Monday, August 29, 2011

Kuih Ape?

Share/Bookmark
Gambar ehsan DSLR Pinjam
Semalam ade orang bagi aku 6 jenis kuih. DD yang kasi.^___^ Owh. Actually Mama dye yg kasi. bukan dye. Dye tukang bungkuskan je.^_^ Thanks ye Mama. banyak tuh. macam nak balas dengan 7 dulang hantaran je kat Mama.(Pastu aku mati kene blasah dengan Pakcik Boy dye) LOL. "Mama, Mama Fahmie kirim salam dan berterime kasih kat Mama sebab Mama bagi Fahmie kuih raye tuh yang Mama bagi tuh, yang Mama suro Fahmie amek tuh. Yang tuh lah Mama" Mama paham kan Mama kan? Mama? 

Lame.

Dalam banyak banyak kuih tuh aku pilih satu kuih aku buat "Experiment" kat abang-abang aku. Aku nak tau betape dye sayangnye kat aku.

Abang aku no 1: 

Aku: Alonggg!! Nie kuih ape? 

Along: Entah. Tanye akak ipar ko tuh. 

Aku: Oh takpelah. 

Abang Aku no 2: 

Aku: Angahhh...!! Nie kuih ape? 

Angah: "......" 

Kacink kacink. Dush dush. MOoooo.. krukkk krukkk. kebabom (effect bunyi aku berjalan blah dari tempat kejadian) 

Abang aku no 3: 

Aku: Uda............!! Nie kuih ape? 

Uder: Almond London

Aku: Kuih ape? 

Uder: Almond London

Aku: Kuih ape?

Uder: Almond London

Aku: Kuih ape? 

Uder: Cube ko tanye aku "Pisau yang Uder pegang nie tajam tak?"  nati aku try kat kau. 


p/s: Kenape eklan TV yang ade budak tanye name Burung Murai kat bapak dye, bapak dye jawab je banyak kali? Try kat rumah tak jadi pon. Takkan abang aku tak sayang aku. TV tipu. TV benci aku. Aku sayang TV. Eh....
Baca Lagi - "Kuih Ape?"

Friday, August 26, 2011

Tips Kedekut Bagi Duit Raya

Share/Bookmark
Sempena kite nak menyambut Hari Raya Aidilfitri beberape hari lagi nie. Aku terpikir yang aku nie takde lah banyak duit. So, aku semalaman berpikir macam mane lah cara terbaik nak bagi kat budak-budak nanti yang akan mintak duit raya kat aku. Budak-budak datang raya dah la ramai. Tambah lagi  anak sedara aku pun ramai. Lepas tuh, kalau kite bagi yang nie, yang lain mestilah mintak jugak kan. So, aku cube senaraikan beberapa cara yang aku dapat pikirkan agar aku dapat bagi duit raye dengan cara yang kedekut.

Tips Kedekut Bagi Duit Raya
  1. Sebab rumah aku takde pagar. Orang boleh terus datang depan pintu. So, tampal signboard kat depan pintu. "Ikut Sunnah Nabi. Beri salam 3 kali sahaja. Kalau takde orang sahut salam tuh. Ini bermakna takde orang kat rumah". So, duduk jer diam-diam dalam rumah tuh.
  2. Kalau cara pertama tak berkesan, guna cara nie. Sediakan tabung derma kat sebelah kuih raya tuh.Tulis kat tabung derma tuh "Sumbangan iklas untuk membina Masjid". Bukan kite tipu. Anggap jer Masjid kat sini sama maksud dengan mendirikan rumahtangga.^__^
  3. Buat kuih raya semua bentuk duit. Kalau cookies tuh buat la bentuk duit RM10 or RM5 kalau nak lagi mewah buat bentuk RM50 terus. Baru lah vouge. Yang cokelet bentuk duit syiling pon ade jual rasenyer.Cakap jer terus terang kat budak-budak tuh yang korang gantikan kuih muih nie dengan kuih raya. 
  4. Beli sampul surat macam kat bawah nie.Duit tak yah isi pon takpe. Kompom diorang happy dapat sampul nie.=.="
  5. Cara kelima nie tak tawu la berkesan ker tak kan. Korang frame-kan duit raya tuh. Letak cantik-cantik bawah meja kaca kat tempat korang letak kuih raya tuh. Labelkan bawah dye. "Hanya untuk tontonan umum sahaja" Lepastuh welding tepi maja tuh semua supaya tak leh amek duit tuh. Cakap kat budak-budak tuh kalau korang boleh amek. Itu lah duit raya korang.
  6. Bile diorang dah abes makan kuih raya. Sebelum sempat diorang mintak duit raya. Jatuhkan air kat permaidani. Lepas tuh mintak ganti rugi. Sebab diorang tak mampu nk bayar. Buat-buat marah. Halau diorang balik kalau perlu.
  7. Buat soalan dulu sebelum diorang dapat duit raya. Bagi lah soalan-soalan berbentuk tahap PHD punyer. Tak pon soalan tahap Albert Einstein #ponboleh. Kalau diorang dapat jawab baru lah bagi duit raye tuh.
  8. Bile bebudak tuh mintak duit raya. Semena-mena buat-buat gile serta merta. Tak pon korang buat-buat kene sawan babi vavi. 
  9. Korang bercerita jer sampai budak-budak tuh bosan. Cerite lah zaman korang mase mude-mude dulu beraya macam mane. Cerite lah pasal politik ke hape ker.Altantuya mati dibunuh ke. Perhimpunan #bersih kat KL tuh ke. Sampai budak-budak tuh rase nak balik jer.
  10. Kalau sembilan-sembilan cara nie semua tak berkesan yang membuatkan korang terpakse bagi duit raya jugak. Gune ayat nie mase bagi duit raya.
"Ambil RM1 (Seringgit) Nie. Kongsi Tiga Orang Yer Dik."
    bisik-bisik: Aku harap korang berjaya selamatkan duit korang. Kalau korang berjimat. Boleh buat beli top-up. Boleh call Pakwe/Makwe korang.
    Baca Lagi - "Tips Kedekut Bagi Duit Raya"

