Wednesday, March 30, 2011

K Vs. HB

Share/Bookmark
Korang ingat jadi class rep nie senang ker huh? korang dikehendaki menghantar maklumat maklumat terkini kepada member member classmate korang dan memastikan diorang dapat semua informasi terbaru tuh. Contohnyer message yang macam nie.

Salam, Kepada semua student CTU533 OEB22C. Anda diwajibkan ke "Kuliah Pengukuhan" di Dewan Agong Tuanku Canselor Shah Alam esok 29 March jam 8 Malam. Kedatangan akan diambil disana. Pengangkutan akan diuruskan esok. Korang ade nak request ape ape ker? Arahan oleh Ustazah Hidayah.
Sikit punyer formal lagi ayat aku. Then send to all. Next, ape maklum balas yang aku dapat? 


"K" 


K? korang nak request kokaine ke kat aku? 23 orang request kokaine? mane aku nak cari? then end of conversation. Grr. 

Lepastu pulak. Hari nie, lepas tepat 12 malam tetibe wall pesbuk aku penuh dengan orang tulis short-form nie. 


"HB" 


HB? ape kejadah HB tuh? 


Hang Busuk? 
Halkum Besar? 
Haru Biru?
Halia Bawang?
Haji Bakhil?
Honey Bee?
Help Bahamas?
Home Boxoffice?
Hotel Bankok?


So, what the hell is HB?


Baca Lagi - "K Vs. HB"

Thursday, March 24, 2011

100 Wishes Update Vol. 4

Share/Bookmark

*Lame siot tak ber-blog dalam Bahasa Orang Puteh* * * 

I just went back from my test just now and finish my 'duty' as a student for a day. Randomly online and this notification just remember me of my previous entry about my 100 wishes. Big thanks to The Killers Spirit cause take my challenge to create their own 100 wishes.  So, here goes my 100 Wishes Update. 

