan tak tido sebab jadi Campaign Manager sehari sebelumnyer pegi Shah Alam dengan meter minyak krete sewa kitorang tuh dah nak sampai E. Member aku tuh leh pulak buat bodo tak isi minyak Tapi aku assume dye tahu lah yang  meter minyak yang 'E' tu bukan 'Enough' dan 'F' tu bukan 'Finish'" buatnyer actually dye tak tau nyaye aku menolak krete.^_^ 

Dramatiknyer tak sangke lak terserempak dengan si Sophie Al-Yahya nie dengan Boyfie dye kat situ. Aku pandang dari jauh aku macam kenal minah nie. Tinggi 164 plus minus cm, badan size *  (*adalah simbul size.seperti yang sedia tahu. Isu saiz adalah sensetif ye bagi kaum wanita) jalan lengang lengok. Tapi tak pimpin tangan dengan boyfie dye.

Dye tengok aku.aku tengok dye balik. Aku tegok dye, dye pon tengok aku balik. Kami tengok tengok, dye tengok, dan aku pon tengok. Banyak tak tengok? ^_^ Then dye tegur, dye kate yes dye adalah Sophie Al-Yahya .OMK! (Oh Mak Kau) tak sangke jumpe jugak akhirnyer aku kat minah nie. Otai yang banyak bagi aku tunjuk ajar dalam main blog nie sejak 4 bulan yang lalu. Tapi sebab aku ade keje tak dapat lah nak berborak panjang dengan dye. So sad. 

Abes keje aku aku terus gerak balik Campus. Dalam krete aku sempat tertido. Dalam mase 30 minit tuh, aku mimpi yang aku tengah makan nuggets. Bile aku bangun aku fikir, otak aku tak boleh ke designkan mimpi yang lebeh creative ker, lucah sikit ker. Pikir Maria Ozawa ker. Miyabi ker. grrr. Bila aku jaga, macam-macam aku boleh fikirkan. Bila aku tidur, otak aku tak rock.

Hari nie aku study macam nak gile. Sempat suro kawan kawan kejut aku nie . Sebab nak study. Padahal 3 chapter jer. Dah lah semalam penat buat site visit Aku sikit punyer cuak macam nak amek final exam. Sanggup aku sengkang mate blaja 5-6 jam tak tido. Buat air tongkat ali semua. Mandi banyak kali sebab takut terlelap. Then bile aku sampai kelas dah lah lambat 5 minit. Dengan tercungap cungap lagi naik tangga tingkat 9. Tapi bile dah sampai kelas semua buat muke pelik. Sakit hati gile aku. Lagi sakit hati bile member aku kate. 

" Fahmie, Prof takde. Kelas dye cancel. So, TAKDE QUIZ.[Noktah]" 

Then, I'm like o_O" 

Wooooooooot?  

p/s: Kat mane eak ade jual spray merah glow in the dark untuk spray kerete orang? aku ade nak sampaikan message lah kat owner kerete tuh! Evil evil evil
Baca Lagi - "I am NOT sleeping, I am learning by osmosis"

Sunday, February 20, 2011

Hey budak! Kenape kau pakai baju Tekwando?

Share/Bookmark
Woot woot. I'm kindda busy nowaday **tetibe speaking lak kat sini. Bhahahaha .Okey aku benci bahasa penjajah. Sambung bahase melayu pulak ye. Aku busy lah sepanjang minggu nie. Busy? tuh bahase inggeris jugak tuh. Kite try lagik. Aku agak sebok sepanjang minggu nie. Gitteww. ^__^ Aku tulis ape pon korang tetap bace je kan. Sory lah ea sebab takde mase nak update diary life aku kat korang.
"Hek eleh. Apesal aku nak mintak maap lak kat korang. Blog aku, suke hati aku lah nak hupdate bende alah nie bile."
 aku tak kan cakap ayat nie kat korang okey
Aku promise.^_^ 

Sory lah, aku nak cakap banyak kali yang aku sangat busy sejak kebelakangan nie. Sebab tuh aku tak update blog anak Bidin no 4 aku nie.Sory yer. Sejak aku amek alih ke-famous-an Zac Efron aku memang busy. Belum Christian Bale lagi yang dah offer aku amek ke-famous-an dye pulak.Fakap betul keadaan nie. Tapi kehendak study memakse aku. Aku tak boleh buat ape. Terpakse meng-anak tiri-kan blog aku sendiri. Weh! aku punyer introduction sampai sini. ^_^ pandai tak aku suro korang jangan skip introduction? bahahhahahah.