    Thursday, August 25, 2011

    SMS

    Share/Bookmark

    Mukadimah:
    Sangat tidak berperi kemanusiaan bile kawan kawan yang masih muda belia dan kurang particular dengan masa yang berlalu bergitu laju lupa akan Masa Itu Emas. Dan aku bukan nak bagi ceramah pasal menghargai masa lah. ^_^ 

    Watak: 
    Saufi Yusoff (Home)  : Ketua rumah sewa aku di Puncak Alam. 

    Zulfahmi Abidin : Tuan punye phone yang meng-capture-kan conversation tersebut. 


    4:00 Pagi:


    Harapan:


    Hakikat:


    Nota Kaki: Kawan kawan mesti tau kan bile waktu yang sesuai nak bagi message kat aku? Tak pon tulis aje kat Twitter aku. Jimat 5 sen kau tuh.^_^
    Baca Lagi - "SMS"

    Thursday, August 18, 2011

    Keep Calm And Continue Puasa

    Share/Bookmark

    Once upon a time.....(saye benci bahase penjajah) Dalam diam hari nie kite dah puase berape hari tah, aku malas nak kire. Pejam celik pejam celik. Dah nak Raye. Tak sangka. Teruja. Allew, korunk tuew puasew kew? Bebi bebi semuew kaluew tak poce manew lew Rayew. #haramjadah macam lah tak geti nak tulis betul betul.

    Bangon bangon tido je Mak dah start membebel. Mak buatkan aku to-do-list hari nie. Semua sekali ade 15 perkara. 

    1. Basuh baju 
    2. Sidai baju
    4. Lap perabut
    5. Lap mak aku
    6. I lap you
    7. You lap me too
    8. Bersihkan kipas
    9. Lap cermin
    10. Sapu dalam rumah
    11. Sapu luar rumah
    12. Mop lantai
    13. Siang ikan
    14. Malam ikan
    15. Tukar cadar
    16. Dah tuh jelah.
    17. Tapi aku still menulis lagi nie.
    18. Mane tau ade bende lagi yang aku lupe nak cakap kat sini. 
    19. Tapi rasenyer dah takde dah. Nie jelah aku rase.
    20. Dan korang dah bace sampai no 20 dah nie. Rajin betul korang bace. kan ade 15 je. hissh.

    Bile dah siap je semua. Baru je aku nak duduk. aku dengar mak aku panggil. Dah lah penat gile. Badan berlengas. Tak mandi lagi. Puase. Belum Solat lagi. Kipas tak pasang lagi. Peluh menjejeh jejeh. Music takde. Panas terik. Kucing meng-miaw tak berenti renti. 

    Mak : -sila letak name manje aku di sini- !!!!!!!!!!!

    Aku : Ye makk!! 

    (senyap sunyi) 

    Aku : Ade ape mak?!?!

    (sunyi sepi. kali nie siap sound effect bunyi cengkerik)

    Aku : Mak..!!!

    Mak : Ape dye?? 

