Tuesday, February 22, 2011

Stereotype bagi Aku, Bangsa aku, Makanan aku, Kaum aku dan Agama aku.

Share/Bookmark
Pelajaran yang aku dapat melalui kelas Executive Summary hari nie membawak aku ke perbahasan ilmiah untuk korang pikir gune kepale hotak koranglah. Isu stereotype membawa lebih banyak kepada ke-negatif-an dari ke-positif-an yang membuatkan korang terbatas untuk membuktikan sesuatu dari segi sifat atau tingkah laku korang sendiri. 

Stereotype adalah keyakinan popular tentang kumpulan sosial tertentu atau jenis individu. Konsep "stereotype" dan "prejudice" sering bingung dengan banyak erti yang berbeza yang lain. Stereotype adalah konseps standard dan dimudahkan dari kumpulan berdasarkan beberapa andaian dahulu. Tak paham kan? Memang lah! sebab aku amek kat Google. korang nak tau lebeh jelas Google lah sendiri. Grrr

Contoh yang paling mudah aku boleh bagi Muslim adalah terrorist, Melayu adalah pemalas, Ketupat adalah simbol Illuminati, Perempuan suke shopping, makeup, bergambar dan kuat makan. Lelaki suke bola dan merokok. Mereka yang bernama Fahmie sememangnye hensem hensem belaka. Tuh semua stereotype tuh.
Isu Stereotype nie bahaye sebenarnyer. Neil Armstrong kalau korang kenal orang yang pertama pergi ke bulan tuh. Dye masuk Islam. Sebab tuh lah cerite pasal dye tak didedahkan secara meluas oleh media barat. Michael Jackson pulak mati sebelum sempat masuk islam. Aku rase diorang nie saje bunuh Michael Jackson sebab takut kalau kalau orang dia terpengaruh dengan penyanyi pujaan mereka untuk memeluk Islam. 

Lagi menakutkan bile kebanyakan askar yang balik dari Iraq bile balik ke tanah air mereka semua mula memeluk agama Islam. So, para Yahudi dan gerakannya dah makin takut. Sebab tuh lah dia cube timbulkan huru hara kat negara Islam. Contohnyer sekarang kat Mesir. Lepas nie tah sape pulak dye nak kenekan tah. 

Stereotype sebenarnyer boleh di ubah. Sebab, korang nak ke digolongkan dengan sifat yang takde langsung pada diri korang. Kalau macam stereotype orang yang bernama Fahmie tuh semua hensem hensem belaka tuh takpelah. Tapi macam mane dengan yang lain. 

Moral of the story: Jangan pergi ke bulan.

54 Organisma:

sengat said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ape der? org name fahmie ape? hahahaaaaaaaaa

.: lalala :. said... Best Blogger Tips[Menjawab]

byk kali aku bace , tp tak paham jugak . tehee .

p/s : jgn mara naa.

LINA JALIL said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bukan org nama fahmie poyo2 belaka..

rotashia faizal said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kalau yang nama fahmie tu tukar dengan nama lain tak boleh ke? haha

applemasam said... Best Blogger Tips[Menjawab]

fahmi yang nsem nsem uh ug mn stu??hehehee

suffer8zine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

cerita kau ni betul ke bro?

Terkini : 10 Jambatan Terpanjang Di Dunia

Fatimah Az-Zahra Norazman said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tuntasnya, orang yang bernama fahmi semuanya sengal2 belaka.

Nurul Afifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wah..btol ke?? sal tentera uh?

Cik Pieka said... Best Blogger Tips[Menjawab]

err try na jd paham , langsung ta paham ! haha

APi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ilmiah giler..
haha

Xanaster Zak said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku tak rase pn ketupat tu simbol illuminati... sebab ketupat bukan warna hitam putih... begitu gak ngan ketupat palas ngan lemang tu sume takde kaitan... hanya kebetulan... illuminati sebenar ialah artis2 omputih tu..

Amira Naddia said... Best Blogger Tips[Menjawab]

michael jackson da masuk Islam la. name die Mikael. Dan die ade byk lagu nasyid dlm bahase inggeris. google la

n ensem dan lawa itu dr bangsa jawa sahaja. ini kebenaran

lassiegewdix said... Best Blogger Tips[Menjawab]

agak berat entry kau kali ni
berkerut gak aku nak fahamkan
tapi tak faham gak
yang aku faham psl fahmie yang perasan ensem tu jep :P

Aqila Safuan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

HA HA HA. LAWAK si ot

ikaibrahim.. said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sokong 100%.

aLya said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bahaya pengaruh stereotype nie..yg pasal FAHMI pon xbleh gak..hahaha

