Wednesday, February 9, 2011

Tutorial: Melipat Origami Unicorn

Share/Bookmark
Setelah aku tampil dengan first tutorial aku dulu yang berkisarkan Tutorial: Teknik Melukis Dengan Mudah. Kini aku sekali lagi tampil dengan tutorial aku yang ke dua iaitu Tutorial: Melipat Origami Unicorn. Aku tak paksa korang untuk buat mengikut tutorial aku nie. Aku bagi kebebasan mutlak kat korang untuk keselesaan korang membuat sesuatu seni origami tersebut.
Fakta: Memberi fokus semasa anda melipat origami dapat memberi ketenangan dalam jiwa. Meningkatkan daya kreatif dan ingatan. Ianya juga baik dalam mengatur system pernafasan dan emosi sesorang individu tersebut.
Kalau korang nak tahu. Ini mungkin menjadi tutorial vol. 1 kategori origami. Sebab banyak lagi minatang lain yang aku nak buat tutorial pasal origami haiwan nie. So, tampa membuang masa kita akan memulakan kelas Origami kite ye kawan kawan. Teknik yang akan aku gunakan sangat mudah dan senang untuk difahami. Selamat mencuba...

Langkah Pertama: 
Kita memerlukan sekeping kertas segi empat sama. Contah saiz kertas yang aku gune adalah 20cm X 20cm. Korang boleh gunekan besar mane pon kertas bergantung pada result saiz yang korang nak perolehi. Mula mula korang kene lipat kertas tersebut dengan menemukan ke dua dua bucu kertas tersebut mengikut gambar rajah dibawah.


Langkah Kedua:
Aku tahu totorial yang aku sediakan agak susah. Harap korang dapat bersabar. Kemudian korang kene lipat kertas tadi dengan menjadikan ia segi empat tepat ke dua dua bahagian kertas tersebut mengikut gambar rajah dibawah.
Langkah Ketiga: 
Bukak kertas tersebut kepada bentuk asal. Pastikan line telah terbentuk diatas permukaan kertas tersebut setelah korang mengikuti Langkah Pertama dan Langkah Kedua. Kemudian, lipat kertas tersebut sehinggap menjadi Unicorn seperti dalam gambar rajah dibawah.
Practice make perfect. Kenelah rajin baru boleh dapat result yang puas hati. Jangan mudah berputus asa. Aku dah tunjuk dah tutorial kat korang. Bende nie  korang boleh hadiahkan kat orang yang korang sayang. Kan seronok buat orang lain tersenyum dengan hasil kerja tangan korang sendiri.^_^. Ingat!! Practice....

p/s: Selamat mencuba!!! Aku pon happy kalau setiap ilmu yang aku ajar tuh bergune untuk korang semua.^_^

34 Organisma:

efa said... Best Blogger Tips[Menjawab]

waah...aku dimana ni...fuh ptut la pon bau kedai baru hahaha..oh..aku merepek apa ni..eceh..aku di tmpt baru..blog ko dah berubah cntik new header..like it background blog ko warna biru lg aku suka..amboi rajin buat tutorial...wey tak reti la buat takut tak jadi..mcm susah ja bila aku tgk pic yg dh siap tu huhu..aku taw buat kapal terbang dan yg buat main2 tu..ko taw yg buat bju tu pon aku tak lepas...nak tutorial buat baju tu huhu ada?

APi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

macma haram tutorial kau..
cess

Hashira Yusoff said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bongok la.. punye eksited aku tadi. hampeh la ko ni..urgh!!

rinduuu

chuu said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bagus betel tutorial nih., grr >_<

Xanaster Zak said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aku dah agak dah mesti jadi camni...
hahaha...
lawak lawak... :D

bebel bubble said... Best Blogger Tips[Menjawab]

eiiiii!!!!!!!

penat je !. punya r aku eksaited nak buat. da siap potong kertas.

eiii!!sengal2!! grr....

Rara Farah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

pehhh..tengok tuto aku terikut sekali nak buat..last-last...grrr..meh sini aku kongkang kau

sengat said... Best Blogger Tips[Menjawab]

SEKARANG LAH BRO!!!!hahahaaaaaaa sudi tak kau........

Nieza Micha said... Best Blogger Tips[Menjawab]

cehh... yer2 aku concentrate bace... last2.. grrr... kau mmg kan...>_<

Anonymous said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ko tw x..klo aq dlm mood x elok.mst aq akan g kt blog ko..coz aq tw bile aq bce blog ko..mst aq gelak..huhu~ neway..thanks atas tutorial ko yg sgt bgus ni =P

gigiAriEma said... Best Blogger Tips[Menjawab]

haha. gigi egat kot bleh jadi smpai abes dah td..aisimen...ko tipu gigi..haha

amin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nice bro..haha

zikeryhassan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sengal punya tutorial

ifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ingat hebat sgt tutorial ko. cesss

3 langkah jer dh siap unicorn. hebat2

ifah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

aik aku x mrh la. itu perli nama nya. pas ni binatang ape lah agaknye???? huhuh

Umie Nadhirah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

perghh.
ape punye tutorials ni -__-
x tau nak buat,byeeee~~

Anati Soki said... Best Blogger Tips[Menjawab]

weyh.. hebat giler ar tutorial ko.. seyes syes.. aku try buat jadik btol weyh! lagi cantik dr dlm gmba kot.. wakakakakakakkaa

lassiegewdix said... Best Blogger Tips[Menjawab]

nape mcm tak pahammm ?

Ayeem Jemain said... Best Blogger Tips[Menjawab]

terima kasih bro! aku dah hadiahkan kat atok aku dah. terima kasih byk!

Salfiza said... Best Blogger Tips[Menjawab]

uwaaa,first time masuk sini da kena tipu dgn tutorial dia...waaa!

Robot | Sakti said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ceh.

takleh pakai.

hahaha

natasya eddie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

blog cool dan lawa! btw memang x faham langsung tutorial tu ~_~

miss_neeya said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hampeh..da siap kertas bagai..
tak boley bla :p

Amira Naddia said... Best Blogger Tips[Menjawab]

cis..tertipu.

cepat ajar aku wat kude laut pulak!

YANA YONET said... Best Blogger Tips[Menjawab]

dah siap! thanks ajar! =D

miemieyy said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hampehh ! orang dah exited nak buad tiba tiba GGRRRR(!)
HAHA , mengongg ;D

::fatihahanapi:: said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hadiah buat yg tersayang yang x tahan tuu.. ish3

Lulu caldina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

cantek blog..ngee

shazika said... Best Blogger Tips[Menjawab]

yg tu je step nyer?????
apakah??

adrinaqamarina said... Best Blogger Tips[Menjawab]

pahmie, aku nak tuto cara3 buat kupu3 ke, belalang ke, gajah ke rimau ke~ nak jugak hadiah pada yang tersayang, seres berguna :P

Imran nyambek said... Best Blogger Tips[Menjawab]

arrggh

liyana said... Best Blogger Tips[Menjawab]

oit..hahaha..baru follow blog kamoo...kah3...

Sebab tuh saye suke datang blog awak and TINGGALKAN COMMENT. Sebab tuan blog nie tak pernah nak datang balik ke blog saye and tinggalkan comment. Terime kaseh awak ^___^.

nah..amik untuk fahmie.....huk3

Sophia Rani said... Best Blogger Tips[Menjawab]

bongek

:: Khai Artzfar :: said... Best Blogger Tips[Menjawab]

ceh ..pnat akui ambik kertas..mendayu-dayu je rase nk bg M-16 hahaaa

Popular Post