    Aku pon bangon datang kat mak aku. Malas punyer pasal aku heret je muke aku kat dinding sampai kat depan mak aku. 

    Aku: Mak panggil orang ade ape? 

    Mak : Bile mase mak panggil kau? 

    Aku :  

    p/s:           warna ijau kat atas tadi tuh maksudnyer aku cakap dalam hati. 
    Baca Lagi - "Keep Calm And Continue Puasa"

    Wednesday, August 17, 2011

    Burung

    Share/Bookmark

    Tak banyak bende yang boleh diceritekan untuk hari ini. Nak nak bulan puase macam nie. kite bersifat pasif. Hari yang bosan seperti biase. Korang pon tahu bertape rutinnye hidup kite kan (?) tapi takpe.

    Hari nie kite main teka teki lagi.Hari nie kite ade Burung . Amboi. banyak nyer burung kawan kawan. ^_^

    Sabar ye kawan kawan. Dora The Explorer pon tak start lagi. Sempat lagi kalau korang nak telek burung burung nie dulu. Tak rugi ape pon.



    Soalannye adalah seperti berikut: 

    Berdasarkan gambar diatas (!) Dalam banyak banyak burung tersebut. Yang mane satu burung Fahmie? Pilih burung berdasarkan nombor burung.

    Came on babe. You can do this.^_^  




    *****




    Jawapan: Burung No. 15. ^_^  (get it?)


    Nota Kaki:  Takkan lah aku nak tunjukkan gambar burung aku. Malu lah aku. Kau gile ke ape bulan bulan puase letak gambar burung aku kat blog. Kau nak mak aku perambat pakai penyapu terbang Harry Potter? #haramjadah. 

    Baca Lagi - "Burung"

    Tuesday, August 16, 2011

    Alien

    Share/Bookmark
    Sangat tak cool kalau aku berlari ke laptop semata mata sebab terpikirkan satu teka teki bangang nie. 

    Pagi puase tah yang ke berape tah nie boleh di batalkan dengan mencarut kalau korang tak dapat nak jawab soalan teka teki aku nie. Aku tau korang bukannye lembab otak sangat pon kan?


    "Artis ape yang berasal dari planet lain selain bumi dan bertutur dalam bahase haramjadah penjajah?"


    Jangan hampakan harapan mak bapak korang antar korang masuk U terkemuka di Malaysia. UiTM,UUM, UIA mahupon UO Angsana. Aku tau korang boleh jawab soalan nie. 





    **********






    Bruno Mars (Plenet Marikh)


    Okey aku nak sambung lipat langsir mak aku- Shawl. 
    Baca Lagi - "Alien"

    Saturday, August 13, 2011

    Tukar Cadar

    Share/Bookmark

    p/s: next time aku suroh jiran aku tukarkan cadar.
    Baca Lagi - "Tukar Cadar"

    Friday, August 12, 2011

    Twitter dan #HashTag Trend

    Share/Bookmark

    Hi,

    Takde Twitter main lah Twitter weh. Get a life man. Feel free to follow @zulfahmiabidin . Semalam sebelum aku berbuka puase. Hashtag #AlasanBreakUp nie tetibe pames kejap kat Twitter. So, aku pon join dan ini #AlasanBreakUp aku.

    1. #AlasanBreakUp i thought you Salley. rupenye name betul you Salleh Bin Abdullah.
    2. #AlasanBreakUp you typo. biase you panggil i hubby. today you panggil i bubby. thats a lot of difference.
    3. #AlasanBreakUp after 2 hour i call you. mak you kate you still tgh mandi.
    4. #AlasanBreakUp bulu kening awak bersambung macam wamba dalam WWF dulu.
    5. #AlasanBreakUp awak suroh saye jadi macam Seth Tan.
    6. #AlasanBreakUp awak salah dedicate kat saye lagu. Awak dedicate lagu orang mati.
    7. #AlasanBreakUp Biskut yang awak buat rase macam kertas pasir.
    8. #AlasanBreakUp Kite masih tadika lah awak.
    9. #AlasanBreakUp Sebab gigi awak kuning. [my favorite]
    10. #AlasanBreakUp Adek awak kate awak tido berdengkur. Awak tau saye sukekan keamanan kan?
    11. #AlasanBreakUp awak sukew msg kittew gunew "w" katw ujungw setiap ayat tuew...
    12. #AlasanBreakUp tetibe saye rase awak tak diciptakan dari tulang rusuk kiri saye lah.
    13. #AlasanBreakUp Awak minat Justin Bieber
    14. #AlasanBreakUp Sport Rim kerete awak tak kilat. Phuuiihh
    15. #AlasanBreakUp Awak Man U saye Chelsea lah.
    16. #AlasanBreakUp Awak kalau duduk sebelah kambing. Takde beza bau dye.
    17. #AlasanBreakUp Awak tak geti nak bezakan langsir dengan tudung. #shawl
    18. #AlasanBreakUp Awak suke kuning #bersih
    19. #AlasanBreakUp Sebab awak pakai seluar renang time jalan. #legging . Boleh?
    20. #AlasanBreakUp Saye tak nak anak kite bongzai macam awak. Phuuiih Shiallah.
    21. #AlasanBreakUp Bile jumpe Facebook dan Twitter. Awak selalu abaikan saye. #haramjadah 
    22. #AlasanBreakUp Saye allergic dengan Name awak.
    23. #AlasanBreakUp Awak tak pakai Blackberry macam saye. Mahal lah nak message awak.
    24. #AlasanBreakUp Orang kate like mother light daughter. Saye tak nak besok da tua perut awak same macam mak awak. #moncet
    25. #AlasanBreakUp You dah berbadan dua. I tak nak bertanggungjawab.