Disebabkan hari nie hari sabtuday, aku free sikit hari nie. aku luangkan mase sikit pegi pasar malam. Korang tau kan yang pasar malam tuh ape? jangan lah berlagak sangat orang bandar sampai pasar malam pon tak tahu. Aku sumpah kau jadi Tong Gas Petronas edaran Kedai Runcit Salleh nanti. Aku kacok Bugis + Jawa = Jagis tau. So, aku punyer cakap tuh berdaulat lah jugak. Tapi Ayeem kate lain lak. Dye kate aku Bugis + Jawa = Buwa-ya. Aku tak nafikan yang tuh.Terime seadanyer komen kawan kawan.^_^ 

Masa kat Pasar Malam. Aku nampak budak sekolah pakai baju Tekwando. Aku terus jerit depan kawan kawan aku sambil bow kat budak tuh.

Aku: chong! hong! chariuk! kiungueh (kau google lah sendiri.aku tak geti nak eja bahasa Korea nie)

Rizal: Weh mie. Ko geti eah Tekwando? 

Aku: Geti. Dulu mase aku time diploma sem 3, aku blaja tekwando kot. Ade lah pangkat sikit mase layan tekwando dulu.

Supie: Ko tali pinggang ape? aku sempat sampai biru je dulu.(kening naik naik)

Aku: Kenape tali pinggang ko biru jer? nape aku punyer lain?

Fadli: Apesal lain lak. Aku pon dulu sampai tali pinggang biru je kot.

Aku: Entah! Dulu aku tali pinggang..... 

"Levi's"

Epic Fail

p/s: Kenape aku perlu pakai tali pinggang pergi Tekwando. Togel gittew!!
Baca Lagi - "Hey budak! Kenape kau pakai baju Tekwando?"

Sunday, February 13, 2011

1st time bawak kerete Evo 10 aku dah rosakkan dah

Share/Bookmark
Mood aku tak berape baik hari nie time aku nak tulis entry yang korang tengah bace. Sory kalau aku terlepas kate tapi lantak lah. Sebabnyer aku tengok kat rumah sebelah, dye gantung bendera Chelsea belah ujung. Sepatotnyer bendera Chelsea tengah tengah okey. Mane boleh Man U tengah tengah. Fakap tol lah. 

Boring punyer pasal hari nie aku takde ape nak buat. Kawan kawan ajak aku pegi Low Yat tempat beli barangan komputer tuh.(Ilmiah tak ayat aku?)  Aku pulak terkinje kinje tak penah nak pegi so aku pon ikut pegi. Mule mule agak kekok lah jugak. Si Pasha nie mentang mentang dah pro bawak jalan bukit bintang boleh kerek pulak. Meter 120 km/j ikut celah celah bandar nie. Otak lelaki memang macam Garmin kan kalau bab bab jalan nie. 

Farhana, Faznur and Najla duduk belakang posisi ikut siaran Al-Quliyyah okey. Korang boleh lah buat stock tambah dose kat belakang dengan mengumpat sesama sendiri. Macam biase. Gurls stuff katenyer. Kat Low yat beli External Hardisk yang banyak Gigs tuh, beli speaker, beli printer, beli belah lah kat sane. Tuh je fungsi Low Yat sebenarnyer kat Malaysia nie. Then aku terus balik.

************
1st time bawak kerete mahal nie. Kali nie aku bawak kerete Evo-10. Korang tak patot jeles okey. Ini bukan kerte aku pon. Dapat pulak jalan litar lumbe. Memang aku lenjan jelah kerete nie. Member bilik aku pulak menggalakkan aku pulak tuh bawak laju laju pecahkan record dye. Dye ingat aku takut agaknyer.