100 Wishes:

1. have a girlfriend for couple
2. for me to pass the semester in diploma
3. graduate from a college
4. get a good job
5. for me to be a better person; spiritually,mentally, physically
6. for that one relationship with Love Interest™ to come true.
7. be a dean list student
8. do intern on big company in JB
9. meet up with My Friends that i know using social network
10. to finally start collecting Gundam Collection and put on my wardrobe
11. to finally be in a healthy, working, loving relationship with someone
12. meet with Eminem and tell him how cool he is
13. meet with Micheal Buble and personally thank him for their music
14. wear a round neck t-shirt designed by me, myself and I.
15. would be lucky enough to kiss Ayumi Hamasaki (*wink*)
16. for people to take notice on what i have suggest to him/her
17. for people to appreciate my stories, my write, and my mind keys
18. for all the people who’ve wronged me to get what they deserve
19. kick the robbery's ass coz take my N-Gage phone and all the money years ago
20. reading as my new hobby during free time
21. create my own website
22. wear a Man Kajang Collection dress on my wedding day (Yes, i HAVE thought bout it)
23. bit Akura Imada record time attack on Grandturismo games.double thumb up
24. more Need For Speed expansion packs
25. Go to uptown of Japan and New York and just soak in the city
26. to have a white FAT Persian female cat and call it "Lollita" (Sory Syida...hehe)
27. get myself a Lord Of The Ring's ring
28. have my name and my beloved on my ring
29. to live in chic, modern apartment and furniture all from Ikea
30. wearing K-2 Fashion while working on my event
31. have a great lady boss (wow..)
32. to say "I Love You" to someone, and deeply, honestly mean it
33. propose of couple on the dark room
34. complete a 1,000 puzzle by my own (no cheating)
35. complete a masterpiece that I’ll treasure forever, like Da Vinci to the Mona Lisa
36. watch a theater musical with my beloved
37. legally have my driving license
38. have a leather jacket (something like Jack Afron wearing)
39. learn and start editing my picture
40. have a great kudos on my editing picture
41. full the big mug with coins
42. more shoes and sandals
43. to find a perfect coffee shop to get my daily dose everyday
44. still being able to afford the monthly accessory and brand new sneekers.
45. to buy one frilly costume, wear it and not look gaudy ala HaraJuku style.
46. finally finish a drama series (finished a lot of drama series)
47. realize that it’s not always so bad sometimes
48. go to remote places not like Japan or Taiwan, more like Goa/Calcutta or Yangon :)
49. visit the ancient Egypt master piece and see with my own eyes of the Mummy
50. go to a prom/dance, because I've never been their in my life!(not our culture)
51. shopping all day long without disturb by others
52. more road trips with The Gang, this time to more beaches or even outside the country!
53. to get better in shooter games :p
54. bit my brother on Guitar Hero 3 games
55. to one day, get married to the woman of my dreams
56. ride a go kart and drive like a crazy with the Gangs
57. the Gangs and i out into the city somewhere and just hang out like the rock star whores we are
58. to read more, you’d be surprised at how atrocious some of today’s writings are (I’m looking at you Twilight)
59. brush up on my Mandarin, I still have my old workbooks haha
60. I want karaoke.  Maybe once would be enough.
61. going back to my old hobby of watching animation
62. to inspire someone
63. to telling the people who deserve it, "i told you so"
64. to never forget that, for every bad thing that happens, there’s always a good reason for it.
65. to have people that there’s nothing wrong with being absolutely dorky and geeky, it’s all in moderation, yo.
66. study more about My Phone software programming to make my phone different from others phone
67. eat more regular meals hehe
68. to win a contest (big contest)
69. stop smoking ---arggh dis one is hard to get
70. to own a new Mini Cooper
71. colored my hair with funky color
72. to have a proper Halloween party
73. joint a crazy theme party with Lady Gaga VS Katy Perry theme..uuuuu
74. go to the sandy beaches and scream like hell
75. got an Apple Macbook Pro the latest model
76. own iPod on my pocket and listen the latest song on billboard(has been sold)
77. she coming back to me
78. eat baskin robin icecream with ice blog on my other hand
79. have an offer continue my study on Event Management at UiTM Shah Alam making my degree (Now they have change it to Puncak Alam)
80. drive a car more then 200km/h
81. jogging at the beach early in the morning and wearing full set Nike
82. one night at luxury boat
83. personally meat the Donalds Trum and be his new apprentices
84. lucky enough to spend whole day with my first love
85. go overseas to watch Chelsea on Final
86. learning with David Backhem how he use BIO MECHANICS during free kick
87. have own jet plane travel every weeks
88. have a great amount of money on my account
89. go to the hunted house and spend a night there (it would be scary)
90. have a new identity card on age of 21 coz my face awful
91. have all color of Geordano plaint t-shirt
92. shopping with a visa titanium card (hope so)
93. meet again with Ezaty Hassan. Damn i really miss you dear.
94. meet someone that i never meet before that is , Bee Nisa, and Qia (aha.. all of them ladies haizz)
95. finish reading of great novel
96. found the mystery gurl on my dream during Tabika Kemas 1995
97. learn how to hack PC
98. watch sunset with my love one
99. have new BFFs
100. write another 100 wishes hahaha


5 Random Fact

1.What is your 100 wishes? have you discover bout it? will yea? 
2. I'm challenging all of you to create 100 wishes just like what i did.  
3. In any situation, let me know if you did your 100 wishes assignment. ^_^ 
4. Please friends, no cheating, no plagiarism, take your own time to think.
5. No shortcut. No redundant wishes okey. 
6. I got nothing to say.
7. I'm just keep writing in case i have extra things to say.
8. Hrmmm...
9. Dude, its only 5 random fact lah.....and
10. You are reaching 10. Gosh. hahaha ^_^  Good luck peeps.
Baca Lagi - "100 Wishes Update Vol. 4"

Tuesday, March 22, 2011

Kawan Lama

Share/Bookmark
Hari nie takde kelas petang nampaknya. Aku ade lebihan mase yang seciput jep nie untuk berehat. Tapi aku pilih untuk update blog rather then tido petang yang kurang bagi manfaat kat aku tuh. ^_^

Petang petang bagi calon peperiksaan bulan April Degree in Event Management macam aku nie memang tersangat lah bosan. Aku bukan nak cakap aku rajin buat assignment. Tapi bile dah hari hari ade assignment tibe tibe part aku dah siap rase macam janggal bile org lain buat keje aku leh online gembira sambil gelak HaHaHa dalam bilik. 

