Saturday, October 29, 2011

Mesej Pesanan Ringkas

Share/Bookmark
Sabtu,29 Oktober 2011

Aku bangon tido yang betul-betul bangon tido pukul 3:27 petang. Senyap sunyi. Takde bunyi ape kat rumah. Senyap gile. Nyenyak aku tido. Macam baby. Rumah aku takde orang. Housemate aku semua keluar. Ade yang teman awek pegi Convocation katenyer. Untunglah diorang ade awek. Hari sabtu boleh pegi hangout dengan gugurl gugurl Puncak Alam. Phuuuiihh. 

Aku pulak terbangon sebab bunyi message. Nombor tidak di kenali pulak tu. Selamat ringtone bunyi lagu Nasyid. So, takdelah aku marah-marah. Kalau takde message nie mesti aku dah sambung lagi sampai azan magrib tido aku.  


p/s: Mungkin korang pon boleh gune cara nie agar orang tak ganggu korang jugak.^_^. Trust me. Aku dah buat dan ianya BERKESAN. 
Baca Lagi - "Mesej Pesanan Ringkas"

Tuesday, October 25, 2011

Khas Untuk Lelaki Players

Share/Bookmark
Makan. Adalah satu aktiviti yang paling aku suke memandangkan aku tak pernah ade masalah terlebeh berat badan. Faktor usia aku yang kini 19 tahun yang tersekat kat badan yang berumur 22 tahun nie tak menghalang aku untuk makan ape sahaja makanan yang aku boleh makan dan telan. As long bende tuh halal lah. Halal tuh bagus untuk kesihatan kawan kawan. 

Sejak naik semester baru nie, aku kerap makan fast food yang ade burger panjang tuh. Restaurant nie Kuning ade tempat drive thru.  Satu satunye Fast Food yang paling berhampiran di Puncak Alam. Time makan kat sini biasenyer time aku banyak assignment group untuk diselesaikan. Lepak sampai 6-7 jam sehari. Best bukan? macam setan. 

Kalau dah bosan nie macam macam bende dibualkan. Kadang kadang topic yang tah ape ape entah. Tapi commonly masalah personal group member aku yang perempuan. Biasenyer mesti cakap lelaki curang. Abes perempuan tak curang ke? 

Tak yah jawab lagi. Nie bukan soalan final exam pon. So, abaikan

Bile dah bebual pasal nie. Otak pelik aku terpikir satu permainan yang patot diguna pakai oleh lelaki kalau lain kali dye nak permainkan perempuan dengan cara yang lebeh ilmiah dan selamat. So, takdelah perempuan tuh kecewa sangat. Aku bukan ape, aku nak selamatkan perasaan perempuan tuh je.

Permainan tuh mcm nie: 

Pihak lelaki kene mencabar pihak perempuan untuk main sebuah permainan. Ok stop kat situ. Otak jangan nak kotor sangat. Belum ape ape lagi nie. Permainan tuh harus mengikut terma dan syarat berikut:
  1. Selalu melontarkan kate kate manis. 
  2. Jangan pernah bergaduh, kalau rase macam nak bergaduh kene cepat cepat mintak maaf. kalau pihak yang bersalah lambat mintak maaf dye dikire terkeluar dari permainan nie. 
  3. Kalau ade mase terluang, wajib berinteraksi.Tak kesah lah message ke, call ke Facebook or Twitter pon takpe. 
  4. Setiap pagi dan malam. Setiap individu wajib mengucapkan Selamat Malam dan Selamat Pagi. 
  5. Kalau keadaan financial korang berdua stabil or ade duit lebeh. Korang perlu hangout. Keluar tengok movie ke. Pergi Genting ke. Mane manelah, janji korang luangkan mase korang untuk bersama. 
  6. Korang kene ade gambar setiap kali korang keluar bersama. Gambar tersebut harus di print sebelum korang balik ke rumah masing masing. 
  7. Korang kene bagi nickname or name name manje untuk diri masing masing. Contohnyer yang biase diorang gune B and BB,Hubby and Hunny, Papa and Mama, Paknya dan Emaknya. Terpulang koranglah selagi bende tuh korang rase manje. 
  8. Sekali sekala bergayut lah gune phone lepas pukul 12 malam. Buat Super Saver 3 - 5 kali. 
  9. Bertukar tukar baju yang korang pernah gune untuk korang bau sebelum korang tidur. 
  10. Belikan hadiah kalau ade hari hari istimewa. 
Tambahan: Kalau nak lagi best bawak jumpe mak ayah korang lah. Bawak mengadap terus. 
So macam mane nak tahu sape menang or sape kalah main permainan nie? 