Kebaboomm!! 

Kerete tadi meletup enjen dye. Berasap kat boot depan tuh. Sebab aku lupe masuk gear 5 dan 6. Ini kire test pick up la nie. Tak perasan lampu warning dah menyala. Saje saje jer dye meletup macam tuh jer. Tapi aku masih relax lagi time tuh. Aku tengok budak bilik aku. Dye pulak tegok aku. Kami pon same same berbalas tengok. Selamat aku tak berlaga misai dengan dye time tuh.

Aku: Ah bosan lah aku dengan kerete nie.

Pasha: Kau yang nak sangat bawak kerete Evo nie tadi kan.

Aku: Aku tengok orang bawak best jer aku pon nak jugak try.

Pasha: Padan muke kau. 

Aku: Eleh bukan kerete aku pon. Bahahhhaa. Ape susah.

"RESTART"

Selalunye kalau aku rase nak kalah memang aku dah tekan Restart dulu dah. Kali nie terlambat la pulak.grrr

p/s: *** tanda nie bermaksud aku dah sampai rumah dan aku dah start MAIN GAME kat rumah. Takde kene mengene dengan penulisan sebelum tande tersebut.
Baca Lagi - "1st time bawak kerete Evo 10 aku dah rosakkan dah"

Wednesday, February 9, 2011

Tutorial: Melipat Origami Unicorn

Share/Bookmark
Setelah aku tampil dengan first tutorial aku dulu yang berkisarkan Tutorial: Teknik Melukis Dengan Mudah. Kini aku sekali lagi tampil dengan tutorial aku yang ke dua iaitu Tutorial: Melipat Origami Unicorn. Aku tak paksa korang untuk buat mengikut tutorial aku nie. Aku bagi kebebasan mutlak kat korang untuk keselesaan korang membuat sesuatu seni origami tersebut.
Fakta: Memberi fokus semasa anda melipat origami dapat memberi ketenangan dalam jiwa. Meningkatkan daya kreatif dan ingatan. Ianya juga baik dalam mengatur system pernafasan dan emosi sesorang individu tersebut.
Kalau korang nak tahu. Ini mungkin menjadi tutorial vol. 1 kategori origami. Sebab banyak lagi minatang lain yang aku nak buat tutorial pasal origami haiwan nie. So, tampa membuang masa kita akan memulakan kelas Origami kite ye kawan kawan. Teknik yang akan aku gunakan sangat mudah dan senang untuk difahami. Selamat mencuba...

Langkah Pertama: 
Kita memerlukan sekeping kertas segi empat sama. Contah saiz kertas yang aku gune adalah 20cm X 20cm. Korang boleh gunekan besar mane pon kertas bergantung pada result saiz yang korang nak perolehi. Mula mula korang kene lipat kertas tersebut dengan menemukan ke dua dua bucu kertas tersebut mengikut gambar rajah dibawah.


Langkah Kedua:
Aku tahu totorial yang aku sediakan agak susah. Harap korang dapat bersabar. Kemudian korang kene lipat kertas tadi dengan menjadikan ia segi empat tepat ke dua dua bahagian kertas tersebut mengikut gambar rajah dibawah.
Langkah Ketiga: 
Bukak kertas tersebut kepada bentuk asal. Pastikan line telah terbentuk diatas permukaan kertas tersebut setelah korang mengikuti Langkah Pertama dan Langkah Kedua. Kemudian, lipat kertas tersebut sehinggap menjadi Unicorn seperti dalam gambar rajah dibawah.
Practice make perfect. Kenelah rajin baru boleh dapat result yang puas hati. Jangan mudah berputus asa. Aku dah tunjuk dah tutorial kat korang. Bende nie  korang boleh hadiahkan kat orang yang korang sayang. Kan seronok buat orang lain tersenyum dengan hasil kerja tangan korang sendiri.^_^. Ingat!! Practice....