    and today diorang main hashtag #FamousLies.

    1. #FamousLies I LOVE YOU
    2. ..
    3. ....
    4. "......?"

    #okbai
    Baca Lagi - "Twitter dan #HashTag Trend"

    Thursday, August 11, 2011

    Surat Untuk Artis Edisi Lisa Surihani

    Share/Bookmark

    Hi. Awak adalah Lisa Surihani dan saye adalah peminat awak. Saye tau name penuh awak sampai ke name ayah awak sekali pon saye tahu. Kalau nak saye senaraikan name ahli keluarge,name kawan kawan awak,name crew dan name mentor awak sekali pon saye boleh senaraikan. Saye jugak tahu ape warna favorite awak dan semua brand kesukaan awak yang awak selalu pakai. 

    Saye tahu awak seorang yang hard worker, tapi juga seseorang yang fun to be around. Saye tahu awak tak suke bile saye, atau orang lain atau sape sape pon kat atas muke bumi nie menyakiti orang yang awak sayang. Saye tau awak suke bile name awak sering di perkatekan di Twitter dan di Facebook nak nak bile siap ade #hashtag/link lagi name you tuh. 

    Saye tahu kelemahan awak. Tapi saye jugak tahu ape kekuatan awak. Saye tahu bertape payah awak nak berade dalam posisi awak yang semakin hangat dalam industri seni dalam negara kite sekarang nie. Saye tahu awak dah menceburi dalam perbagai jenis Filmography iaitu Film,TV Drama, Telemovie, TV Host, Music Video, TV Commercials dan lain lain lagi lah. Saye jugak tahu awak nie kuat makan sebab semua perempuan kuat makan dan saye jugak tahu awak suke buat orang lain tersenyum dengan tingkah laku awak tuh. Awak jugak boleh buat seseorang itu menangis bile awak at lease memandang dari sudut mengambil berat macam movie awak yang terbaru tuh. hrmmm. 

    Saye tahu awak punyer past boyfriends. Saye tahu awak dulu sekolah mane, saye tahu awak dulu belajar kat Universiti mane dan amek kos ape. Saye jugak tahu macam mane mase mula mula awak menceburi dalam industri nie.Saye tahu kat mane awak lahir. Pukul berape awak lahir. Bile awak lahir. 

    Saye tahu awak antara artis muda berumur 25 tahun yang sedang meningkat naik popularitinya yang berasal dari bandar yang sebok Kuala Lumpur dan anak ke-4 dari 5 adik beradik same macam saye. 

    Tapi..

    Awak tak kenal saye. Awak tak kenal sape name saye, umur saye,ape yang saye suke dan ape yang saye tak suke, awak tak tau pasal life saye. Awak tak tau ape ape pon pasal hidup saye. 

    Kelakarkan Lisa? 

    Macam mane lah KITE boleh ade RELATION yang macam nie? 




    10 minute setelah entry ini di post


    Baca Lagi - "Surat Untuk Artis Edisi Lisa Surihani"

    Wednesday, August 10, 2011

    Berus Gigi

    Share/Bookmark

    Rahsia hidup ceria adalah dengan memberus gigi pagi pagi setiap pagi di pagi hari. Ha. Paham tak?

    Bangon pagi pagi aku rase fresh.

    Sebelum saye pegi mandi. Mak suro saye tukar berus gigi ayah.