Siape Yang Jatuh Cinte Dulu. DIA KALAH. 

Lepas tuh si Lelaki boleh blah dari perempuan tuh. Si perempuan tak boleh nak marah marah sebab korang dah deal mcm tuh sebelum korang main permainan nie.Aku harap perempuan yang menang kali nie. ^_^ 

p/s: Kot ye pon korang nak aplikasikan permainan nie. Korang buat lah perjanjian dulu. Kalau dye stuju baru lah teruskan. Klu tak, tak yah lah okey. Aku bagi cadangan je. Aku tak sanggup nak main permainan nie. #okbai

Baca Lagi - "Khas Untuk Lelaki Players"

Monday, October 24, 2011

Tips BlackBerry: Pastikan Credit Tidak Ditelan

Share/Bookmark
Kan sakit hati kalau tibe tibe credit kite hilang tanpe sebab kan? Settings nie akan membantu mereka yang menggunakan Prepaid. Kalau korang tanye kat Maxis Center or Celcom Center or Digi Center pon diorang tak tau nak jawab pasal nie.
AMARAN: Buat sebijik sebijik macam dalam gambar yang aku sediakan dan aku tandakan dengan anak panah tu tau. Mate tuh alert la sikit. Jangan asal boleh je. Kene PERFECT macam yang aku ajar.
Nota: Untuk memudahkan pencarian. Bagi OS6 dan keatas. Taip je kat standby mood BlackBerry korang tu. Bagi yang pakai OS5 dan kebawah. Sila cari di Options.
Atau tanye aku directly kat Twitter @zulfahmiabidin

**************************************************

Fokus kat tulisan BlackBerry tu!! Ramai yang terlepas pandang.

Advanced System Settings: TCP IP
APN Setting Enable : Tandakan
APN:BlackBerry.net (WAJIB sebijik sebijik macam nie)
APN: Authentication Enabled : Jangan Tanda

**************************************************


Advanced System Settings: Browser Push
Enable Push : Tandakan
Enable MDS Push: Jangan Tandakan
Enable WAP Push: Tandakan 
Allow WAP Push Application: Jangan Tandakan 

**************************************************


 Additional: Bagi pengguna Social Network yang menggunakan UberSocial atau Social Scope sebagai Social Client pilihan anda, sila ikut setting ini. 
UberSocial and Social Scope : Options
Tandakan pada BIS. Jangan set bende nie kepada Auto. 

**************************************************

Aku harap aku dapat membantu mereka yang ade masalah dengan kehilangan credit di Blackberry. Kalau dah tau pasal nie. Sebarkan lah kat kawan kawan yang lain. Bantu diorang jugak. 


p/s: Kalau BlackBerry App World ID korang tak boleh nak update. Sila tukar semua setting ini seperti sedia kala. Setting ini Blockking Research In Motion (RIM) untuk menerima ID dari Blackberry. 
Baca Lagi - "Tips BlackBerry: Pastikan Credit Tidak Ditelan"

Saturday, October 8, 2011

Fokus

Share/Bookmark

Sebab aku boring. Assignment aku pulak melambak hari sabtu ahad nie.  Aku create satu game. Game tahap kanak kanak tadika je aku kasi. Kalau tak dapat jawapan dye tak tau lah korang nie layak ke tak sebenanyer bergelar Manusia. Tak pon Rabon. Tak pon korang memang takde bakat. Atau sebenarnyer korang ade masalah keturunan. ^__^

Soalan:
Daripada ABC sampai Z kat bawah nie. Cari kesalahan dye. okey.

