Saturday, June 18, 2011

Hidup Minimalis

Share/Bookmark
Sejak dari kerusi kayu mase sekolah tadika dulu, sampai lah sekarang pegi kelas pakai kerusi banquet. Mak dengan Abah memang menggalakkan aku sesangat untuk hidup secara minimalis. Time anak orang makan Chiken Chop waktu rehat, aku cume makan kopok lekor 5 ketul jer. Anak orang minum air Coke, aku minum air sirap 20 sen yang ade rase sabun sikit sikit tuh. 

Bile aku tanyer mak " Tak boleh ke mak bagi duit belanje lebeh sikit?" jawapan mak setiap kali aku tanye macam tuh same jer. " Sikit lagi bagus, jangan tamak!!" 

Zaman remaja aku dihabiskan dengan hidup sederhana. Pegang kate kate mak nie dari kecik " Sikit lagi bagus, jangan tamak!!" Anak orang pegi sekolah naik Wantupaijek, Peng sane, Peng sini. Aku relax je pagi pagi dengan beg sekolah aku sangkut kat dahi, Jalan kaki sampai sekolah. 190 hari sekolah 170 hari aku datang lambat. Tuh yang aku pemes kejap tuh. 

Kenangan paling tak boleh dilupekan time mintak duit nak pegi shopping mak bagi aku duit RM10 dengan berkate "Sikit lagi bagus, jangan tamak!!". Ape bende aku nak beli dengan duit RM10 nie seh?? Last last aku gune duit tuh buat pegi Cyber Cafe. 

Takpe, saye sayang mak saye. 

Kate kate mak nie aku aplikasikan pagi tadi. Sebab semalam result degree aku dah keluar. Kenape tidak kan? 

"Makkk!! (sambil mendayu dayu panggil mak) Malam tadi result keluar. Result Alang sikit je tau. 3.28. Relax lah mak! sikit lagi bagus, Mak jangan tamakkk!!" 

"Oh, okey. Allowance kau bulan depan pon mak potong. Relax lah Lang, sikitkan lagi bagus, jangan lah tamak!!" 

p/s: Happy Fathers day dan "Saye doakan Puan Roslina Binti Salikin cepat sembuh" Tengs korang sebab doakan mak aku. 

28 Organisma:

cik_zetty said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahahahah kelakar laa kau nie

btw comel mak kau cakap "sikit lagi bagus, jangan tamak!!!!"

Bobo said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha....Sikit lagi bagus, jangan tamak!!bleh guna ayat ni....
tahniah dpt 3.28...:)

APi said... Best Blogger Tips[Menjawab]

1. tahniah untuk result kau tuh..
2. selamat hari bapa kepada bapa2..
3. semoga mak kau cepat sembuh..
4. sikit lagi bagus, jangan tamak..tapi banyak lagi bagus supaya kita tahu rasa tamak tu macam mana.. ^^

Terbang Bersamaku said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kelakar..hehehe...:D
ape2 pun good luck ea..Smoga mk awk cpt sembuh..jge die baik2 ye..happy fathers day jugak...

@namaakulynn said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahah.bagus betul mak.jgn tamak,sikit lagi bagus.haha

p/s:tahniah rslt

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@cik_zetty

aik. aku buat lawak ape? aku tulis ape yg jadi jelah.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Bobo

boleh2.gune lah bobo.^_^ takde hal lah.tengs ok.

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@APi

tengs api utk smua wish tuh..^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@Terbang Bersamaku

tengs utk smua wish awk tuh.^_^

Zulfahmi Abidin said... Best Blogger Tips[Menjawab]

@@namaakulynn

my mom is the best. tengs for your wish.

Taufan Bin Ribut said... Best Blogger Tips[Menjawab]

mak aku selalu pesan "bia tamak ,jangan haloba"

Mak aku selalu pesan "Bia sikit janji cukup"

Mak aku pesan "kalau cari awek bia cantik.Nanti cucu die semua comel2 ^_^"


#pepes #haramjebon #lukimia


Entri terkini :Tetibe lak rindu kat die #jiwang

Watch my video song!!

Fatimah Az-Zahra Norazman said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wahh anak yang baik. salute kau kejap.

YOUsoF said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Sikit lagi bagus, jangan tamak! Kadang² boleh guna ayat

tamak sikit takpa, jangan banyak..


Boleh tahan rajin lah ko ke sekolah jalan kaki.. ;D

Selamat hari ibu dan bapak!

shafinaz (: said... Best Blogger Tips[Menjawab]

"sikit lagi bagus, jangan tamak!!!!" hahah cute :)

natasya eddie said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaahahahahha :D

Noor Aqillah Majid =) said... Best Blogger Tips[Menjawab]

wakakah. terbaikk

^baju kurung^ said... Best Blogger Tips[Menjawab]

3.28 bnyak sgt tuh..
sikit lg bagus, jgn tamak~~
haha, best r mak ko

Oasis said... Best Blogger Tips[Menjawab]

Kirim salam kat mak yer bro. Moga dia sentiasa sihat. Tapi ada2 je alasan kan semata mata nk cover result. But kira ok la tu. Bkn nye teruk pun. Tahniah yer.

Raden said... Best Blogger Tips[Menjawab]

sbnarnye ko nk mnunjuk pointer ko 3 somethin kan? weh..syabas beteee..cemerlang da tu

Hashira Yusoff said... Best Blogger Tips[Menjawab]

tahniah dgn result yg 'SIKIT' aje tuh... ^ ^
semoga mak awk cepat sembuh...
sikit je komen, jgn tamak ok. :S

chuu muqhlis said... Best Blogger Tips[Menjawab]

selamat hari bapa fahmie XD
sikit2 jgn tamak :D

ciwen said... Best Blogger Tips[Menjawab]

terbaekla mak ko...haha...
nyway aq doakn semoga mak ko cpt sembuh..

Umie Nadhirah said... Best Blogger Tips[Menjawab]

yer.. pointer dia tinggi tuh =P

syAzAnA said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kahsiannn! gempak ar mak kauu! ^^

Review Blog!

dalila aimy said... Best Blogger Tips[Menjawab]

heeee...mak terbaik laa :)

atok said... Best Blogger Tips[Menjawab]

kau mmg pandai berkata2 aha

Light said... Best Blogger Tips[Menjawab]

fahmieeeeeeeeeeeeeee!!!!! lama tak jenguk kat sini...hehehe sorry xD Harap mak kau sembuh secepat mungkin. tahniah dgn result ^O^

Puteri Iqa Izyan said... Best Blogger Tips[Menjawab]

hahaha.. kene potong allowance. ekekekeke..

Popular Post