    "Alang ko pegi buang berus gigi hijau tuh. ayah punye tuh. pegi tukar dengan yang baru"

    "Yang hujung nie ke mak?"

    "A'ah. Mak ade belikan ayah berus gigi yang baru untuk ayah ko"

    "Err..mak, tapi nie berus gigi orang lah mak"

    "Eh ayah kate tuh berus gigi ayah lah"

    Aku share berus gigi dengan ayah ke? Patotlah gigi aku same putih dengan ayah.

    Ayah.....

    SHARING IS CARING KAN AYAH KAN? 

    (sengaje di bold kan. time nie lah nak cakap sharing caring segala)

    p/s: Puase ke 10 bebi. Saye puase penuh.^_^
    Baca Lagi - "Berus Gigi"

    Plagiat

    Share/Bookmark

    Let me introduce to you all MOJOLOGY *tetibe ckp bahase penjajah

    Baru kenal dye kejap tadi. Sebab dye kate aku plagiat entry dye.

    Tapi its okey lah. Salah paham barang kali.

    Feel free to read blog MOJOLOGY kawan kawan.Entry dye kelakar. wooot wooot.

    Oh. Hai mo.^_^
    Baca Lagi - "Plagiat"

    Monday, August 8, 2011

    Seperti di filemkan

    Share/Bookmark
    Credit: Yui Bluefox
    "Today I don't feel like doing anything, I just wanna lay in bed. Don't feel like picking up my pho......Klik!" Oh. tu bunyi alarm aku. Suke alarm bunyi yang malas malas macam nie. Everyone hate monday. Hebatnye aku sampai tak sempat Bruno nak abeskan sentence aku dah offkan. Oh. "Klik" tuh bunyi trackpad phone aku. *kening naik naik

    Bangun untuk bersahur pagi tadi bukanlah perkara yang membebankan bagi aku. Kecil keping (disebabkan aku perasan aku dah banyak sangat gune bahase penjajah untuk introduction tadi. aku ambil anisiatif untuk gune google translate mentafsirkan small the pieces kepade bahase melayu.#haramjadah sangat tak effective). Bile sahur. aku makan. tamat. 

    Disebabkan aku demam, then malam tadi aku tido awal. Pagi nie aku tengok TV(macam takde kene mengene statement nie). TV dah makin bosan pagi pagi nie. takde gambar langsung aku tengok. Oh, aku lupe "ON" rupenyer (aku bemonolog). E! News nie ade tunjuk pasal cerite budak kace mate yang ade kuasa magic tuh lagi. Cerite tuh pames sekarang nie. Episode akhir dye diorang kate pecah panggung. 

    Aku perhatikan cerite nie takde lah hebat mane. Sekolah magic je pon yang ade penyapu terbang sane sini. Alah kalau aku tak pegi sekolah magic pon dah jumpe dah penyapu terbang. Kejadian nie terjadi bile aku tengok TV tengah tengah malam buta dan aku jerit "Goooaallllll........" bersama dengan 2 rakan ku yang lain.Mak aku akan datang menghampiri dengan penyapu terbang. See, tak banyak beza bukan?

    Dah lah, malas aku nak cerite panjang panjang. Sebenarnyer aku belum tengok lagi cerite "Harry Potter" tuh. Aku jeles je sebenarnyer yang diorang asyik cerite pasal bende nie je. 

    Dah lah~ stress aku dibuatnyer. 

    Nak minum air DR-II sejuk (Product Dr. Rosmey untuk hilangkan jerawat)

    Oh puase. 

    Ok! stress balik. 

    p/s: DVD cetak rompak area Tampoi mane nak dapat yang good quality?
    Baca Lagi - "Seperti di filemkan"

    Wednesday, August 3, 2011

    Mimpi Jadi Kenyataan

    Share/Bookmark

    Hari yang baik untuk tidur petang dalam bulan bulan puase. Hari nie hujan renyai renyai. Aku pon dengan tak tidur sejak semalam tertidur lepas bukak kipas Panasonic dalam bilik. 

    Dalam tidur aku mimpi aku makan. Sangat sederhana. Kurma dan biskut je. Tapi di kelilingi dengan Ayam Panggang Berapi, Ikan Bakar Dondang Sayang, Siew Mai Dah, Sattey Kajang, Kuih Muih edaran Mak Nona dan air paberet Air Kathirah Abu bakar. Sangat sederhana sampai nak menitis air mata kalau terkenang.

    6:30 petang. 

    Aku terbangon dari tido. Aku nampak mak tengah makan depan TV. 


    Kantoi
    Baca Lagi - "Mimpi Jadi Kenyataan"

    Popular Post