Senyum sampai menampakkan kerut tua di dahi aku. Telinga mencapang. Bibir sentuh ke sideburn dan rambut berterbangan sambil ditiup angin kipas jenama KDK tuh. Aku menyanyi lagu Senyum seorang diri didalam bilik gelap nie.

Aku macam tak percaya aku tengok cerite yang ade banyak adigan menyanyi dalam cerite tuh . Sikit sikit menyanyi. Dah lah banyak episod dye. Cerite tuh agak popular sekarang.^_^ Tapi sape ade sambungan cerite tuh? 

Tibe tibe phone baru aku nie menyalak tak henti. Ade message yang dihantar secara percuma oleh kawan kawan dalam contact list tuh. Mentang mentang sentiasa percuma rajin lah korang menghantar message tersebut. Termasuk social network notification. Selamat sehari bayar seringgit je untuk online. 

Kini aku teringat handphone warne 'hitam' aku yang lame. Ciri istimewa yang boleh menerangi dikala gelap dilengkapi dengan penerang di atas permukaannya. Hanya tekan double click pada butang Up di keypadnya.

Kini handphone yang lame tuh aku dah letak kat dalam kotak dan aku asingkan tempatnya dari pandangan aku sehari hari. Dan aku akan sentiasa menyediakan tempat yang istimewa untuknya disitu dan didalam hati aku. 

Selamat tidur kekasih 'gelap'ku.



Baca Lagi - "Kawan Lama"

Saturday, March 12, 2011

Cara Kita Berkipas

Share/Bookmark
Orang Kaya Berkipas: 

Photobucket

Orang Kelas Pertengahan Berkipas:

Photobucket

Orang BODOH Berkipas:

Photobucket

p/s: Anda berhak menentukan cara anda berkipas ^_^ 
Baca Lagi - "Cara Kita Berkipas"

Thursday, March 10, 2011

Vlog pertama aku

Share/Bookmark
Aku dah berape hari nie demam tak baik baik. Aku pon tak tau kenape. Orang kate demam boleh menghapuskan dose dose kecil. Lepas tuh pulak aku punyer badan panas semacam. Perh..Atas dunia dah nampak dah panas dye.

Aku tak berape senang dengan keadaan nie sejak berhari hari lamenyer. Aku rase aku perlu bersukan. Tapi sukan ape je yang aku geti selain lawan pedang dan kuak lentang atas katil? Nak main bola dah phobia. Karang patah kaki aku saje jer. Nak berenang kat kolam ikan kat puncak alam nie takut kene gigit lak dgn bende yang tak sepatot. Maklumlah, aku nie manis orangnyer sebab tuh ikan suke.

Sukan ape yang ade lagi selain menari yang boleh mengeluarkan peluh, tulang tak patah riuk, dan tak perlu ke mana mana? ada tak sukan yang macam tuh yang boleh aku buat kat bilik jer? Jawapannyer MENARI jer yang aku ade. So aku menari jelah.^_^

Macam mane aku menari? Nak tengok? Aku ade rakaman Videonyer.^_^

Click untuk paparan video-----> Sini

Aku malu nak letak video aku kat sini. So gune link jelah ea.^_^ 

p/s: Bagi mereka yang teruja nak tengok aku menari je yang sanggup tekan video tuh.^_^ Jom amalkan cara hidup sehat.  
Baca Lagi - "Vlog pertama aku"

Tuesday, March 8, 2011

Kita Korban Paradigma Pendidikan

Share/Bookmark
Amaran: Entry berbau lepas geram. Ayat suam suam formal. Potensi untuk paham bergantung pada IQ dan EQ yang korang ada. Aku mintak maaf tak bermaksud nak kate kau lemah IQ dan EQ kalau tak paham. Tapi kite same same belajar kite same same share. Okey?

Dah cukup lama rasanye aku tak tulis entry berat untuk korang pikir dan renungkan. Ini bukan lah entry yang terlalu serious tapi aku cume nak bawak korang ke dunia pemikiran aku sekali lagi. Entry entry berat nie maksud aku entry yang aku Tag kan dgn Tag #Muse. Mungkin dengan cara aku share nie dapat mengeluarkan ape kebende yang terbuku dalam kepale hanggok dye otak aku. 