p/s: Selamat mencuba!!! Aku pon happy kalau setiap ilmu yang aku ajar tuh bergune untuk korang semua.^_^
Baca Lagi - "Tutorial: Melipat Origami Unicorn"

Monday, February 7, 2011

Tolonglah lah jangan tak buat. Tolonglah buat. Dah lah aku baru lepas travel berjam jam tersekat kat traffic jem

Share/Bookmark
Entry nie ditulis dalam keadaan tuan blog nie tak mandi malam lagi. Ketiak seriously ade sedikit bau cuka. Tak kesah lah edaran Anifa Food Enterprise ker, Lyza Enterprise tak pon mane mane jenama cuka sekarang lah. Sebab bau dye tetap same jer. Tapi sory sikit eah. Jangan salah kan aku. Salahkan PLUS sebab tak sediakan jalan yg lapang untuk aku.

Ko bayangkan aku dari JB nak ke Shah Alam 8 Jam plus plus. Plus jugak kene. Aku bawak 20km/j tuh dari Muar hingga Seremban. Tak petak pulakkan montot aku. Grrrr. Time bawak slow nie macam macam ragam manusia aku jumpe. Lori berabuk orang ade tulis luahan perasaan harge minyak naik lagi lah. Kerete Hello Kitty convert jadi Kancil turbo lah. Tengah tengah panas orang pakai leather jecket lah. Then mula lah pura pura panas, lepas tuh mula lah kipas muke tuh pakai tangan. Rase ape? Sesungguhnya Rakyat Malaysia memang unik. ^___^
Fokus kite kat lori tuh
Sebab tuh la nombor flat jelah yang dapat membezakan kite semua kalau kite berada di atas litar lumba PLUS. Litar terpanjang di Malaysia. Jaraknya dari Utara hingga ke Selatan kite boleh berlumba kat highway tuh. Sebab aku nampak satu krete Persona Oren-kot dengan tayar belakang satu gune tayar spare. Penuh dengan para pelancong khasnya dari Negara Panas Am nya dia orang Negro. Dye pakai Flat nombor pangkal N. Oh okey. Aku pulak pangkal J. Oh okey aku orang Jawa. Abes kalau pangkal W? kau orang ape? sedapkan lah hati sikit kau orang Wilayah. Tapi kalau K? Okey kite tuka topic eah.^_^

Sampai kat Shah Alam aku singgah rumah kawan aku. Dye nak jumpe bapak dye kat rumah nenek dye. Biaselah, orang tua. Suke cerite kononye dye lagi hebat dari kite.

Sang Bapak Kawan Aku: Pakcik dulu mase blaja blah blah blah..

Aku: Oh okey. Aha..hrmmm..A'ah pakcik....ye pakcik saya yakin pakcik. Ish yeke pakcik? Waw gile hebat pakcik. Pada saya pakcik paling hebat dikalangan member member pakcik.

Sang Bapak Kawan Aku: Yang penting pokok pangkalnye hormat orang tua. Jangan melawan. Blah blah blah.

Aku: Baik pakcik. Saya ingat pesan pakcik tuh. Ye pakcik saya takkan tinggal solat pakcik. Ye pakcik hari hari saya call mak saya minta restu pakcik. Ye pakcik. baiklah (sambil tunduk hormat)

Sang Bapak Kawan Aku: Nie kau merokok tak nie?

Aku: Dulu yelah pakcik. Sekarang tengah cube nak berenti nie ha!

Sang Bapak Kawan Aku: Berentilah merokok tuh. Kalau ayah kau merokok takpelah dye ade duit sendiri. Kamu tuh student. Makan pon mak bapak tanggung.

Aku dah bosan aku bangon kejap dengan harapan nak pegi toilet untuk larikan diri. Tibe tibe aku dengar suara sumbang

"Ade lagi ke rokok kamu tuh? Bak sini sebatang. Tah mane pakcik letak rokok pakcik tadi. Penat pulak bercerite dari tadi."

