Saturday, June 18, 2011

Hidup Minimalis

Share/Bookmark
Sejak dari kerusi kayu mase sekolah tadika dulu, sampai lah sekarang pegi kelas pakai kerusi banquet. Mak dengan Abah memang menggalakkan aku sesangat untuk hidup secara minimalis. Time anak orang makan Chiken Chop waktu rehat, aku cume makan kopok lekor 5 ketul jer. Anak orang minum air Coke, aku minum air sirap 20 sen yang ade rase sabun sikit sikit tuh. 

Bile aku tanyer mak " Tak boleh ke mak bagi duit belanje lebeh sikit?" jawapan mak setiap kali aku tanye macam tuh same jer. " Sikit lagi bagus, jangan tamak!!" 

Zaman remaja aku dihabiskan dengan hidup sederhana. Pegang kate kate mak nie dari kecik " Sikit lagi bagus, jangan tamak!!" Anak orang pegi sekolah naik Wantupaijek, Peng sane, Peng sini. Aku relax je pagi pagi dengan beg sekolah aku sangkut kat dahi, Jalan kaki sampai sekolah. 190 hari sekolah 170 hari aku datang lambat. Tuh yang aku pemes kejap tuh. 

Kenangan paling tak boleh dilupekan time mintak duit nak pegi shopping mak bagi aku duit RM10 dengan berkate "Sikit lagi bagus, jangan tamak!!". Ape bende aku nak beli dengan duit RM10 nie seh?? Last last aku gune duit tuh buat pegi Cyber Cafe. 

Takpe, saye sayang mak saye. 

Kate kate mak nie aku aplikasikan pagi tadi. Sebab semalam result degree aku dah keluar. Kenape tidak kan? 

"Makkk!! (sambil mendayu dayu panggil mak) Malam tadi result keluar. Result Alang sikit je tau. 3.28. Relax lah mak! sikit lagi bagus, Mak jangan tamakkk!!" 

"Oh, okey. Allowance kau bulan depan pon mak potong. Relax lah Lang, sikitkan lagi bagus, jangan lah tamak!!" 

p/s: Happy Fathers day dan "Saye doakan Puan Roslina Binti Salikin cepat sembuh" Tengs korang sebab doakan mak aku. 
Baca Lagi - "Hidup Minimalis"

Wednesday, June 8, 2011

Ambil gambar kawan

Share/Bookmark


Aku ambil gambar topan macam nie. Click

Photobucket 

 Lepas tuh aku tunjuk kat anak sedara aku. reaksi dye macam nie

Eeeeee..

Reaksi aku.

Photobucket
Tak nak masuk campur
p/s: aku tukang amek gambar jer.^_^
Baca Lagi - "Ambil gambar kawan"

Popular Post