Macam tajuk yang aku dah tulis kat atas. Kite sebenarnyer adalah korban dari paradigma pendidikan yang berunsurkan kebendaan. Sistem pembelajaran yang dikatakan wajib diperolehi untuk membezakan orang yang malas belajar dan rajin belajar adalah semata mata nak melariskan dan meningkatkan ekonomi sesebuah pihak sahaja. Otak kite telah di block oleh ilmuan ilmuan terdahulu yang datang dari barat dan mana mana negara asing.
Tapi kenape kite masih terime semua nie? Berapa ramai orang yang berpendidikan sekarang tapi masih tak dapat nak convertkan ape yang kite belajar tuh dengan dunia nyata. Sebabnyer? Kite belajar teori. Bukannye amali. Dunia kite bergantung pada hujung bola pen Pilot G-2 yang kite gune mase jawab soalan Final Exam tuh. Kite hafal, kite gune Wikipedia. Dan semuanya nampak berjalan dengan lancar.
Yang aku nampak, sistem pembelajaran terbahagi kepada dua bahagian iaitu menjerumus kearah  Aesthetic dan Anesthetic. (fuyo!!.aku sempat buat research seh nak tulis entry nie) Aesthetic nie lebeh menjerumus kepada tindak balas 5 panca indra kite masa kite mempelajari sesuatu. Contohnyer masa korang blajar berjalan masa baby dulu. Anesthetic nie pulak akibat dari faktor sekeliling membuatkan kite terpakse untuk belajar. Contohnyer sebab takde Degree. Aku akan susah dapat kerja.  So aku kene rajin belajar dan menimba ilmu. Faktor Anesthetic nie diibaratkan macam kite di bius untuk kite diperlakukan ape sahaja tampe kite rase sakit dan peritnyer belajar tuh sendiri. Padahal kite ditidurkan dengan benda benda yang kononye wajib dilakukan oleh anak anak muda sekarang. 

Sepatotnyer, kite bukan ditidurkan atau dibius dengan perkara yang macam nie. Kite sepatotnyer dikejutkan ape yang ada dalam diri kite tuh. Ape yang panca indra kite boleh buat untuk diri kite sendiri. Seorang budak bawah umur itu tak semestinya bodoh. So, kenape kite masih mengasingkan peringkat umur dalam pendidikan kite kat skolah. Kalau budak tuh pandai. Bagi jelah dye skip dari belajar bende yang dia dah tahu. Bagi je peluang budak budak tuh langkah darjah atau tingkatan malah kalau dye mampu bawak subject universiti. Bagi dye peluang. Sebab itulah Aesthethic. Dye rase bende tuh dye boleh belajar sendiri.

Cube kau bayangkan. Kerete F1 tapi dibawak macam kerete Kancil convert turbo? Lame lame rosak lah kerete tuh. Sekarang kau bayangkan otak kau yang laju tuh. Tapi di bius dengan bende bende yang asas dan otak kau tuh da tahu lame dah pasal tuh. Tapi dye kene blajar balik. Akhirnyer, otak dan pemikiran terhalang dengan faktor persekitaran. Sepatotnyer kite boleh pilih pelajaran jenis ape yang kite nak. Bukan institusi yang tetapkan. Bukan kerajaan yang tetapkan. Bukan mak bapak yang tetapkan. Lepas tuh kalau dye malas nak blajar bende bende yang dikatakan banyak berkenaan dengan teori. Dye adalah pelajar yang lemah? macam mane dengan kemahiran yang dia ada pulak? Atas alasan dye suke kemahiran gaji dye mase kerja nanti kene rendah? kenape asingkan kelompok manusia macam tuh? Dan pikir balik kau sape nak tetapkan semua tuh? oh Sistem Pendidikan. 
Sekarang, macam mane pulak dengan cara berpikir? maksud aku cara berpikir nie bukan cara pemikran yang kretif. kretis atau pun cara pemikiran sinonim dan sebagainyer. Tapi cara pemikiran ke arah melihat cara penyelesaian masalah yang boleh. Ianya lebeh kepada gabungan kapasiti kretif yang boleh. Contohnyer kalau orang biase ditanyer berape banyak perkara yang kite boleh buat dengan clip kertas? maybe kalau orang biase dye akan senaraikan 15-30 benda. Tapi kenape tak sampai 200 atau beribu ribu lemon? tak kesah lah perkara tuh logic ke tak.Contoh dalam contoh. Clip kertas tuh kite buat jadi bentuk bagunan. Sebab perkara tuh mustahil lah kite kene cari jalan penyelesaian. Barulah ade inovasi. Barulah kite dapat cipta bende baru.  Atas sebab yang same lah si Albert Einstein  tuh dapat teori yang merepek bagai. Tapi dye jadi orang yang terbandai katenyer lah. Padahal dulu orang semua cakap bende tuh mustahil.