AAA
BBB
CCC
DDD
EEE
FFF
GGG
HHH
III
JJJ
KKK
LLL
MMM
NNN
OOO
PPP
QQQ
RRR
SSS
TTT
UUU
VVV
WWW
XXX
YYY
ZZZ


Kalau dah jumpa mane kesalahan ABC kat atas nie. Baru korang tengok jawapan kat bawah nie ye.^_^ Untuk mengelakkan korang main tipu. Aku terbalikkan jawapan dye. So, kalau dah ready terbalikkan kepale korang. ^__^ 

p/s: Aku tak tanggung kalau korang nak bace jawapan urat tengkok korang tergeliat. 

Jawapan: ˙
snʞoɟ əʎɐdns ƃuɐɹoʞ əʇɐɯ əɔıʇɔɐɹd ƃuɐɹoʞ ɥoɹns ʞɐu əɾɐs ˙uod ɥɐlɐs əpʞɐʇ
Baca Lagi - "Fokus"

Saturday, October 1, 2011

Hari Ini

Share/Bookmark
Bangon tido. mandi. cukur misai dan janggut.solat. iron baju. kemas tempat tido. jadual buku. panaskan engine kerete. isap rokok. drive. pergi kedai beli Orenge Juice jenama Twister. kadang kadang yogurt drink. roti bun. pergi kelas. tido dalam kelas. makan jajan. ilangkan ngantok. gelak dengan kawan. tak tau ape yang aku belajar hari nie. 

Balik kelas. huha.huha. pergi makan tengah hari.nasi putih. ayam goreng. jimat. favorite aku. air teh o kegemaran aku. solat. sambung masuk kelas. study. kacau lecturer. tak ingat ape yang dia ajar. tetibe dye bagi assignment. aku mengeluh. pegi toilet. cuci muka. ilangkan tension sementara. kencing. hidup umpama roda.

Masuk kelas lagi. sambung sampai pukul 6. gelak sikit sikit. atas lawak yang tah ape ape entah. aku duduk sorang sorang dalam kelas.takde pasangan. sebab geng aku 7 orang. Kelas tamat. cabut tie. keluar kelas. pergi ke kerete. drive balik ke rumah. singgah 7E. soya kotak besar. kadang kadang slurpee. 

Terbaring atas katil kat rumah. sebab penat sangat. Solat lagi. Mandi. Solat lagi utk yang magrib punyer. Tak tau ape nak buat. tengok lappy pon takde perasaan. nak online takde mood. BBM dengan si dia. Kadang kadang call berjam jam. Dye jauh disane.Aku sini. 

Makan ubat. dah lame aku sakit tekak. Tangan menggigil kadang kadang tak tau ape puncanye. Nervous agaknye. On lappy. Lappy baru. Asus katenyer. K43U modelnyer. buat assignment. sambil BBM lagi kali nie. Bosan. tak buat assignment dah. Layan lagu. Tengok movie. Tak kesah lah walau aku dah tengok 3-4 kali cerite yang sama. 

Sorang sorang kat rumah. Budak rumah pergi main bola. Aku tak suke soccer. aku biarkan lagi. persetan dengan soccer kalau aku dah tak suke. Aku sorang sorang lagi dalam bilik. Si dia menemani ku lagi. aku tak #foreveralone lagi. ^_^ 

Tido pukul 3 -4 pagi. bangon pukul 6 pagi. Berlarutan sampai seminggu. Ini kah student live macam aku?   aku dah ditakdirkan macam nie [?] Jangan tanya kenape. jangan persoalkan kenape. Takde gelak ketawa lagi. Hanya hidup yang boring. Teringat ibu di rumah keseorangan tiada teman. Ada cucu teman ibu. Call mak hari hari. tanya kabar ape yang terjadi. Harap dye sehat sejahtera. 

Harapan nak balik tiap tiap minggu. Financial problem tidak mengizinkan. Harapkan PTPTN tapi aku tidak memohon. Terpikir ape akan jadi kalau hutang keliling pinggang. 

Sabtu. 

Hari istirehat selain ahad. Duduk dirumah. menaip di meja makan. sambil kipas di bawah meja. menghala ke kelengkang. uhhh. sejuknya. terase sampai ke situ. atas bawah kanan dan kiri. Short pant. 

Menarik nafas lega aku masih hidup. masih ade teman. masih berpelajaran. tidak kebulur tak makan. ada orang yang sayang. ada ibu bapa yang menyayangi diri ini. ada si dia sentiasa menemani. 

live getting better? 
Baca Lagi - "Hari Ini"

Popular Post