Peace Malaysia!!!

p/s: Selamat lah anak pakcik lawa.6 tahun pon 6 tahun lah.Aku sanggup tunggu dye besar. ^_^
Baca Lagi - "Tolonglah lah jangan tak buat. Tolonglah buat. Dah lah aku baru lepas travel berjam jam tersekat kat traffic jem"

Saturday, February 5, 2011

Entry Spesial Ke 100 Bergaya Dengan Template Baru

Share/Bookmark
Pertama tama Alhamdulillah kepada Allah S.W.T kerana memberi peluang untuk aku terus hidup dan kesihatan tubuh badan supaya aku dapat terus berblogging. Kedua, terime kasih kepada Mak dan Abah sebab 22 tahun dulu tak pakai protector. Kalau tak, takde lah aku kat dunia nie. Ketiga, terima kasih kepada kawan kawan yang tak putus putus memberi dorongan untuk aku terus menulis blog.

Entry special nie aku buat semata mata nak mengabdikan memori bahawa hari nie merupakan hari pertama aku menulis entry menggunakan template baru aku seperti yang korang tengah tengok sekarang nie. Sejujurnya aku nak cakap tukar template lebeh susah dari mengundi Raja Lawak Astro. Lebeh susah dari masuk gear auto kereta Myvi. Lebeh parah dari Login Facebook.

Before

 After

ARAHAN: SILA BACA DENGAN MENJERIT SEKUAT HATI

Untuk pengetahuan korang. Template baru aku nie di reka hanya dengan menggunakan mouse komputer dan keyboard. Template direka tampa menggunakan water color Buncho yang kite gune mase sekolah dulu.Dengan kepakaran yang ada pada genatic X dan Y yang ada pada designernya iaitu Syafiq Ezhan. Template baru nie telah siap dalam masa tah berape hari aku tak ingat sebab aku tak penah nak kire tapi sekejap jelah jugak.
Fakta Sejarah: Syafiq Ezhan pernah memenangi tempat pertama dalam kontest design Header yang dianjurkan oleh Zaharuddin.Net yang membawa pulang hadiah wang tunai sebanyak Ringgit Malaysia 800.00 sahaja. Beliau tampa segan silu mengalahkan kontestan yang lain.
Tambahan lagi, Template yang aku gune sekarang nie. Alah yang baru tuh. Senang cerite yang korang nampak sekarang nie lah.Memenuhi ciri ciri yang ade dalam kepale otak aku tengah pikir mase nak clasifikasikan template macam mane yang aku nak. Ilmu ape si Syafiq Ezhan nie gune untuk bace minda aku, aku sendiri tak tahu. Meh aku tampo laju laju kalau korang pikir dye ade indra ke enam.  Untuk pertama tama kalinye aku tengok hasil artwork dye adalah melalui blog kawan sekampung aku iaitu Lina Jalil. Blog kawan aku nie jugak di design oleh Syafiq Ezhan.

So, (aku benci betul kalau nak start perenggan dengan "so" nie lah) kalau korang nak order template macam aku nie. Tak pon korang nk order header sahaja ke atau ape ape pon yang memerlukan kepakaran designer yang mahir dalam menggunakan Photoshop. Korang boleh contact sendiri dengan Syafiq Ezhan nie sendiri okey.

p/s: Aku tahu korang kalau masuk blog dye. Kompom korang tengok je header dye tuh kan? Korang belek belek ape ade kat header dye tuh kan?  Then korang cari butang follow kan? then korang scroll blog dye sampai bawah kan? Eleh aku dah tahu dah.....
Baca Lagi - "Entry Spesial Ke 100 Bergaya Dengan Template Baru"

Friday, February 4, 2011

Graviti punca semua yang kat atas tuh jatuh ke bawah

Share/Bookmark
"Hai Pandora, you dari mane?"

"Hai Andy! I dari blakang frame tuh"

"You buat ape kat sane pandora?"

"Tadi I dapat makan nyamuk 2 ekor, how about you?"