Robot | Sakti said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bak jugak nama lu sorang jer hensem.

hahaha

Anati Soki said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sttament ketupat simbol iluminati tuh buat aku rasa nk kentot je kt muka sapa yg bg idea bodoh tuh..kalau satu hari.. dia buat plak idea.. taik tuh simbol iluminati. smua pakat2 toksah berak.. muahahahahah

Biela Sapine said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Tak berapa paham lah nok. Hek

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@sengat

owh.sengat dah lupe ea.org name fahmie hensem lah sengat.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@.: lalala :.

sbb tuh aku malas buat entry ilmiah.ramai sgt yg tak paham.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@LINA JALIL

poyo pon poyo lah.tuh semua stereotype tuh.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@rotashia faizal

tak boleh .sbb tuh dah mmg stereotype dah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@applemasam

alah.yg pemilik blog Fahmie's Hyperlink tuh lah.mane lagik.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@suffer8zine

yg tuh kalau ko nak tau ko boleh buat research lagik bro.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Fatimah Az-Zahra Norazman

perh.ayat ko lagi tak boleh blah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nurul Afifah

yg tuh ko kene buat research sendiri okey.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Cik Pieka

sory.entry ilmiah mmg kene berkalis2 supaye maksud tersirat tuh dapat disembunyikan.so nk paham kene buat research pasal entry aku nie lah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@APi

hahaha.aku dah agak dah ko akan ckp mcm tuh.ko nk like blog aku tak de provide like button kan? hahahaha

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Xanaster Zak

yak.ko nie perasaan noh.relax lah weh.^_^ tuh semua rekaan semata jer tuh.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Amira Naddia

aku tak tawu fakta pasal tuh.so aku tulis ape yg aku tau jer.^_^ dan yg nashid tuh ko jgn salah anggap.yg tuh bukan Michael Jackson yg nyanyi lah.tuh semua khabar angin sesebuah pihak jer.^_^

hahaha.so aku hensem.ko lawa la eah.coool.^_^ sbb aku pon jawa jgk.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@lassiegewdix

hahaha.mmg la berat.aku takut timbulkan isu sensetif.so bnyak hyperbola dalam entry aku kali nie.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Aqila Safuan

hehehe.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@ikaibrahim..

fuyo.sokong terus.^_^ bestnyer ade org sokong.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@aLya

pasal fahmie tuh lah yg tak bahaye.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Robot | Sakti

hahaha.ko jeles kan robot kan? ^_^yelah.lain kali aku letak name kau jgk okey.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anati Soki

amboi.bkan main marah ko dgn dye.kalau aku nie yg buat ko pon marah aku jgk la eah.kalaau taik tuh tak nak berak mmg ssah lah.tak leh bayangkan kalau ko yg tahan berak.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Biela Sapine

witch part?

Citarasa Rinduan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nie kelas apa eik???

masak2 ada tak???

hahaha

Nurain Hasan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

lu nampak kurus dr gmbr yg tgh smoking tu
baru wa perasan
tetibe erk

Anati Soki said... Best Blogger Tips[Menjawab]

weyh.. kalau ko tahan berak kan.. aku penah tahan berak 2hari bro!!! taik aku jadik keras kot!!!!

Az-Zahra Fauzee said... Best Blogger Tips[Menjawab]

omo, blaja hubungan etnik pon xserumit entri ni..
fenin..
*faint*

Amira Naddia said... Best Blogger Tips[Menjawab]

org jawe memg ensem dan lawa. ko ensem la camni. sape ckp ko hodoh gtau aku. aku nk luku2 kpale die

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Citarasa Rinduan

class english la kak.^_^mane ade fahmie blaja masak.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Nurain Hasan

yee.aku tau.padahal tuh pic tahun lepas je.aku makin kurus lah yunk.masalah tol lah.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Anati Soki

hahaha.weh.aku tak buat keje2 keji tuh semua weh.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Az-Zahra Fauzee

haha.nie critical thinking lah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Amira Naddia

hahaha.yelah2.aku hensem lah weh.^_^ ko pon lawa.jom kapel jom.^_^

ReAnLuFVanILLa said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha:)

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@ReAnLuFVanILLa

^_^

DiriKu said... Best Blogger Tips[Menjawab]

waaaa...hebat entri kau kali ni..bagus..sangat membuka mata yang dah ngantok ni..

Eh..michael tak sempat masuk islam???biar betul?? -.-

Amirrah Zawani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha!! boleh dipercayai ka stereotype org nama fahmi hensem2 belaka tu =p

Nabila Shah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ha ? fahmie semua hensem ? ==" ohokayybai.

Nurul Izzah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kau tak ada moral yang lebih bermoral ke? :P

Popular Post