Kesimpulannya. Apa pon yang kite jawab dalam exam. Benda yang dijawab menggunakan logik akal atau pon tak masuk akal. Sepatotnyer lecturer perlu tanda jawapan kite ini adalah betul. Kenape kene bertangtung sangat pada teori? 
Remember when we were young? mak kite kate "pandai" dye. padahal kite cume angkat tangan untuk salam jer kat mak kite. Tapi bile kite masuk "sekolah". iaitu bende yang dikawal oleh orang asing dan negara negara barat. Dye tetapkan dalam sekolah kene senyap. Lepas tuh pulak kite kalau bising dalam kelas je cikgu jerit. "Senyapppppppppp" . Sampai sekarang kite senyap tak bertindak membetulkan semua kekecelaruan nie.

p/s: Korang paham tak ape yang aku tulis? Tak paham aku tak nak terangkan lagi. #okbai

Baca Lagi - "Kita Korban Paradigma Pendidikan"

Friday, March 4, 2011

Happy Birthday Mommy

Share/Bookmark
Weee..Hari nie Birthday My Mom. Mengikut calculation aku mak aku berumur 46 tahun nie.^_^ Ma..dont wory ma. You still young! watcha.^_^ tapi sayangnye aku takde time birthday mak aku. Sedeh gile kot. Aku terpelesuk kat Puncak Alam nie ha. Orang kate tempat jin bertendang. Kadang kadang nak jugak try seru macam ngangkong tuh suro ngangkong tuh send aku balik umah. Selain gantikan Doraemon aku punyer pintu mase.^_^ 

Tapi aku tak amalkan amalan amalan kurafat nie. So, aku harus terime kenyataan yang aku nie jauh di perantauan.(fakap tol, ayat sedapkan ati.padahal tuhan je tahu dalam hati macam mane). Aku tak dapat celebrate birthday my mom same same dengan abang abang dan adek aku. Ape yang aku boleh buat bagi hadiah dari jauh. Tuh pon adek aku yang aku suro tolong belikan. Then adek aku yang tolong kasikan kat mak aku hadiah tuh. 

Tepat pukul 12 Tengah malam tadi. Aku taip message kat phone sendal pintu aku nie "Sony Ericsson K770i" nie untuk dua orang.

Yang pertama kat adek aku: 
"Oit dak kecik, bagi kat Ma hadiah tuh sekarang"

Yang kedua kat My Mom: 
"Ma, Happy Birthday Ma. Sory first time orang tak dapat balik celebrate birtday Ma dengan yang lain. Semoga Ma panjang umur, Sehat tubuh badan, Makin lawa dan makin sayang kat Pa. Hehehe. Orang ade kirimkan adek hadiah untuk Ma. Ma terime tau." 

Tak sampai 10 saat aku send message tuh kat My Mom. My Mom terus call.

My Mom: "Assalamualaikum, terime kasih wish birthday ^_^. Tapi kenape bagi hadiah Gule nie? kan Ma tak leh makan gule banyak banyak. Kau tau kan Ma makan Gula Equal jer? Lepas tuh Ma nak buat ape dengan 5 Kilo Gula nie?

Aku: "W'salam. Well Ma, orang kan budak sekolah. Belajar pon tak habes habes lagi. Mane ade duit nak beli barang mahal mahal. Plus, orang nak Ma jadi Sugar Mommy, bukan Equal Mommy!!"

My Mom: "Huh! Anak derhaka!" 

Aku: "Happy Birthday Sugar Mommies" ^_^

p/s: Ma, kalaulah Ma tau orang menangis 30 saat after Ma call. Lepas tuh Ma tahu bahawa orang rindu Ma sangat. Ma, I really really need your hug and forehead kisses rite now. I'm tired being here. ♥ you Mom. 
Baca Lagi - "Happy Birthday Mommy"

Popular Post