"I tengah meneran nie ha. Tinggal tunggu mase je nie"

(Pada Waktu Yang Sama)

Pola degupan jantung aku sekata. Mendatar. Dalam lingkungan 78 kali seminit. Serious aku kire doe!! Faktor cuaca mempengaruhi sekagalanyer. Dengan sweater merah nie. baring kat hall. Senyap gile malam nie. Mak aku takde balik kampung. Bukak TV ade Semanis Kurma jer takkan lelaki bujang setinggi 174 sentimeter macam aku nak tengok cerite nie pulakkan. Baik aku baring je kejap. Kalau tertidur nasib lah.

Kecepek!! (sila jangan Google, effect bunyi memang takde dalam database)

Cibai punyer Cicak. Memang haram tau kalau ko berak kat dahi aku. Sangat tak kelakar kalau ko nak berak ko pilih tempat terang terang macam nie. Kau nak lari mane setan!! Tak pasal pasal aku main lastik memalam nie ko tawu tak. Terus tak tido aku lepas kene cuci muke segala.. Kau makan ape seh sampai bau payau je taik ko nie? grrrrr.

Yakk! Sempat ade air lagi.Eeeuuuuu.....Eh.apesal taik ko tak panas?

p/s: Mayat Pandora dan Andy di tanam di tempat yang same seperti cicak yang lain. Tong Sampah.
Baca Lagi - "Graviti punca semua yang kat atas tuh jatuh ke bawah"

Thursday, February 3, 2011

Suatu pagi yang sejuk menggigil membawa ke pass urine

Share/Bookmark


♪♫♪ Air pasang pagi, surut pukul lima ♪♫♪ bangun pagi pagi siram pokok bunga ♪♫♪ pokok bunge melur tanam tepi batas ♪♫♪ itik dah bertelur ♪♫♪ ayam dah menetas ♪♫♪
 
Kau jangan tanyer kenape aku letak lyric lagu kanak kanak nie kat atas. Aku nak nyanyi sebelum aku tulis entry nie. ^_^ Rindu zaman kanak kanak sebenarnyer. Bile dengar lagu nie teringat bile bangon tido. Then kat luar ujan. Mak aku bawak aku pegi beli Roti Canai Pak Agil depan Sekolah Agama Dato' Omar Yusuf tuh. Lepas tuh bile kene tunggu dalam kerete aku tengok titisan air hujan kat tingkap kerete Gino konvert Kelisa tuh sambil tengok titisan ujan tuh berlumba mane sampai bawah dulu. 

Hasil pemerhatian rawak aku, kalau dulu time aku muda muda dulu (sekarang bukan dah tua lah.sekarang remaja) hujan tak pernah macam sekarang nie. Dah lah tak berenti renti, lepas tuh berhari hari pulak tuh. So, fenomina nie sebenarnyer berpunca dari kite jugak.

Korang sendiri kat skola cikgu dah cakap kan. Setiap ape yang kite cakap tuh doa. So, bile sesuatu perkara tuh di cakap berulang ulang ianya akan terjadi. Betul tak? Dan kalau korang nak tahu, aku dapat idea nie time aku bangon pagi pagi tadi then aku pergi toilet untuk pass urine atau mat salleh selalu cakap PU. Kalau tak paham jugak aku pergi kencing lah. grrr. Aku dapat falsampah nie time aku kencing yang tengah berasap asap tuh.Nampak tak bertape Hot nyer aku?

So, pada aku bende yang orang Malaysia nie selalu sebut itulah yang menjadikan negara kite nie hujan dan banjir sejak beberapa hari nie. Kesimpulan yang aku boleh buat kat sini adalah.

"Noh Hujan kau kene tukar name kepada Noh Claudy With A Chance Of Meetball".

Dengan harapan lepas nie tak turun dah air hujan. Lepas nie turun Ice Cream ke, Spaghetti, tak pon Chiken Chop pon jadi lah.

p/s: Sory guys, entry bersifat peribadi sebab dye curi Mizz Nina aku dan bersifat lapar.
Baca Lagi - "Suatu pagi yang sejuk menggigil membawa ke pass urine"

Popular Post